Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:20 | 29/11/2014

Έχοντας αναλάβει το ρόλο του Πρωτοσύγκελου Μητροπόλεων, όπως της Πάτρας, της Μεσσηνίας κ.α. περιοχών, ο 37χρονος έγκλειστος των φυλακών Αγίου Στεφάνου χρησιμοποιώντας κινητό που παρανόμως είχε μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα ή από καρτοτηλέφωνο, έβρισκε τον τρόπο και έπειθε τους ιερείς να δίνουν χρήματα στους συνεργούς του.

Οι απάτες που έχουν εξιχνιαστεί μέχρι στιγμής είναι 13, όμως οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. περισσότεροι και τους καλούν να προσέλθουν στην Αστυνομία για να κάνουν καταγγελία.

Να σημειωθεί πως ο δράστης χρησιμοποιούσε αποκλειστικά και μόνο ορολογία εκκλησιαστική ώστε να πείθει τους ιερείς για να τους αποσπά μεγάλα χρηματικά ποσά τόσο των ιδίων όσο και των εκκλησιών, κυρίως από πόρους ΕΣΠΑ.

Ήδη οι πέντε δράστες, μέλη της σπείρας που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών, έχουν αναγνωριστεί από ιερείς – θύματά τους, ενώ οι περιπτώσεις απάτης εντοπίζονται σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Τρίκαλα, Κοζάνη, Σέρρες και Πρέβεζα, με το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν να ξεπερνά τις 235.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιερωμένου τον οποίο ο εγκέφαλος έπεισε και έφυγε από την Καλαμπάκα με ταξί, έφθασε στην Αθήνα όπου τον ανέμεναν μέλη της σπείρας που εμφανίζονταν ως Γραμματείς και οδηγοί συνοδοί της εκάστοτε Μητρόπολης και εκεί, αφού παρέμειναν σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια καθ’ όλη τη νύχτα, το πρωί τον οδήγησαν στην τράπεζα και του απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 65.000 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση απέσπασαν με την μία από λογαριασμό ιερέα 50.000 ευρώ, ενώ αρκετές είναι και άλλα ανάλογα κρούσματα.

Να σημειωθεί πως ο εγκέφαλος της σπείρας ο προφυλακισμένος 37χρονος, είναι έγκλειστος στις φυλακές Γρεβενών για ανάλογη μεγάλη υπόθεση που εξιχνιάστηκε από την Ασφάλεια Πατρών το 2012 και βρισκόταν αυτές τις ημέρες στο σωφρονιστικό κατάστημα Αγίου Στεφάνου αφού θα ξεκινούσε η δίκη στα δικαστήρια Πατρών.

Και τότε είχε προβεί σε ανάλογες πράξεις, όμως πλέον δρούσε διαφορετικά, αφού στην παλιά υπόθεση αποσπούσε χρήματα και πάλι από ιερείς, αλλά αυτοί του τα κατέθεταν σε λογαριασμού.

Τώρα η παράδοση των χρημάτων γινόταν χέρι με χέρι και μάλιστα οι συνεργοί του όταν έφθαναν στις τράπεζες με τους ιερείς, δεν έμπαιναν μέσα, για να μην καταγραφούν οι κινήσεις τους από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, αλλά τους ανέμεναν απέξω από τον χώρο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών Θανάσης Παπανικολάου με τον προϊστάμενο της Δημόσιας Ασφάλειας Γ. Σταθούλια, ανέφεραν ότι οδηγήθηκαν σήμερα οι πέντε συλληφθέντες ενώπιον του Εισαγγελέα και του Ανακριτή και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Τρίτη.

Αναλυτικά ο κ. Παπανικολάου ανέφερε τα εξής:

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδικές έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική ομάδα, που διέπραττε συστηματικά απάτες σε βάρος ιερέων, σε όλη την επικράτεια. Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί δεκατρείς περιπτώσεις απάτης σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία,Αρκαδία, Τρίκαλα, Κοζάνη, Σέρρες και Πρέβεζα, ενώ η παράνομη δραστηριότητας της ομάδας προσδιορίζεται τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν, χθες (28-11-2014) σε Πάτρα, Αμαλιάδα και Αγία Βαρβάρα Αττικής, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας και τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας και Ηλείας, τέσσερις ημεδαποί άνδρες, Ρομά, ηλικίας 37, 34, 29 και 27 ετών, και μια ημεδαπή Ρομά, ηλικίας 29 ετών.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο 37χρονος «αρχηγός» της οργάνωσης, ο οποίος είναι έγκλειστος στο Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου Πατρών, για παρόμοιες υποθέσεις.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε - κακουργηματικού χαρακτήρα  δικογραφία - για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων και του τελωνειακού κώδικα.

Όπως διακριβώθηκε οι συλληφθέντες είχαν συστήσει οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με διακριτούς, προκαθορισμένους ρόλους και εξαπατούσαν ιερείς σε όλη την επικράτεια, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία, σε όλα τα στάδια της παράνομης δράσης τους (εντοπισμός θυμάτων – εξαπάτηση - αποκόμιση χρημάτων).

Πιο αναλυτικά ο 37χρονος εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης,  είχε αναλάβει να προσεγγίζει τηλεφωνικά ιερείς, προφασιζόμενος ότι ήταν ο Πρωτοσύγκελος της εκάστοτε Μητρόπολης.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες παρέθετε ψευδή γεγονότα ως αληθινά και έπειθε τους παθόντες - ιερείς να του διαθέτουν διάφορα χρηματικά ποσά, για τη διευθέτηση υποτιθέμενων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων τους στα ασφαλιστικά ταμεία, τη διεκδίκηση μεγάλων χρηματικών ποσών από δικαστικές διαμάχες ακόμη και την καταβολή μεγάλων ποσών από ΕΣΠΑ για την ανέγερση ναών.

Στη συνέχεια, ο 34χρονος συνεργός του, συναντούσε τους ιερείς, στους οποίους παρουσιάζονταν ως γραμματέας ή απεσταλμένος της Μητρόπολης και λάμβανε τα χρηματικά ποσά, που είχαν συμφωνήσει οι παθόντες με τον 37χρονο.

Ο 29χρονος και ο 27χρονος μετέβαιναν εναλλάξ, με τον 34χρονο στα ραντεβού με τους ιερείς, ως οδηγοί του, ενώ επιπλέον επιτηρούσαν τον χώρο.

Η 29χρονη, παραλάμβανε τα χρήματα για λογαριασμό του 37χρονου από τα άλλα μέλη της οργάνωσης.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

•       (12.225) ευρώ

•       πέντε οχήματα,

•       πιστόλι,

•       μονόκαννο,

•       (322) γραμμάρια καπνού,

•       (30) κινητά τηλέφωνα,

•       πληθώρα καρτών τηλεφώνου (sim),

•       (2) τάμπλετ,

•       φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και

•       ξύλινη σφραγίδα με στοιχεία Ιερού Ναού.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι, τρία από τα παραπάνω πέντε κατασχεμένα οχήματα, αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της παράνομης δράσης της οργάνωσης από τα χρήματα που είχαν αποσπάσει οι δράστες.

Επιπλέον τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να δυσχεραίνουν το έργο των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό τους και να «καλύπτουν» τα ίχνη τους χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς αριθμούς τηλεφώνων, ενώ άλλαζαν συχνά τηλεφωνικές συσκευές.

Από τις έρευνες που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ταυτοποιήθηκε η τέλεση από τους δράστες δεκατριών περιπτώσεων απάτης σε βάρος ιερέων σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Τρίκαλα, Κοζάνη, Σέρρες και Πρέβεζα.

Σημειώνεται ότι οι δράστες είχαν αποκομίσει από την παράνομη δράση τους το χρηματικό ποσό των (235.600) ευρώ.

Από τον έλεγχο των στοιχείων των δραστών, προέκυψε ότι οι τέσσερεις ημεδαποί άνδρες, έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Παρακαλούμε όσους πολίτες και ιδίως ιερείς έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης με το συγκεκριμένο τρόπο να επικοινωνήσουν με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, στα τηλέφωνα 2610 –  695140 και 695142.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της πρόληψης περιστατικών απάτης, παρακαλεί τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους να μην πείθονται εύκολα από άγνωστα άτομα που τους πλησιάζουν, είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως γνωστοί συγγενών τους, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους, ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λ.π., για λογαριασμό των συγγενικών τους προσώπων.

Ιδιαίτερα, παρακαλούνται οι κληρικοί να μην πείθονται όταν τους τηλεφωνούν άγνωστα άτομα, τα οποία προφασίζονται ότι εργάζονται σε ασφαλιστικούς φορείς και τους ζητούν προσωπικά στοιχεία ή την καταβολή χρημάτων για τη δήθεν εκκαθάριση ή διευθέτηση εκκρεμών υποθέσεων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΙΑΜΗ
 
patrastimes.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis