Πανελλήνιες 2018: Mία ανάσα πριν τη λήξη της “μάχης” των πανελλήνιων εξετάσεων βρίσκονται οι οι υποψήφιοι. Μετά τη μάχη αυτή αρχίζει η αγωνία για την ανακοίνωση των βάσεων. Σε κάθε περίπτωση η εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές δεν είναι εύκολη υπόθεση, διότι πέρα από την καλή επίδοση στα μαθήματα, τα παιδιά πρέπει να έχουν και άριστη επίδοση στις ειδικές εξετάσεις των Στρατιωτικών Σχολών.
Με αφορμή τις πανελλαδικές 2018, τον αγώνα αυτό που δίνουν τα παιδιά σήμερα προβάλλονται όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν ήδη πριν την κατάθεση του μηχανογραφικού τους δελτίου τις σχολές στις οποίες επιθυμούν να εισαχθούν και οι παρακάτω πληροφορίες μπορεί να φανούν χρήσιμες σε όσους θέλουν είτε να “φρεσκάρουν” τη μνήμη τους σχετικά με τα μαθήματα της Σχολής αλλά και σε όλους ψάχνουν ακόμα πληροφορίες για τις σχολές και δεν έχουν αποφασίσει τι είδους στρατιωτικής καριέρα θέλουν να ακολουθήσουν.
[custom:google-ads]
Περιγραφή της Σχολής
Η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής έχει έδρα το Στρατόπεδο ΣΑΚΕΤΑ στο Βύρωνα Αττικής. Υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και υποστηρίζεται σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας από το ΓΕΣ. Διοικείται από Αξιωματικό απόφοιτο της ΣΑΝ.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της σχολής, αποστολή της Σ.Α.Ν. είναι:
Να παρέχει εκπαίδευση όπως αυτή προβλέπεται στο νόμο 3187/03.
Να αναπτύσσει τις απαιτούμενες αρετές και τη στρατιωτική αγωγή των σπουδαστών, ώστε να διαμορφώνει Αξιωματικούς Νοσηλευτές, με ηγετικά προσόντα, στρατιωτική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και κοινωνική, πολιτιστική παιδεία και αγωγή.
Να συμμετέχει σε ερευνητικά-εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες της Πολιτείας που αφορούν σε θέματα νοσηλευτικής επιστήμης και τεχνολογίας.
Να οργανώνει Σχολείο προετοιμασίας αλλοδαπών υποτρόφων στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών.
Η ζωή στη ΣΑΝ
Η ζωή στη ΣΑΝ, έχει σκοπό την άρτια στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση των σπουδαστών της.
Με την είσοδο των νέων σπουδαστών -στριων στη ΣΑΝ, ξεκινάει η Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση (ΒΣΕ), διάρκειας περίπου 5 εβδομάδων, που έχει στόχο την ομαλή ένταξη των πρωτοετών στη στρατιωτική οικογένεια. Μετά την ολοκλήρωση της ΒΣΕ, δίνεται ο όρκος του Έλληνα Στρατιώτη. Η στρατιωτική εκπαίδευση συνεχίζεται σε όλη την τετραετη φοίτηση στη ΣΑΝ, παράλληλα με την ακαδημαϊκή. Περιλαμβάνει πρακτικά αντικείμενα (χρήση φορητού οπλισμού – βολές, σωματική αγωγή, πορείες, θερινή διαβίωση), αλλά και θεωρητική διδασκαλία στρταιωτικών αντικειμένων (τοπογραφία, στρατιωτική αλληλογραφία, Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας κλπ).
Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση υλοποιείται κυρίως στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Η μετακινήσεις πραγματοποιθούνται με υπηρεσιακά μέσα. Το πρόγραμμα είναι το ίδιο με των φοιτητών του τμήματος. Από το 2ο έτος συμπεριλαμβάνει κλινική άσκηση σε νοσοκομεία (των ΕΔ και του ΕΣΥ). Συμπηρωματικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, νοσηλευτικές εφαρμογές, αθλητισμός, ιστορία), υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις της ΣΑΝ.
Κατά τη διάρκεια της τεραετούς φοίτησης, οι σπουδαστές -στριες διαμένουν υποχρεωτικά σε εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου «ΣΑΚΕΤΤΑ Α'», στον Καρέα. Διαμένουν σε θαλάμους 4 ατόμων. Η σίτιση, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, καλύπτονται από η Σχολή. Η έξοδος καθορίζεται από την Παρασκευή το απόγευμα ως το βράδυ της Κυριακής. Οι άδειες παρέχονται στις εορταστικές περιόδους (Χριστούγεννα – Πάσχα) και τον Αύγουστο. Παρέχεται ένα μικρό μηνιαίο επίδομα.
Διάρκεια Φοίτησης και Περιεχόμενο Σπουδών
Η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής είναι Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ), ισότιμο με τα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας. Η φοίτηση στη σχολή διαρκεί τέσσερα (4) έτη. Η εκπαίδευση αποτελείται από το Ακαδημαϊκό και το Στρατιωτικό μέρος.
Σύμφωνα με το site της Σχολής στόχοι της Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης είναι:
Η απόκτηση γνώσεων για την άσκηση της Νοσηλευτικής Έπιστήμης τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και φροντίδας.
Η καλλιέργεια της επιστημονικής σκέψης και η εξοικείωση με την έρευνα έτσι ώστε οι Αξιωματικοί Νοσηλευτές να συμμετέχουν στις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Η απόκτηση από τους σπουδαστές των δεξιοτήτων που απαιτούνται από τον Αξιωματικό Νοσηλευτή προκειμένου να λειτουργεί ως διοικητικό και οργανωτικό στέλεχος στα πλαίσια της αποστολής των Ε.Δ.
Στη Σχολή με μέριμνα της Διεύθυνσης Σπουδών, γίνεται το μάθημα της Καρδιο Αναπνευστικής Αναζωογόνησης (Κ.Α.Α.) καθώς και φροντιστηριακά μαθήματα Κλινικής Νοσηλευτικής. Οι σπουδαστές εξασκούνται σε προπλάσματα σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, με σκοπό την πλήρη κατανόηση και την απόκτηση δεξιοτεχνίας στις νοσηλευτικές διαδικασίες.
Παράλληλα, η Ακαδημαϊκή εκπαίδευση εμπλουτίζεται με τη διδασκαλία ξένων γλωσσών και την παροχή κοινωνικής και πολιτιστικής παιδείας, που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της Σχολής. Αναλυτικότερα:
Τμήματα ξένων γλωσσών στα οποία κατατάσσονται οι Μαθητές ανάλογα με το επίπεδο γλωσσομάθειας τους ενώ δίνεται η ευκαιρία και για την απόκτηση πτυχίων.
Συγκρότηση αθλητικών ομάδων: Η Σχολή διαθέτει ομάδες καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, στίβου, κολύμβησης, αεροβικής και σουηδικής γυμναστικής. Οι αθλητικές ομάδες παίρνουν μέρος στους αγώνες που διοργανώνονται μεταξύ των ΑΣΕΙ.
Χορωδία υπό την επίβλεψη μουσικολόγου. Η χορωδία συμμετέχει συνήθως σε διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός της Σχολής.
Ομάδα χορού καθοδηγούμενη από εξειδικευμένο καθηγητή Σωματικής Αγωγής, όπου διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί.
Ετησίως πραγματοποιείται θεατρική παράσταση από την ομάδα θεάτρου που επιμελείται θεατρολόγος.
Η Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση αποτελείται από δύο τμήματα: τη Θεωρητική και την Κλινική. Η Θεωρητική Εκπαίδευση αποτελεί τον κορμό της επιστημονικής συγκρότησης και επαγγελματικής κατάρτισης των σπουδαστών και βασίζεται σε ένα σύνολο γνώσεων από τις Βασικές, Νοσηλευτικές, Κοινωνικές και Ιατρικές επιστήμες. Η Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση παρέχεται εξ' ολοκλήρου στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Κλινική Εκπαίδευση συμπληρώνει τη θεωρητική διδασκαλία, μεταφέροντας την θεωρία στην πράξη και γίνεται κυρίως στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ ή του ΕΚΠΑ και σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Πολιτείας.
Σύμφωνα και πάλι με την ιστοσελίδα της Σχολής, η Στρατιωτική Εκπαίδευση διακρίνεται σε Θεωρητική και Πρακτική. Η Στρατιωτική εκπαίδευση περιλαμβάνει επίσης δύο τμήματα: την Θεωρητική και την Πρακτική. Στόχος της Θεωρητικής Στρατιωτικής Εκπαίδευσης είναι να εισάγει τους σπουδαστές στον στρατιωτικό τρόπο σκέψης και πρακτικής. Η Θεωρητική Στρατιωτική Εκπαίδευση πραγματοποιείται στα αμφιθέατρα των εγκαταστάσεων της σχολής και περιλαμβάνει μαθήματα στρατιωτικού ενδιαφέροντος, διαλέξεις από διακεκριμένους ομιλητές σε θέματα Διεθνών Σχέσεων, Διεθνούς Πολιτικής και Διπλωματίας, καθώς και διαλέξεις σε θέματα Διακλαδικότητας. Η Πρακτική Στρατιωτική Εκπαίδευση, περιλαμβάνει: ασκήσεις αόπλου – ενόπλου, βολές με τυφέκιο G3A3, πορείες, θερινή διαβίωση διάρκειας περίπου 1 εβδομάδας, Παρελάσεις, Εκπαιδευτικά ταξίδια και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Στρατιωτικές και γενικότερου ενδιαφέροντος εγκαταστάσεις, Καθημερινή σωματική αγωγή.
Το ημερήσιο πρόγραμμα της σχολής περιλαμβάνει Ακαδημαϊκή εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο και Κλινική άσκηση σε στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία. Παράλληλα διεξάγεται στη ΣΑΝ Στρατιωτική Εκπαίδευση και επιμόρφωση, Ξένες Γλώσσες και εφαρμογές σχετιζόμενες με την ειδικότητά τους. Οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια της φοίτησης στη ΣΑΝ διαμένουν υποχρεωτικά εντός της σχολής και εξέρχονται με άδεια του Διοικητού τις ημέρες και τις περιόδους που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Σχολής. Τα έξοδα διαμονής, ένδυσης, σίτισης, φαρμακευτικής περίθαλψης και εκπαίδευσης βαρύνουν το ελληνικό δημόσιο ενώ κατά τη διάρκεια της φοίτησης οι σπουδαστές λαμβάνουν μικρό χρηματικό βοήθημα. Οι Σπουδαστές διαμένουν σε θαλάμους μέχρι τεσσάρων ατόμων, σιτίζονται στο εστιατόριο που διαθέτει η Σχολή και η υγειονομική τους περίθαλψη παρέχεται στο Ιατρείο της Σχολής ή στο 401 ΓΣΝΑ.
Επαγγελματική Εξέλιξη
Οι απόφοιτοι της σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροιή Ανθυποσμηναγοί, ανάλογα με τον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο έχουν κατανεμηθεί (Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) και ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής τους στο στράτευμα είναι οχτώ (8) χρόνια. Η διαδικασία της κατανομής πραγματοποιείται στο τέταρτο έτος φοίτησης στη Σχολή. Οι απόφοιτοι της ΣΑΝ εργάζονται κυρίως ως Κλινικοί Νοσηλευτές στις διάφορες Νοσηλευτικές Μονάδες και ειδικά τμήματα των Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους μπορούν να εργαστούν ως Κλινικοί Εκπαιδευτές σε Νοσοκομεία και στη Σχολή ενώ στελεχώνουν επιτελικές και διοικητικές θέσεις ανάλογα με την προϋπηρεσία και τα προσόντα τους. Μπορεί δεν να κληθούν να συμμετάσχουν σε ανθρωπιστικές ή ειρηνευτικές αποστολές εντός και εκτός των συνόρων.
Οι απόφοιτοι της ΣΑΝ έχουν την ευκαιρία για εξειδίκευση στην Καταδυτική Νοσηλευτική ή στην Αεροπορική Νοσηλευτική καθώς και σε διάφορα σχολεία του Στρατού όπως η Σχολή Πολέμου Αεροπορίας (Σ.Π.Α.), η σχολή ξένων γλωσσών (Σ.Σ.Ξ.Γ.), η Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ), η Σχολή Εθνικής Άμυνας (Σ.ΕΘ.Α), η Σχολή Κατώτερων Επιτελών Αεροπορίας (Σ.Κ.Ε.Α), η Σχολή Εφαρμογής Υγειονομικού (Σ.Ε.Υ.), η Σχολή Προγραμματιστών Η/Υ (Σ.Π.Η.Υ), το Σχολείο Αεροδιακμιδών και η Σχολή Επιτελών Αξιωματικών Ναυτικού (Σ.Ε.Α.Ν.). Σε συνεργασία με Νοσοκομεία μπορούν να λάβουν κάποια εξειδίκευση όπως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Χειρουργείο, Καρδιολογική Νοσηλευτική, Αιμοδοσία, Νεφρολογική Νοσηλευτική κ.α. ή ειδίκευση σε κάποια ειδικότητα όπως Χειρουργική, Παθολογική και Παιδιατρική. Επίσης οι απόφοιτοι της Σ.Α.Ν. έχουν τη δυνατότητα απόκτησης μεταπτυχιακών σπουδών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Eπικοινωνία με τη Σχολή
Γραμματεία : 2107675609
Τμήμα Εισαγωγικών Εξετάσεων : 2107675603
Διεύθυνση Σπουδών : 2107675613
E-mail : san-tee(at)army(dot)gr* - san(at)army(dot)gr*
* Για τον περιορισμό της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας οι διευθύνσεις δεν εμφανίζονται στην κανονική τους μορφή. Για να τις μετατρέψετε στην κανονική τους μορφή αντικαταστήστε όπου (at) με το σύμβολο @ και όπου (dot) με το σύμβολο της τελείας .
onalert.gr με πληροφορίες από το https://san.army.gr