Της Σημαιοφόρου Λ.Σ.Μπίτσικα Ερασμίας
Την Δευτέρα 04 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Οχυρού Κοτρωνίου στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Μαραθώνα, τελετή παράδοσης – παραλαβής Μοίρας Ελικοπτέρων Λιμενικού Σώματος από τον Πλοίαρχο Λ.Σ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟ Γεώργιο στον Πλοίαρχο Λ.Σ. ΠΑΝΤΑΖΟΓΛΟΥ Αριστείδη, παρουσία του Β΄Υπαρχηγού, Υποναύαρχου Λ.Σ. ΠΑΤΡΙΝΟΥ Νικολάου, του Υποναυάρχου Λ.Σ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ Ιωάννη, Διευθυντή Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης και του Πλοιάρχου Π.Ν. ΒΕΤΤΟΥ Ανδρέα, Διοικητή Ελικοπτέρων Ναυτικού.
Ακολούθως, την Παρασκευή 08 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας τελετή παράδοσης-παραλαβής Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μεταξύ του Πλοιάρχου Λ.Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Σίμου και του Πλοιάρχου Λ.Σ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ Γεώργιου, παρουσία του Β΄Υπαρχηγού, Υποναύαρχου Λ.Σ. ΠΑΤΡΙΝΟΥ Νικολάου. Παρόντες προσκεκλημένοι ήταν ο Πλοίαρχος Λ.Σ. ΛΑΓΟΥΡΟΣ Αλέξανδρος από την Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, ο Πλοίαρχος Λ.Σ. ΜΥΛΩΝΑΚΟΣ Κωνσταντίνος και ο Πλοίαρχος Λ.Σ. ΛΙΑΡΑΚΟΣ Νικόλαος από την Διεύθυνση Επιχειρησιακών Μέσων, καθώς επίσης και ο Αντιστράτηγος-Αναθεωρητής Α΄ ΜΑΚΡΗΣ Νικόλαος, Πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, καθηγητής των παραπάνω Αξιωματικών στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων ιδρύθηκε το 1982 προκειμένου ενισχύσει το έργο του Λιμενικού Σώματος και γι’αυτό το λόγο προμηθεύτηκε δύο μονοκινητήρια αεροπλάνα CESSNA RG 172, στη συνέχεια δύο μονοκινητήρια SOCATA TB-20 και αργότερα τρία δικινητήρια REIMS F-406. Η Μοίρα Αεροπλάνων Λιμενικού Σώματος εκτελεί έκτοτε αποστολές έρευνας και αστυνόμευσης στο ελληνικό FIR.
Είναι γνωστό οτι περιοχή αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος είναι μια ακτογραμμή 16.000χλμ με πάνω από 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, ένα μεγάλο αριθμό ακτοπλοϊκών γραμμών, μεγάλη πυκνότητα δρομολογίων και κινήσεις διαφόρων σκαφών αλλά και διαφόρων άλλων θαλασσίων δραστηριοτήτων. Έτσι, μακροπρόθεσμα στόχος της Ελληνικής Πολιτείας ήταν η περαιτέρω διεύρυνση του έργου της ΥΕΜ με την προμήθεια των Ελικοπτέρων.
Η ανάγκη αυτή καλύφθηκε με την δημιουργία της Μοίρας Ελικοπτέρων. Τον Ιανουάριο 2003 υπεγράφη η Σύμβαση Προμήθειας Ελικοπτέρων υπ’αρ.001Α/03 μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και της EUROCOPTER και τον Μάρτιο 2003 ξεκίνησε η κατασκευή του Ελικοπτέρου S/N 6666 (HC-31) στις εγκαταστάσεις της EUROCOPTER στο MARIGNANE της Γαλλίας. Από τον Δεκέμβριο του 2005 φιλοξενούνται στη Βάση του Πολεμικού Ναυτικού και στεγάζονται έκτοτε στο υπόστεγο της Ιης Μοίρας Ε/Π ΑΒ-212 του Π.Ν. Η συνδρομή τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και του Πολεμικού Ναυτικού στην φιλοξενία των Μοιρών Αεροπλάνων και Ελικοπτέρων αντίστοιχα ήταν και είναι αποφασιστική για την λειτουργία και επιχειρησιακή τους δράση.
Η ΜΑΛΣ και η ΜΕΛΣ, αναλόγως της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, εκτελούν αποστολές: α)αστυνόμευσης του θαλάσσιου χώρου, β)παροχή πληροφοριών για κινήσεις ύποπτων πλοίων. γ) επισήμανση περιστατικών ρύπανσης, δ) συνδρομή στον εντοπισμό πλοίων ή ατόμων που κινδυνέουν σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, ε)έλεγχος τήρησης κανονισμών Ασφάλειας Ναυσιπλοϊας, στ) συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και ζ) συμμετοχή σε επιχειρήσεις του FRONTEX. Ιδιαίτερα δε, η ΜΕΛΣ αναλαμβάνει επιπλέον την μεταφορά και ταχεία καταρρίχηση ομάδας ανδρών Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και την από αέρος κάλυψη στόχου με ελεύθερο σκοπευτή.
Στο μέλλον, στόχος της ΥΕΜ είναι η συνεχής αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εκσυγχρονισμού μέσων και συστημάτων, η επιμόρφωση του προσωπικού της, η αδιάκοπη τεχνική υποστήριξη των μέσων και η επέκταση των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων υπέρ του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
http://limenikina.blogspot.gr