Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:41 | 24/11/2014

Το παρόν άρθρο αν και διαπραγματεύεται αντικείμενο που αφορά στους αποστράτους των ΕΔ και των ΣΑ, δεν έχει αποδέκτες τους συναδέλφους μου, που λίγο – πολύ γνωρίζουν τι σημαίνει γι’ αυτούς στην πράξη η πολυσυζητημένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με

την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική μία εκ των πολλών μειώσεων που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά απευθύνεται κυρίως στην τοπική κοινωνία, προκειμένου να γίνει κοινωνός της νέας προσπάθειας παραπληροφόρησης εις βάρος μας.

Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης

 

Καθημερινώς γινόμαστε αποδέκτες σχολίων, όπως «τυχεροί», «τα κονομήσατε πάλι», «μόνο για σας το πλεόνασμα», ότι ακριβώς δηλαδή είχαμε ακούσει και για το «κοινωνικό μέρισμα». Τι κι αν ενημερώναμε ότι δεν αφορά στους αποστράτους. Ελάχιστοι μας πίστεψαν. Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται ως κακόγουστο αστείο. Η αλήθεια είναι μία και μόνη. Με το τρίτο μνημόνιο μειώθηκαν σκανδαλωδώς και δυσανάλογα με τις άλλες κοινωνικές ομάδες οι συντάξεις μας από 200 έως 500 ευρώ και πρόκειται να μας επιστραφούν λόγω της προαναφερόμενης απόφασης από 2 έως 70 ευρώ. Το τελευταίο ποσό αφορά ελάχιστους με συνταξιοδοτικούς μισθολογικούς βαθμούς του Α/ΓΕΣ και αντίστοιχων. 

Γιατί όμως γίνεται αυτό; Η απάντηση, απλή. Οι μειώσεις που αφορούν στη σύνταξη μας που σε ποσοστό 80% και πλέον είναι και οικογενειακό εισόδημα, πραγματοποιήθηκαν με «διαβολικά» επιστημονικό τρόπο, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να εκμηδενίζεται κάτω από την «πίεση» των απανωτών μειώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μισθολογικός βαθμός Υποστρατήγου (ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία και ηλικίας άνω των 60 ετών), όπου αν και η μικτή βασική σύνταξη «αυξάνεται» κατά 163 ευρώ, το τελικό ποσό (πληρωτέο) «αυξάνεται» μόνον κατά 12 ευρώ. Υπόψη ότι από τον Ιούλιο του 2012 η μείωση της καθαρής (πληρωτέας στο χέρι) σύνταξης του ανωτέρω ανήλθε στο ποσό των 270 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι μειώσεις των μερισμάτων που έχουν καταντήσει πλέον φιλοδώρημα για κουλουράκια. Αναλυτικότερα, στον ανωτέρω συνάδελφο, η μείωση του ν.3865/2010 αυξάνεται κατά 31 ευρώ, η του ν.4024/11 κατά 27 ευρώ, η του ν.4051/11 κατά 13 ευρώ, η του ν.4093/12 κατά 71 ευρώ, η περίθαλψη κατά 7 ευρώ και ο φόρος κατά 4 ευρώ. Έχουμε λοιπόν μικτή «αύξηση» 163 ευρώ και μειώσεις (31+26+13+70+7+4=) 151 ευρώ, οπότε απομένει ως καθαρή «αύξηση» μόλις 12 ευρώ. Πέστε μου τώρα, αυτό ακούτε, αυτό διαβάζετε;

Πώς λοιπόν να μην εκφράζουμε την αγανάκτηση μας αφού για ακόμη μία φορά γινόμαστε θύματα παραπληροφόρησης με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού; Μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας μας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, περιμέναμε από την επίσημη πολιτεία να ενημερώσει ορθώς τον Ελληνικό λαό και όχι να «βαπτίζει», την ηθική αυτή δικαίωση και επιστροφή μικρού μέρους των άδικων, παράνομων, αντισυνταγματικών και στοχευμένων περικοπών, «αύξηση». Είχαμε την ελπίδα ότι θα ενημέρωνε ότι το πλεόνασμα προέκυψε και από την «κλοπή» των συντάξεων μας και ότι στην κοινωνική ομάδα των ανέργων συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά μας αλλά και οι γυναίκες μας. Δυστυχώς, μόνον μετά το τραγικό ατύχημα των πεζοναυτών στο Βόλο άρχισε ν’ αλλάζει λίγο τη φρασεολογία μερικών ανιστόρητων.
 
Τελικώς η τροπολογία ψηφίστηκε και ο νόμος 4307/2014 είναι πλέον μια πραγματικότητα. Η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι αδυνατεί να συμμορφωθεί πλήρως (για πρώτη φορά) με δικαστική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, όχι πως το αντίθετο θα άλλαζε κατά πολύ την κατάσταση για τους αποστράτους. Από την άλλη μεριά, εμείς οι απόστρατοι των ΕΔ και των ΣΑ καλούμαστε να διαχειριστούμε μία νέα κατάσταση. Και «κερατάδες» και δαρμένοι, όπως λέει η λαϊκή ρήση. Το παρόν άρθρο θα σταλεί με e-mail σε όλους τους βουλευτές του νομού Λάρισας, περιμένοντας την απάντηση – άποψη τους, αν έχουν αντιληφθεί τι πραγματικά συνέβη και τι σκέφτονται να πράξουν γι’ αυτό. Η απάντηση τους θα δημοσιοποιηθεί με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσον.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε την Κυριακή στη εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
 
 
ΠΗΓΗ: aeroporiapostratos.blogspot.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis