Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:45 | 27/12/2014

 

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ναυτικού της Τουρκίας Μπουλέντ Μποστάνογλου, έδωσε συνέχεια στις προκλήσεις της Άγκυρας με επιθεώρηση των πλοίων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο ναύαρχος Μποστάνογλου απογειώθηκε με ελικόπτερο από το λιμάνι της Αμμοχώστου και πέταξε πάνω από το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» και τα άλλα τρία τουρκικά πλοία που βρίσκονται εντός του θαλασσίου οικοπέδου 3 στη Κυπριακή ΑΟΖ.
 
Την Τρίτη λήγει η ισχύς της τουρκικής NAVTEX με την οποία δεσμεύθηκε τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες από τη Τουρκία. Σύμφωνα με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς, το «Μπαρμπαρός» θα αποχωρήσει χωρίς όμως να υπάρχει κάποια ρητή δέσμευση ότι δεν θα επανέλθει. Η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητάει από τη Λευκωσία να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού θεωρώντας ότι η αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» αίρει και τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από τις συνομιλίες ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
 
Εντός της Κυπριακής ΑΟΖ παραμένει ακόμα ένα τουρκικό πλοίο το οποίο παρακολουθεί τις γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 από την ιταλοκορεάτικη κοινοπραξία ENI-Kogas.
 
Το «Μπαρμπαρός» μέχρι και τα Χριστούγεννα βρισκόταν στη Κυπριακή ΑΟΖ και έπλεε 15 ναυτικά μίλια από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου (Κάβο Γκρέκο) και 23 ναυτικά μίλια από τη Λεμεσό.
 
protothema.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis