Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:19 | 31/08/2015

Το θέμα στην ακρίβεια της βολής των όπλων ενδιαφέρει γενικά όλους, όσους κάνουν χρήση τους διαφόρους τύπους όπλων, είτε είναι στρατιωτικοί-αστυνομικοί, είτε κυνηγοί είτε σκοπευτές. Θα αναφερθούμε σε ορισμένους παράγοντες που επηρεάζουν την ακρίβεια αυτή, όσον αφορά στα σκοπευτικά αγωνίσματα και τα όπλα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση των αγωνισμάτων αυτών. Για να εξετάσουμε ορισμένους από τους παράγοντες αυτούς θα πρέπει να κάνουμε ένα διαχωρισμό στη θεματολογία, όσον αφορά στα διάφορα σκοπευτικά αγωνίσματα, διότι μπορεί σε πολλά από αυτά να χρησιμοποιούνται ιδίου τύπου όπλα αλλά η χρήση των γίνεται με διαφορετικούς τρόπους, που αφορούν στη λαβή κρατήσεως του όπλου, τη στάση ή το χρόνο βολής.

watermark_21

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο αγώνισμα κεντρικής πυροδότησης του σταθερού στόχου χρησιμοποιείται περίστροφο cal 38spl και στο αγώνισμα revolver της IPSC χρησιμοποιείται το ίδιο όπλο, αλλά στο ένα αγώνισμα η λαβή κρατήσεως του όπλου είναι υποχρεωτικά με το ένα χέρι, ενώ στο άλλο δύναται να γίνεται με τα δύο χέρια. Στο ένα αγώνισμα υπάρχει το όριο του Power Factor (PF), ενώ στο άλλο όχι. Αυτοί οι δύο διαφορετικοί παράγοντες μεταξύ των δύο αγωνισμάτων επηρεάζουν την ακρίβεια βολής,ακόμη και εάν η λαβή γίνεται με τα δύο χέρια, που κατεξοχήν υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα, αφού o Συντελεστής Ισχύος (PF) δεν πρέπει να είναι μικρότερος του ορίου. Στο αγώνισμα του σταθερού στόχου δεν επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ακρίβεια στην βολή σε απόσταση 25μ. λόγω της χαμηλότερης γόμωσης αλλά εκεί υποχρεωτικά η βολή πραγματοποιείται με το δυνατό χέρι.

Άλλο παράδειγμα είναι η χρήση τυφεκίου στο αγώνισμα των 300μ. και στο αγώνισμα rifle της IPSC όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος τύπος όπλου, υπάρχει όμως μία ουσιώδης διαφορά. Ως γνωστόν, με τη στάση πρηνηδόν επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια βολής τουλάχιστον σε μεγάλες αποστάσεις. Η διαφορά είναι ότι ο σκοπευτής του αγωνίσματος των 300μ. έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να ρίξει τις βολές, ενώ ο σκοπευτής της IPSC οφείλει σε πολύ σύντομο διάστημα να ρίξει τις απαιτούμενες βολές,με αποτέλεσμα,αφενός να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στη βολή με τη στάση πρηνηδόν, αφετέρου να έχει απώλεια χρόνου,γιατί πρέπει να σηκωθεί από την θέση αυτή για να συνεχίσει το στάδιο.

Έπειτα από αυτά τα λίγα παραδείγματα, θα διαχωρίσουμε τα αγωνίσματα ανά είδος και κατηγορία ώστε να μπορέσουμε να δούμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την ακρίβεια βολής, όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένα ανά είδος αγωνίσματος και είδος όπλου. Ο διαχωρισμός αυτός θα γίνει για τα αγωνίσματα:

α) σταθερού στόχου (κεντρική πυροδότηση και τυφέκιο 300μ.) και
β) για το αγώνισμα IPSC (κατηγορία Open, Standard, Production, Revolver και Classic).

Ξεκινώντας από τα αγωνίσματα της IPSC και ειδικά την κατηγορία Open θα δούμε ορισμένους παράγοντες που επηρεάζουν την ακρίβεια της βολής. Σαν πρώτο παράγοντα θα εξετάσουμε τα διαμετρήματα των φυσιγγίων που χρησιμοποιούνται στην κατηγορία αυτή, που είναι το .38 Super και το 9mm. Δεύτερος παράγων είναι το είδος κάνης των όπλων, που μπορεί να είναι του τύπου classic, ultimatch, hybrid, hycomp, tribrid, hybricomp ή ένας συνδυασμός hybrid και hycomp (που χρησιμοποιείται ευρέως το τελευταίο χρόνο από σκοπευτές του εξωτερικού).

watermark_1

Τρίτος παράγων είναι το είδος της ραβδώσεως της κάνης, το βήμα της ραβδώσεως και το κόψιμο της γωνίας crown της κάνης. Σαν τέταρτο παράγοντα θα δούμε το είδος των φυσιγγίων και των βλημάτων, που χρησιμοποιούνται και είναι σε άμεση σχέση με όλους τους άλλους παράγοντες που αναφέραμε. Ξεκινώντας από το διαμέτρημα του 38 super βλέπουμε ότι,στα είδη κάνης που ανέφερα, έχουμε δύο τύπους ραβδώσεων, την ανάγλυφη και την πολυγωνική. Στην ανάγλυφη συνήθως έχουμε έξι ραβδώσεις δεξιόστροφες και γωνία crown κομμένη στις 45 μοίρες.

 

Εδώ πρέπει να κάνουμε μία αναφορά στο υλικό κατασκευής της κάνης που δύναται να είναι chrome-moly ή stainless steel και οι βασικές διαφορές είναι α) στη διάρκεια ζωής της stainless steel, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από της chrome και β) στο βήμα της ραβδώσεως, που ενώ στο 9mm είναι στην ανοξείδωτη 1/14 ή 16inc, στη χρωμίου είναι 1/18. Στο θέμα του βήματος της ραβδώσεως, που έχει σχέση με την ακρίβεια της βολής υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από τις μεγάλες εταιρίες κατασκευής κανών, όπως η Schuemann, Bar-Sto Storm-Lake, Shilen, Lothar Walter, Jarvis κ.τ.λ. διότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας παρουσιάζονται νέοι παράγοντες που βελτιώνουν την ακρίβεια της βολής. π.χ. η εταιρεία Schumann που κατασκεύαζε κάνες για το .38 super με βήμα 1/14inc και 1/16inc μετά από δοκιμές παρατήρησε ότι,στο διαμέτρημα 355 με βήμα 1/32inc και βάρος βλήματος 125-135grns, είχε πολύ καλύτερα βαλλιστικά αποτελέσματα. Αυτή η διαπίστωση άλλαξε πολλές απόψεις και βλέπουμε οι εταιρείες κατασκευής κανών (όχι όλες) να κάνουν παραγωγή πιο αραιά, διότι η γυροσκοπική σταθερότητα που επηρεάζει τη βολή μπορεί σε βήμα 1/16inc να έχει μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά με το ίδιο βάρος και τύπου βλήματος με βήμα 1/32inc να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια βολής. Για να δούμε και τί πρέπει να γνωρίζει ένας σκοπευτής που ασχολείται με την κατηγορία Open έχουμε α) το είδος της κάνης του όπλου που χρησιμοποιεί β) το βήμα και το είδος της ραβδώσεως της κάνης, ώστε με την επιλογή του καταλλήλου φυσιγγίου να έχει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις στην ακρίβεια βολής. Σε άλλο άρθρο θα δούμε τους παράγοντες της κατηγορίας Standard της IPSC.

Δημοσιεύθηκε στο 6ο τεύχος του περιοδικού Shooters, σκοποβολής IPSC.

http://www.shooters.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis