Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:45 | 30/12/2014

 

Λιγότερους φρουρούς χρησιμοποιούν οι εταιρείες παροχής ναυτικών υπηρεσιών ασφαλείας, αξιοποιώντας, πλέον, και τον κυβερνοχώρο, για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις πειρατών κατά των πλοίων, τη φύλαξη των οποίων αναλαμβάνουν. 

Εκατοντάδες εταιρείες του είδους συστάθηκαν, τα τελευταία επτά χρόνια, καθώς το φαινόμενο της πειρατείας γνώρισε απίστευτη έξαρση, κυρίως στην Ερυθρά θάλασσα, τη δυτική Αφρική, τον Ινδικό ωκεανό και τις θαλάσσιες περιοχές της κεντρικής Αμερικής. 

Τη μεγαλύτερη απειλή συνιστούσαν, πάντως, οι Σομαλοί πειρατές. Ωστόσο, στο διάστημα 2011-14 η δράση των πειρατών μειώθηκε. Από τις 237 επιθέσεις που καταγράφηκαν, το 2011, τα περιστατικά έπεσαν στα 10 το 2014.

Στη μείωση, φυσικά, συνέβαλε και η παρουσία ναυτικών μονάδων των πολεμικών ναυτικών πολλών χωρών, στις επικίνδυνες περιοχές, αλλά και η χρησιμοποίηση ενόπλων φρουρών. 

Καθώς όμως ο κίνδυνος περιορίστηκε περιορίστηκε και η ανάγκη ύπαρξης μεγάλου αριθμού φρουρών στα πλοία. Το κόστος φρούρησης ενός πλοίου, ανά πλου, που είχε φτάσει τα 40.000 δολάρια, έχει πέσει, πλέον, κάτω του μισού. 

Στη μείωση του κόστους συμβάλει και η πρακτική των εταιρειών να χρησιμοποιούν ως φρουρούς Ασιάτες ή Ανατολικοευρωπαίους, αντί πρώην Αμερικανούς ή Βρετανούς πεζοναύτες, που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν. 

Το πλέον επικίνδυνο σημείο είναι η θαλάσσια περιοχή του Άντεν, από όπου διέρχεται το 1/5 των πλοίων που πλέουν στις θάλασσες. Στην περιοχή αυτή έχουν εστιάσει τη δράση τους Νατοϊκές ναυτικές μονάδες. 

Ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς, αν τα πολεμικά πλοία αποχωρήσουν και τα πλοία δεν έχουν φρουρούς, οι πειρατές δεν θα αργήσουν να κυριαρχήσουν ξανά στην περιοχή. Οι ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ αναμένεται να παραμείνουν στην περιοχή μέχρι το τέλος του 2016. 

Πηγή: Reuters
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis