Την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως (ΚΥΑ) των υπουργών Εθνικής Αμύνης και Οικονομικών, βάσει της οποίας αποφασίστηκε η περικοπή των επιδομάτων επικινδυνότητας, ζητά με κοινή της αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και μία άλλη κατηγορία δικαιούχων του επιδόματος αυτού, που το ελάμβανε μέχρι τώρα. Πρόκειται για την πλέον ολιγομελή κατηγορία από τους δικαιούχους, τους μόλις 18 δύτες του Πολεμικού Ναυτικού, κάποιοι εκ των οποίων προσφεύγουν στο ΣτΕ.
[custom:google-ads]
Να σημειώσουμε ότι το «επίδομα επικινδυνότητας» δικαιούνται οι ιπτάμενοι (πιλότοι και άλλων ειδικοτήτων όλων των Κλάδων των Ε.Δ.. το λεγόμενο «πτητικό»). Επίσης δίνονται επιδόματα πτώσης αλεξιπτωτιστών, υποβρύχιων καταστροφέων και καταδυτικό, πτητικό επίδομα εκπαιδευτών πτήσεων, επίδομα εξουδετέρωσης ναρκών, ειδική αποζημίωση ΤΕΝΞ και ειδική αποζημίωση πυροτεχνουργών.
Για πρώτη φορά υπάρχει ένα ανώτατο όριο ωρών κατάδυσης μηνιαίως που δεν μπορεί να ξεπερνά τις 40, όταν κατά τα λεγόμενα των δυτών τώρα ο καθένας τους «γράφει» μηνιαίως από 60-70 ώρες! Είναι σαν να υποστηρίζουμε ότι μπορεί να μπει ένα ανώτατο όριο ωρών πτήσεων μηνιαίως για ένα.. F-16 ή αντιστοίχως για ένα πολεμικό πλοίο του Στόλου που μόλις συμπληρώνει το υποτιθέμενο όριο θα πρέπει να ...σταματά την αποστολή του. Φυσικά δεν γίνεται κάτι τέτοιο και δεν μπορεί να γίνει. Στην περίπτωση όμως των 18 δυτών του Π.Ν. γίνεται! Μάλλον οι οικονομικοί «εγκέφαλοι» πιστεύουν ότι οι περικοπές αυτών των 18 συγκεκριμένων καταδυτικών επιδομάτων θα σώσουν την εθνική οικονομία! Αν υπολογίζουμε δε, ότι όπως σημειώνεται στο ίδιο ΦΕΚ, όπου προσδιορίζονται με ακρίβεια, η αμοιβή ανά ώρα κατάδυσης δύτη ορίζεται στο... υπέρογκο ποσό των 13,55 ευρώ, τότε το ανώτατο μηνιαίο επίδομα αν βουτήξουν 40 ώρες, φτάνει στα...542 ευρώ, μειωμένο κατά 65-70% σε σχέση με το ισχύον έως πριν από την εφαρμογή της συγκεκριμένης ΚΥΑ! Και βεβαίως το οικονομικό σκέλος είναι η μία όψη του νομίσματος, που είναι η καθαρώς προσωπική και αφορά τον κάθε έναν από τους -επαναλαμβάνουμε- 18 συνολικώς δύτες για όλο το Π.Ν. και φυσικά για όλες τις Ε.Δ.
ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ
Η εφαρμογή μιας τέτοιας πρακτικής μείωσης του «επιδόματος επικινδυνότητος» για τους 18 δύτες του Π.Ν. έχει και μία άλλη παράμετρο, που δεν είναι άλλη από την επιχειρησιακή και το αξιόμαχο των πλοίων του Ελληνικού Στόλου. Και αυτό γιατί ο αριθμός των εκπαιδευμένων δυτών είναι συγκεκριμένος, αλλά συνεχώς μειούμενος σε βάθος χρόνου, όπως και ο αριθμός των πλοίων διάφορων τύπων και των άλλων εγκαταστάσεων όπου απαιτούνται οι υπηρεσίες των δυτών. Αν τώρα μειωθεί ο μηνιαίος αριθμός ωρών καταδύσεως, με συγκεκριμένο όγκο εργασιών, το αποτέλεσμα είναι γνωστό εκ των προτέρων: Η δουλειά αναγκαστικώς θα καθυστερεί ή μπορεί να μην είναι της ίδιας ποιότητος με την αντίστοιχη σημερινή. Συνισταμένη όλων αυτών είναι ότι έτσι τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο η αξιοπλοΐα και η ασφάλεια των πολεμικών μας πλοίων και του επιβαίνοντος σε αυτά προσωπικού, ενώ αυξάνει επίσης τα επιχειρησιακά έξοδα των πλοίων.
Η δικηγόρος, η οποία χειρίζεται την υπόθεση κ. Δέσποινα Δούμα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Π» μας είπε τα εξής: «Η θέσπιση μέγιστου ορίου ωρών κατάδυσης για την καταβολή επιδόματος στους δύτες του Π.Ν. με σκοπό την εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών, εκτός του ότι παραβιάζει θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές, είναι ανορθολογική, πρόχειρη και αναποτελεσματική, ενώ, αν συνιστά συνειδητή επιλογή, είναι βαθιά αντιπατριωτική πράξη, διότι υποσκάπτει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και κατ' επέκταση αποδυναμώνει την εθνική μας κυριαρχία». Η ίδια πρόσθεσε ότι έχει αιτηθεί δύο φορές, γραπτώς, από τον ΥΕΘΑ, Π. Καμμένο, να τον συναντήσει για να συζητήσουν το θέμα σε μία προσπάθεια επίλυσής του, χωρίς όμως καμία απολύτως ανταπόκριση από μέρους του τουλάχιστον ως την ώρα που μιλήσαμε μαζί της. Τέλος, να σημειωθεί ότι η κοινή αίτηση ακυρώσεως της ΚΥΑ που κατατέθηκε από τους ΟΥΚ και τους δύτες θα συζητηθεί ενώπιον του ΣτΕ στις 4 Δεκεμβρίου!
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ[email protected]
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-14/10/2017)
Πηγή: staratalogia.blogspot.gr
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλοι επιθυμούν περιπολίες και αστυνομικούς για αστυνόμευση αλλά κανείς δεν κάνει την παραμικρή ενέργεια