Η ναυτική τραγωδία του «Νorman Atlantic» και το αλαλούμ με τις λίστες επανέφερε στο προσκήνιο και το τεράστιο πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες στο λιμάνι της Πάτρας. Σύροι, Αφγανοί, Πακιστανοί και άλλων εθνικοτήτων ταλαιπωρημένοι άνθρωποι από τη δυστυχία και τον πόλεμο στην πατρίδα τους, περνούν παράνομα στην Ελλάδα και στη συνέχεια επιχειρούν να προωθηθούν στην Ιταλία, τρυπώνοντας σαν τα ποντίκια στα καράβια κρυμμένοι σε κάποιο φορτηγό, ενώ κάποιες φορές πληρώνουν ένα σημαντικό ποσό σε οδηγούς φορτηγών για να τους κρύψουν στα οχήματά τους ή ναυτικούς για να κάνουν τα στραβά μάτια.
Το παραπάνω σκηνικό καταγράφηκε και στην περίπτωση του «Norman Atlantic». Ενας νεαρός Σύρος επιβιβάστηκε παράνομα, άγνωστο πώς, πιθανότατα στο λιμάνι της Πάτρας και κρύφτηκε στο πλοίο, περιμένοντας να φτάσει στην Ανκόνα. Σύμφωνα μάλιστα με τους ισχυρισμούς του δεν ήταν ο μόνος, αφού τουλάχιστον άλλοι δέκα παράνομοι μετανάστες τρύπωσαν στο πλοίο. «Φορέσαμε ένα σωσίβιο σε ένα παιδί, αλλά δεν ξέρω πού βρίσκεται», κατέθεσε ο Σύρος στην αστυνομία του Μπάρι, δηλώνοντας άγνοια για το αν οι υπόλοιποι κατάφεραν να σωθούν. Την ανησυχία του για την αύξηση του αριθμού των νεκρών εξέφρασε και ο εισαγγελέας του Μπάρι Τζουζέπε Βόλπε, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να είχαν επιβιβαστεί δίχως απαραίτητα έγγραφα και εισιτήρια και άλλοι μετανάστες. Η μαρτυρία του Σύρου μετανάστη έρχεται να επιβεβαιώσει το αλαλούμ με τις λίστες των επιβατών, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσοι πραγματικά ταξίδευαν με το μοιραίο πλοίο. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ακόμη δύο οικονομικοί μετανάστες που επέβαιναν παράνομα στο πλοίο ταυτοποιήθηκαν και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
Τους τελευταίους μήνες το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες, ιδιαίτερα στους δύο μεγάλους λιμένες Ηγουμενίτσας και Πατρών, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Εχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά αποκάλυψής τους εντός του εσωτερικού χώρου αποθήκευσης του εμπορεύματος των φορτηγών οχημάτων ή και εξωτερικά του φορτηγού σε απίθανα σημεία, όπως στην καρότσα, στους άξονες και σε άλλα μέρη όπου είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Συνήθως τρυπώνουν στα φορτηγά κατά τη διάρκεια του χρόνου αναμονής στην πύλη εισόδου για τον χώρο του λιμένα, όπου δημιουργείται ουρά εκατοντάδων μέτρων για τον καθιερωμένο έλεγχο, προτού επιβιβαστούν τα βαρέα οχήματα στα πλοία για την Ιταλία. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Απόστολο Κενανίδη, δεν είναι λίγες οι φορές που οι συνάδελφοί του έχουν έρθει αντιμέτωποι με την οργή των λαθρομεταναστών. «Επειδή τους εμποδίζουμε να εισέλθουν στο όχημά μας, αντιδρούν βίαια, μας πετάνε πέτρες, ενώ έχουν καταγραφεί και περιστατικά συναδέλφων που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο από τα χτυπήματα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κενανίδης στο «ΘΕΜΑ», τονίζοντας ότι η ΟΦΑΕ όλα αυτά τα έχει καταγγείλει επανειλημμένως με επιστολές προς την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, τους αρμόδιους υπουργούς, τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας, καθώς και τις ευρωπαϊκές επιτροπές.
Αν η Αστυνομία ή το Λιμενικό εντοπίσει μετανάστες κρυμμένους σε κάποιο φορτηγό, το όχημα μαζί με το εμπόρευμά του κατάσχεται, ενώ ο οδηγός συλλαμβάνεται και απειλείται με βαριά φυλάκιση. «Αν βρεθεί μετανάστης κρυμμένος μέσα στην καμπίνα ή σε άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο ο οποίος έχει κατασκευαστεί για να κρύψει κάποιον, τότε ο οδηγός μπαίνει φυλακή. Δεν μπορεί όμως να συλλαμβάνονται συνάδελφοί μου επειδή δεν αντιλήφθηκαν κάποιον που κρύφτηκε κάτω από τις ρόδες», προσθέτει ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ.
Δεν λείπουν πάντως και οι περιπτώσεις στις οποίες παράνομοι μετανάστες πληρώνουν οδηγούς για να τους κρύψουν μέσα στο φορτηγό, ή ακόμη και ναυτικούς για να τους στοιβάξουν στο γκαράζ ή σε άλλον χώρο του πλοίου μέχρι εκείνο να δέσει στην Ιταλία. Τα φαινόμενα αυτά έχουν δημιουργήσει και συμμορίες μεταξύ των μεταναστών, οι οποίες έχουν χωρίσει σε πόστα και κοστολογούν τις καλές θέσεις μπροστά από τα κάγκελα που περιβάλλουν την προβλήτα, δηλαδή τις θέσεις που βρίσκονται πιο κοντά στα πλοία. Οταν βρουν την κατάλληλη ευκαιρία, πηδάνε τα συρματοπλέγματα και προσπαθούν να κρυφτούν σε κάθε πιθανό ή απίθανο σημείο κάποιου φορτηγού προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο της ελπίδας που θα τους οδηγήσει στην Ιταλία.
protothema.gr