Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
09:55 | 18/11/2014

 

Την Παρασκευή 14/11/2014 συνεδρίασε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας όπου έγινε ενημέρωσηπαρουσίαση των ολοκληρωμένων στοιχείων των Αναλογιστικών Μελετών των Ταμείων μας Τ.Ε.Α.Υ.Π.Σ. και Τ.Π.Υ.Π.Σ. και ακολούθησε διεξοδική συζήτηση σύμφωνα με τα στοιχεία και τα συμπεράσματα αυτών.

Επιπλέον έγινε ενημέρωση για το θέμα του Βαθμολογίου. Συγκεκριμένα ανατέθηκε  στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο  Αθηνών η διερεύνηση της μεταβολής του μισθολογικού κόστους των Πυρ/στών που θα προκύψει από την εφαρμογή του Π.Δ. προκειμένου να συνταχθεί η οικονομοτεχνική μελέτη αυτού.

Τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμο από πλευράς μας το  Εισηγητικό Σημείωμα  – Αιτιολογική Έκθεση του Βαθμολογίου. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία το Προεδρείο θα κινηθεί άμεσα προς Φυσική και Πολιτική Ηγεσία κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για αυτό το μεγάλο διαχρονικό και πάγιο αίτημά μας.

Επίσης ενημερώθηκε το Δ.Σ της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και για το θέμα της προσφυγής σχετικά με το υπόλοιπο (50%) που προκύπτει από το διατακτικό των αποφάσεων του (ΣτΕ). Έχει ήδη αποσταλεί σε όλες τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις το υλικό, για ατομικές αγωγές, που χρειάζεται προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της συμπλήρωσης και της αποστολής όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών στο Νομικό Σύμβουλο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. καθώς  και το αίτημα στο Α.Π.Σ να διατηρήσει ανοιχτή προς τους υπαλλήλους την εφαρμογή μισθοδοσίας προκειμένου να δύνανται να λαμβάνουν μέσω των Υπηρεσιών τους τα αναλυτικά σημειώματα αποδοχών.

Την επόμενη ημέρα 15/11/2014  πραγματοποιήθηκε όπως είχε προαναγγελθεί η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη όλων των Προεδρείων των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στην Συνδιάσκεψη παρέστησαν και διατύπωσαν τις απόψεις τους ο εκπρόσωπος του Αρχηγείου Π.Σ., Αρχιπύραρχος κ. Φίλιππος Παντελεάκος, ο Διευθυντής Ασφάλισης παροχών του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. κ. Ευάγγελος Τσαλοκώστας, ο  Προϊστάμενος Γ΄ Τμήματος Παροχών (ΤΕΑΥΠΣ & ΤΠΥΠΣ) του ΤΕΑΠΑΣΑ.κ. Κων/νος  Ζαγγογιάννης και ο  Πρόεδρος της Ε.Α.Π.Σ. κ. Ιωάννης Σταμούλης,

Παρουσίασαν στοιχεία και διατύπωσαν τις απόψεις τους οι κάτωθι αναλογιστές της εταιρείας Prudentialς: Ο κ. Βασίλειος ΜαργιόςΚαθηγητής Αναλογιστής και Οικονομολόγος ο κ. Κωνσταντίνος Νικολάου και κ. Βασίλης Μπέτσης

Επίσης προσκλήθηκε και παρευρεθεί ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού ταμείου των εργαζομένων στις εταιρίες πετρελαιοειδών κ. Ιωάννης Ζήλληςοποίος μας εξέθεσε τις απόψεις του, και του προβληματισμούς που είχε ο δικός  του συνδικαλιστικός  φορέαςπροτού πάρουν την ιστορική και γι’ αυτούς απόφαση για το Ταμείο τους, της μη ένταξης τους στο Ε.Τ.Ε.Α. πριν δύο έτη, και να το μετατρέψουν σε επαγγελματικό.

Επίσης μας ανάφερε προβλήματα που αντιμετώπισαν, πρακτικές που χρησιμοποίησαν και την σημερινή κατάσταση του Ταμείου τους, πλέον ως επαγγελματικό.

Το Επαγγελματικού ταμείο των εργαζομένων στις εταιρίες πετρελαιοειδών, φαίνεται ότι παρουσιάζει παρόμοια χαρακτηριστικά με το με το δικό μας Επικουρικό Ταμείο ΤΕΑΥΠΣ.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν οι ομιλούντες στο  μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, για τις Ευρωπαϊκές τάσεις που θα επηρεάσουν το Ελληνικό Ασφαλιστικό σύστημα τα επόμενα χρόνια και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών για τους τομείς Τ.Ε.Α.Υ.Π.Σ. (επικουρικής σύνταξης) και Τ.Π.Υ.Π.Σ. (εφάπαξ) του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.

Σας παραθέτουμε τα σημαντικότερα στοιχεία που ειπώθηκαν, αξιολογώντας τα ως εξής:

Στην Ελλάδα αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια δύο συνταξιοδοτικές πυλώνες ασφάλισης, α)κύριας σύνταξης και β) επικουρικής  και προνοίας.

Αντιθέτως με την Ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, στην Ευρώπη έχουν  αναπτυγμένους εδώ και χρόνια τον πυλώνα της κύριας ασφάλισης και τον πυλώνα των επαγγελματικών ταμείων (Το Ευρωπαϊκό σύστημα χρησιμοποιείται ως οδηγός στις μνημονιακές παρεμβάσεις για την  αναδιοργάνωση του πτωχευμένου Ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος).

Ο πυλώνας των επαγγελματικών ταμείων δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το έτος 2002 για τον οποίον δίνει κίνητρα η πολιτεία, αφού οι εισφορές προς τα επαγγελματικά ταμεία αφαιρούνται από το εισόδημα και δεν φορολογούνται!

Να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα των αναλογιστών τα επαγγελματικά ταμεία είναι η καλύτερη δομή ασφαλιστικού οργανισμού και εξασφαλίζει σε όλες τις γενιές την χορήγηση σύνταξης, εφάπαξ παροχής ή παροχής υγείας, αφού οι εισφορές κάθε μετόχου, μπαίνουν σε έναν «κουμπαρά» και τον περιμένουν προσαυξημένες να τις εισπράξει στο μέλλον.

Το Ελληνικό Ασφαλιστικό σύστημα χρεοκόπησε πρώτα απ’ όλα με το PSI αλλά και με τις υπέρμετρες παροχές των Ταμείων που δεν ήταν ανάλογες με τις δυνατότητές τους, αφού βασίστηκαν στο σύστημα να πληρώνουν οι ενεργοί ασφαλισμένοι, τις συντάξεις και τα εφάπαξ των συνταξιούχους, τα δε ελλείμματα μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά.

Όπως ειπώθηκε από τους ανωτέρω ομιλητές, ενεργοποιούνται πλέον οι νομοθετικές διατάξεις που έχουν ψηφιστεί με νόμους από το έτος 2010 και στο εξής (Ν. 3863/2010 κλπ) καθώς και μνημονιακές διατάξειςμε αποτέλεσμα να αναμένονται  το επόμενο διάστημα εφαρμόστηκες διατάξεις που ωθούν τις συντάξεις και τα εφάπαξ σε συρρίκνωση.

Το μόνο που θα προσπαθήσει να εγγυηθεί το κράτος στο επόμενο διάστημα θα είναι το ποσό κύριας σύνταξης ύψους 360,00 Euro, το οποίο θα υποστεί και αυτό μειώσεις ανάλογες με τον συντελεστή βιωσιμότητας των ελλειμματικών πλέον Ταμείων. Εάν το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί τις κύριες συντάξεις, πόσο μάλλον να μπορεί να εγγυηθεί τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ.

Σύμφωνα  με τους ομιλητές, και πληθώρα πρόσφατων δημοσιευμάτων του Υπουργού Εργασίας που μας ανέφεραν, οι τάση στην Ελλάδα είναι για αρχήένωση των επικουρικών Ταμείων σε ένα μεγάλο το οποίο είναι εν τη γένεση του ελλειμματικό αφού  ενσωματώνει τα ελλείμματα μεγάλων ελλειμματικών Ταμείων όπως το ΙΚΑ.

Εν συνεχεία και αφού μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις τραγικά, αναμένεται να καταργηθούν και να ενσωματωθεί σε αυτές ως ένα μικρό ποσό στην κύρια σύνταξη, αλλά οι εισφορές θα παραμένουν!

Τα δε Ταμεία προνοίας (εφάπαξ) που προς στιγμής γλυτώνουν θα ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο ταμείο εφάπαξ και θα έχουν την τύχη των επικουρικών ταμείων. Και αυτό δεν είναι εικασίες, αυτό ακριβώς έγινε στα επικουρικά ταμεία που γλίτωσαν πριν δύο χρόνια και τώρα από 1/1/2015 τα ενοποιούν.

Η τάση στην Ευρώπη (που θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα αφού έχει δεσμευτεί) είναι οι μόνες πρόσθετες παροχές που δίνονται να είναι από επαγγελματικά Ταμεία, τα οποία θα πρέπει να είναι υγιή, να μην παρουσιάζουν δηλαδή ελλείμματα, και να  εποπτεύονται από πολύ αυστηρούς κανόνες δεοντολογίας και ελέγχου.

Όσα ταμεία κριθούν ότι δεν μπορούν να πορευτούν μόνα τους θα τα ενσωματώσουν στο ΕΤΕΑ και στο ΤΠΔΥ και οι παροχές τους θα εξαϋλωθούν. Να σημειώσουμε ότι οι μειώσεις θα είναι τεράστιες, και οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αποφευχθεί, αφού κακώς απορρόφησαν από τώρα για το κλείσιμο του ελλείμματος χρήματα από τον ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  ΜΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΕΩΝ. ( ΑΚΑΓΕ)

Συνεπώς η πορεία των Ταμείων μας είναι προγεγραμμένη, αφού δεν μπορούμε να αποτελούμε την μοναδική εξαίρεση στην Ευρώπη.

Μετά τα ανωτέρω, μας παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα για την  υπάρχουσα κατάσταση των δύο Ταμείων μας, σύμφωνα με τις  αναλογιστικές μελέτες που έχουμε παραγγείλει (τα οποία αναμένεται να επανελεγχθούν και επικυρωθούν), τα οποία έχουν ως εξής:

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΑΥΠΣ (ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ)

ΠΑ.Ενεργητικού

Ποσά

 

ΠΑ Παθητικού

Ποσά

ΠΑ Εισφορών Παρούσας Γενιάς Ασφαλισμένων

248.033.369

 

ΠΑ Παροχών Παρούσας Γενιάς Ασφαλισμένων

307.934.665

ΠΑ Εισφορών Μέλλουσας Γενιάς Ασφαλισμένων

126.852.424

 

ΠΑ Παροχών Μέλλουσας Γενιάς Ασφαλισμένων

152.551.604

ΠΑ Λοιπών Εσόδων

3.624.585

 

ΠΑ Παροχών Συνταξιούχων

128.594.826

Περιουσία

47.499.415

 

ΠΑ Εκκρεμών Συντάξεων

2.330.630

   

ΠΑ Εξόδων

1.777.632

Αναλογιστικό Έλλειμμα

167.179.563

 

Αναλογιστικό Πλεόνασμα

 

Σύνολο Ενεργητικού

593.189.356

 

Σύνολο Παθητικού

593.189.356

Δείκτης Ελλείμματος

28,18%

 

ΠΑ Παροχών Παρούσας Γενιάς Ασφαλισμένων με βάση την Προϋπηρεσία μέχρι 30/9/2014

134.490.352

Δείκτης Μείωσης Παροχών

28,38%

   

Δείκτης Αύξησης Εισφορών

44,59%

   

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΠΥΠΣ (ΕΦΑΠΑΞ)

ΠΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ

 

 

ΠΑ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ

ΠΑ Εισφορών Παρούσας Γενιάς

112.307.482

 

ΠΑ Παροχών Παρούσας Γενιάς

267.566.045

ΠΑ Εισφορών Μέλλουσας Γενιάς

100.160.348

 

ΠΑ Παροχών Μέλλουσας Γενιάς

144.603.893

ΠΑ Λοιπών Εσόδων

47.477.815

 

ΠΑ Εξόδων

4.053.022

Περιουσία

14.469.553

   

Αναλογιστικό Έλλειμμα

141.807.762

 

Αναλογιστικό Πλεόνασμα

 

Ενεργητικό

416.222.960

 

Παθητικό

416.222.960

     

Δείκτης Ελλείμματος

34,1%

 

ΠΑ Παροχών Παρούσας Γενιάς με βάση την Προϋπηρεσία

118.982.002

Αύξηση Εισφορών

66,7%

   

Μείωση Παροχών

34,4%

   
     

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Στα ανωτέρω φαίνεται έλλειμα στο ΤΕΑΥΠΣ της τάξης του 28,18% και στο ΤΠΥΠΣ της τάξης του 34,1%.

Αυτό σημαίνει ότι για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα απαιτείται είτε αύξηση εισφορών ίση με τους δείκτες Αύξησης εισφορών κατά περίπτωση, είτε μείωση παροχών ίση με τους δείκτες μείωσης παροχών ανά περίπτωση.

Μπορεί επίσης να επιλεχτούν από τους αναλογιστές μικτά σενάρια, ταυτόχρονης αύξησης εισφορών και μείωσης παροχών, σε βάθος 10ετίας και άνω, στα οποία θα αναλάβουν όλες οι γενιές (οι ήδη συνταξιούχοι ,αυτοί που συνταξιοτούνται τώρα και οι εν ενεργεία υπάλληλοι) την μείωση του ελλείματος,

Τα ελλείμματα που παρουσιάζονται στις μελέτες, οφείλονται κυρίως στο PSI για το οποίο το ΤΕΑΠΑΣΑ έχει κινηθεί δικαστικά κάνοντας αγωγή στο Ελληνικό Δημόσιο και την οποία παρακολουθούμε για την περίπτωση που χρειαστεί να κάνουμε κι εμείς περαιτέρω πρόσθετες ενέργειες.

Με τα παραπάνω ελλείμματα είναι φανερό ότι τα Ταμεία δεν μπορούν να σταθούν μόνα τους! Αναμένεται τις επόμενες μέρες η εταιρία PRUTENTIAL που εκπονεί τις μελέτες, να παράγει για εμάς σενάρια αντιμετώπισής του ελλείματος για την περίπτωση που τα ταμεία μας γίνουν επαγγελματικά Ν.Π.Ι.Δ.. Όμως σε κάθε περίπτωση αυτό θα γίνει μετά από πρόταση του αναλογιστή και την απαραίτητη συμφωνία της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Σε αντίθεση με τα ανωτέρω καθόλου ευχάριστα νέα, με τον τελευταίο νόμο μας δίνεται η δυνατότητα να πάρουμε τα Ταμεία μας στα χέρια μας  και να γίνουν Ν.Π.Ι.Δ..

Να σημειώσουμε ότι έχουμε κινηθεί πρώτοι σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα ταμεία που βρίσκονται στην ίδια συνθήκη του νόμου (περίπου τριάντα), και είμαστε οι πρώτοι που έχουμε τα αποτελέσματα των μελετών  την δεδομένη αυτή χρονική στιγμή, έχουμε δε λάβει δεσμεύσεις για παροχή χώρου για την στέγαση του πιθανώς μελλοντικού ΤΕΑ Πυροσβεστών  και την διάθεση προσωπικού σε αυτό, στην περίπτωση  που προκριθεί η επιλογή αυτή, έτσι ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος κατά το μέγιστο.

Η ιστορικότητα της στιγμής μας υποχρεώνει να πράξουμε με υπευθυνότητα και σύνεση πέρα από κομματικές και άλλες αγκυλώσεις, αφού θα αποφασίσουμε εμείς για το μέλλον μας, και δεν είναι μια απλή απόφαση.

Τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα και όσοι κινηθούν στην απόφασή τους, με άλλα κίνητρα διαφορετικά από το συμφέρον τόσο των παλαιών όσο και των νέων συναδέλφων και την διασφάλιση των παροχών για όλους στο μέλλον, θα κληθούν  να δώσουν άμεσα εξηγήσεις σε αυτούς!

Η στιγμή είναι ιστορική, ο χρόνος ελάχιστος, αφού εάν παρθεί απόφαση για ΝΠΙΔ πρέπει να συνταχτούν άμεσα νέα καταστατικά και εμείς μέχρι στιγμής έχουμε πράξει όπως οφείλουμε! Αναμένουμε από όλους να πράξουν το ίδιο!

Ακολούθησε εμπεριστατωμένη συζήτησηδιάλογος πάνω σε όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προκειμένου να υπάρξει σαφής και πλήρη ενημέρωση των Προεδρείων των Ενώσεων όπου θα ενημερώσουν με την σειρά τους τα μέλη τους.

Στη συνέχεια έγιναν τοποθετήσεις από τα Προεδρεία των Ενώσεων σχετικά με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι την κατάληξη της τελικής απόφασης αλλά και το χρονοδιάγραμμα αυτής.

Ακούστηκαν διάφορες απόψεις και προβληματισμοί όπως και διάφορες προτάσεις σχετικά με την λήψη της τελικής Απόφασης. Υπερίσχυσε τελικά η πρόταση του Προεδρείου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ότι  τα Πρωτοβάθμια Σωματεία όπως προκύπτει από το καταστατικό τους αλλά και τον Νόμο (1264/1982) λειτουργούν αυτόνομα και μπορούν να αποφασίσουν μέσω των Δ.Σ. τους τον τρόπο ενημέρωσης των μελών τους (π.χ. Συνελεύσεις, Ημερίδες, ομιλίες, περιοδείες και  διάφορες πρωτοβουλίες και ενέργειες σε κάθε Υπηρεσία της δικαιοδοσίας τους).

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει σαφές ότι σύμφωνα με τον Νόμο (4281/2014 (άρθρο 220) η τελική απόφαση θα ληφθεί από την αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση του Π.Σ. που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ομοσπονδίας μας και στα στενά χρονικά περιθώρια αποφασίστηκε η διεξαγωγή εκτάκτου Συνεδρίου.

Συνάδελφοι,

διανύουμε ιστορικές και πρωτόγνωρες στιγμές όπου πρέπει με απόλυτη συνδικαλιστική υπευθυνότητα να λάβουμε απόφαση για το μέλλον των Ταμείων μας

Θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε αν θα υπαχθούμε στο (Ε.Τ.Ε.Α.) ή θα δημιουργήσουμε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α.) ως Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) παίρνοντας έτσι την τύχη στα χέρια μας για το μέλλον των Ασφαλιστικών μας Ταμείων.

Σε αυτή τη δύσκολη απόφαση καλούμε τους πάντες που υπηρετούν στο Π.Σ.   να εκφράσουν μέσα στα χρονικά περιθώρια που υπολείπονται την άποψή τους.

Έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα αυτής ενεργώντας με απόλυτη υπευθυνότητα και σαφήνεια ως Προεδρείο απέναντι στα μέλη μας.

Έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον προς όφελος του συνόλου των Πυροσβεστών (εν ενεργείαΑποστράτων) συνεχίζουμε με σκληρή δουλειά και καθημερινή ενημέρωση μέσω της σελίδας μας στο internet κάνοντας έτσι όλες τις απαραίτητες ενέργειες με απόλυτη διαφάνεια και ανιδιοτέλεια.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                                           ΦΕΡΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF

http://www.poeyps.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis