Η παρακάτω ανάρτηση ουδεμία σχέση έχει με την όποια συνδικαλιστική μου ιδιότητα, αλλά εκφράζει την προσωπική μου άποψη ως Οπλουργού της ΕΛ.ΑΣ.
Πρόσφατα από Επιτροπή που πληρούσε τα εχέγγυα τεχνογνωσίας, συντάχθηκε για πρώτη φορά Κανονιστική Διαταγή που αφορούσε στα καθήκοντα των οπλουργών της Ελληνικής Αστυνομίας. Η κανονιστική αυτή διαταγή ενσωματώνει τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στο αντικείμενο με το οποίο ασχολείται ένας Οπλουργός, καθώς και άλλες ρυθμίσεις οι οποίες θα αποφέρουν μέχρι και οικονομικό όφελος στην Ελληνική Αστυνομία. Ήρθε δε να αντικαταστήσει μια δισέλιδη διαταγή που φυσικά και παρωχημένη ήταν και ανεπαρκής.
Όλα καλά μέχρι εδώ και πολλά συγχαρητήρια σε αυτούς που εργάστηκαν και από ένα λευκό χαρτί κατάφεραν να συντάξουν έναν κανονισμό αντάξιο μιας Ευρωπαϊκής Αστυνομίας. Από εδώ όμως αρχίζουν τα προβλήματα. Ο Κανονισμός έχει μείνει σε κάποιο συρτάρι του ΑΕΑ περιμένοντας να νομολογήσει κάποιος/κάποιοι…. περί τεχνικών θεμάτων. Ακούστηκε, λοιπόν, η κλασική ερώτηση: πού προβλέπεται αυτό κλπ κλπ κλπ;
Θα τολμήσω, λοιπόν, εγώ μια απάντηση: ΠΟΥΘΕΝΑ. Ο Οπλουργός στην Ελλάδα είναι ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΧΝΙΚΟ επάγγελμα όσον αφορά στις πιστοποιήσεις ISO και στις εργασιακές παραμέτρους. Τυπικά κάποιος το εξασκεί λόγω παρακολούθησης συγκεκριμένου σχολείου στις ΕΔ ή στα ΕΑΣ. Το δρόμο αυτόν, λοιπόν, ακολούθησε και η ΕΛ.ΑΣ.
ΔΕΝ προβλέπεται κάπου, διότι ΔΕΝ υπάρχει νομοθετημένο πλαίσιο. Και αφού, λοιπόν, δεν προβλέπεται κάπου, όπως διερωρώνται κάποιοι, ας αφήσουμε ένα ένοπλο σώμα να πορεύεται με Βασιλικά Διατάγματα και διαταγές της δεκαετίας του ‘50 και του ‘90.
Ας αφήσουμε, λοιπόν, σε ένα συρτάρι μια κανονιστική διαταγή που επιλύει και εναρμονίζει στη σύγχρονη Αστυνομική πρακτική πολλά θέματα που αφορούν στο λεπτό παράγοντα του οπλισμού.
Η πολιτική ηγεσία δηλώνει συνεχώς ότι ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης και η εναρμόνιση με τις διεθνείς πρακτικές είναι κύριο μέλημά της. Πώς είναι δυνατόν όμως να γίνουν όλα αυτά με τέτοια νοοτροπία;
κ. Υπουργέ Τάκης Θεοδωρικάκος - Takis Theodorikakos, σας άκουσα χθες στην τελετή παραδοσης παραλαβής του κ. Αρχηγού να αναφέρεστε στην ασύμμετρη απειλή που αντιμετωπίσαμε στον Έβρο. Η απειλή αυτή τότε δεν αντιμετωπίστηκε με νομολογία, νομοθετήματα και ΠΔ. Αντιμετωπίστηκε με αυτά που πραγματεύεται ο νέος αυτός κανονισμός, στα άρθρα του οποίου ενσωματώθηκαν διδάγματα του Έβρου.
κ. Υπουργέ, κ. Αρχηγέ, όλοι εμείς που έχουμε περάσει στο παρελθόν το κατώφλι του ΚΕΤΧ μεταφέραμε στις υπηρεσίες μας το «ΘΕΛΕΙΝ ΕΣΤΙ ΔΥΝΑΣΘΑΙ» (Εάν θέλεις, μπορείς). Η θέληση είναι δύναμη και έχουμε καταφέρει πολλά. Ελπίζουμε να έχετε και εσείς την ίδια θέληση, ώστε ο κανονισμός αυτός να γίνει κανονισμός της Ελληνικής Αστυνομίας.