Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:44 | 21/05/2015

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η ανθρωπότητα τους τζιχαντιστές να έχουν καταλάβει την αρχαία συριακή πόλη της Παλμύρα, έναν από τους διασημότερους και ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco.

Οι αρχές της Συρίας φυγαδεύουν τα αγάλματα και προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν, προτού οι μπουλντόζες και οι βαριοπούλες του Ισλαμικού Κράτους εξαφανίσουν την αρχαία πόλη και την ιστορία της για πάντα, όπως κάνουν με κάθε αρχαιολογικό χώρο που καταλαμβάνουν.

Η Παλμύρα (στα αραβικά Ταντμόρ) βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Συρίας και κατέχει στρατηγική θέση για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, καθώς από εκεί περνούν δύο σημαντικοί αυτοκινητόδρομοι που τη συνδέουν με την πρωτεύουσα Δαμασκό και τη σημαντική πόλη Χομς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Η διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και τον συριακό στρατό στην Παλμύρα και κάλεσε για άμεση εκεχειρία καθώς οι μάχες θέτουν σε κίνδυνο ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Μέσης Ανατολής και της ανθρωπότητας γενικά.

Η Παλμύρα υπήρξε κατά την αρχαιότητα σημαντική πόλη της κεντρικής Συρίας, κτισμένη σε μία όαση, 215 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού και 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ευφράτη. Αποτελούσε σταυροδρόμι των τριών σημαντικότερων πολιτισμών - του αρχαίου ελληνικού, του περσικού και του κινέζικου - και αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κόμβο μεταξύ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Περσίας και της Κίνας.

Η Παλμύρα έμεινε ονομαστή για τον πλούτο της κατά τη ρωμαϊκή εποχή - όταν βασίλευσε και η θρυλική βασίλισσα Ζηνοβία - ενώ, για αιώνες, ήταν ζωτικός σταθμός για τα καραβάνια που διέσχιζαν την έρημο και ήταν γνωστή ως η «Νύμφη της Ερήμου».

Τώρα, αυτή η πόλη - διάσημη για τους ναούς, τα περιστύλια, τους τάφους και τα άλλα αρχαία μνημεία, ηλικίας 2.000 ετών, όπως και για το αρχαιολογικό της μουσείο με τα σπουδαία αγάλματα και τα άλλα εκθέματα- κινδυνεύει να καταστραφεί δια παντός και να έχει την τύχη της ιστορικής πόλης των Ασσυρίων, Νιμρούντ, και των αγαλμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μοσούλης, στο Βόρειο Ιράκ.

koolnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis