«Η ήπια διαχείριση από την πλευρά της αστυνομίας έχει φθάσει στα όρια της. Συναντήθηκα με τον κ. Τσίπρα ανταλλάξαμε απόψεις και η ανοχή τελείωσε. Νομίζω πως βρισκόμαστε στις τελευταίες ώρες κατάληψης της πρυτανείας». Αυτή είναι η εκτίμηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στην εκπομπή Οn Line του Μega με την Όλγα Τρέμη και το Νίκο Ευαγγελάτο, ανακοινώνοντας ουσιαστικά το νέο δόγμα της Αστυνομίας.
«Τη νέα στάση της Αστυνομίας μπορείτε να τη δείτε στην περιφρούρηση της ΑΣΟΕΕ, του Πολυτεχνείου, της Νομικής. Τελειώσαμε αυτή την ιστορία». τόνισε.
Ο κ. Πανούσης έριξε μεγάλο μέρος των ευθυνών στα πανεπιστήμια, καθώς ανέφερε ότι υπήρχε έλλειψη μέτρων περιφρούρησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά «υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης των πανεπιστημίων στα "του οίκου τους", συμπληρώνοντας ότι δεν γίνεται να τοποθετηθεί η αστυνομία έξω από κάθε γραφείο αν κάθε πρύτανης υποχωρεί φοβούμενος κατάληψη.
Ο κ. Πανούσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση των παρουσιαστών, γιατί δεν εφαρμόζει την εισαγγελική παραγγελία για να τελειώνει η κατάληψη, πέταξε «καρφί» εναντιον των εισαγγελικών αρχών λέγοντας πως «Γίνεται μια στάθμιση. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι συλλάβαμε τους 21 της Βουλής και ο ίδιος εισαγγελέας τους άφησε ελεύθερους».
Αναφερόμενος στις καταλήψεις που πραγματοποιούν αντιεξουσιαστές έκανε λόγο για ένα σύστημα με πολλά πλοκάμια επισημαίνοντας πως ως άνθρωπος φοβάται αλλά η ιδιότητα του δεν επιτρέπει να κανει πίσω ενώ όταν ερωτήθηκε αν σκέφτεται να παραιτηθεί παραδέχτηκε πως “Το να υποβάλλω την παραίτηση μου είναι το πιο εύκολο πράγμα. Το ζητούν οι αντιεξουσιαστές, οι αντίπαλοι πολιτικοί όμως δεν είμαι πολιτικος καριέρας. Ψυχικά το είπα, πολιτικά όμως όχι. Μίλησα με τον κ. Τσίπρα και συζητητάμε για να λύσουμε το θέμα. Πολιτικά δεν υπάρχει πρόβλημα”. Τέλος επεσήμανε πως δεν υπάρχει σύγκρουση με πρόσωπα της κυβέρνησης για το θέμα των καταλήψεων αλλα διαφωνία σε ιδέες και απόψεις.
Σχετικά με τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα στο εξάμηνο, ο κ. Πανούσης ζήτησε συγγνώμη από τους φοιτητές, αναφέροντας όμως: «Όταν έχεις μια ατομική εγκληματική ενέργεια, συλλαμβάνεις τον ένοχο και τέλος. Όταν όμως έχεις ένα φαινόμενο 40 χρόνων, τότε είναι δύσκολο. Δεν είναι θέμα της αστυνομίας. Δεν υπήρχαν μέτρα περιφρούρησης. Αν ένα παιδί κλειδωθεί μέσα στο δωμάτιό του, στο σπίτι και σας απαγορεύσει να μπείτε θα φταίει η αστυνομία;».
Ερωτηθείς αν ενδεχόμενοι φασίστες καταληψίες, θα τύγχαναν ίδιας αντιμετώπισης απάντησε: «Και οι φασίστες καταληψίες, εφόσον δεν διέπρατταν έγκλημα, την ίδια αντιμετώπιση θα είχαν».
Όταν τον ρώτησε κάποιος από το κοινό αν κάθε φορά θα πρέπει να περιμένουμε να ξεθυμάνουν οι καταλήψεις, απάντησε πως οι τελευταίες καταλήψεις δεν είναι ίδιες με τις εκάστοτε φοιτητικές. Οι τωρινές αποτελούν «φαινόμενο με χαρακτηριστικά επιβολής απόψεων. Οι καταληψίες πήραν εξαγγελίες από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τις ασπάστηκαν και τις χρησιμοποίησαν, όπως η εξαγγελία για τις φυλακές τύπου Γ, που θα έρθει την Παρασκευή για ψήφιση στη Βουλή».
Κάποιος άλλος από το κοινό του είπε ότι φοβούνται οι αστυνομικοί πως θα σκοτωθεί δικός τους. Και ο υπουργός είπε ότι σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχει ο κίνδυνος, είτε αυτός είναι αστυνομικός είτε είναι πολίτης. «Έχουμε φτάσει, στην περίοδο της μεταπολίτευσης, να θεωρούμε το φόνο αστυνομικού ως κάτι επαναστατικό κι όχι ως κοινό έγκλημα».
protothema.gr