Τελικά, έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν πως μερικά πράγματα μπορεί να τα δει κάποιος μόνο στην Ιαπωνία.
Η αστυνομία της ιαπωνικής πόλης Καγκοσίμα, -μια ήσυχη περιοχή στο νότιο τμήμα της χώρας- επί μία εβδομάδα παρακολουθούσαν ένα αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο έξω από ένα σούπερ μάρκετ και στο κάθισμα του συνοδηγού υπήρχε ένα πακέτο μπύρες. Ο οδηγός είχε ξεχάσει το παράθυρο του συνοδηγού ανοικτό και όταν κάποιος αποφάσισε να αρπάξει ένα μπουκάλι, τότε οι αστυνομικοί έπεσαν επάνω του και ακινητοποίησαν τον επίδοξο κλέφτη. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν από τους ελάχιστους παραβάτες της πόλης.
Οι πολυάνθρωποι δρόμοι της Ιαπωνίας φαίνονται τρομακτικοί, αλλά είναι πολύ ασφαλείς, γράφει το περιοδικό The Economist.
Στη χώρα αυτή της άπω ανατολής τα ποσοστά εγκληματικότητας έχουν μειωθεί δραστικα τα τελευταία 13 χρόνια. Το ποσοστό των αυτοκτονιών είναι το 0,3 ανά 100.000 άτομα και είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο.
Καθ΄όλη την διάρκεια του 2015 μόνος ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε. Ακόμη και η περίφημη οργάνωση της ιαπωνικής μαφίας, η Γιακούζα, που κάποτε ήταν μια ισχυρή εγκληματική οργάνωση, έχει αποδυναμωθεί μετά την εφαρμογή αυστηρότερων νόμων.
Ωστόσο, ο αριθμός των αστυνομικών στην Ιαπωνία αυξάνεται. Η παρουσία των αστυνομικών στις γειτονιές, που είναι γνωστοί ως «ομαβάροι-σαν», είναι σταθερή όλο το 24ωρο. Η Ιαπωνία, σήμερα, διαθέτει περισσότερους από 259.000 ένστολους αστυνομικούς, δηλαδή 15.000 περισσότερους απ’ ό,τι πριν από μια δεκαετία όταν τα ποσοστά εγκληματικότητας ήταν πολύ υψηλότερα.
Ήσσονος σημασίας εγκλήματα
Σύμφωνα το δημοσίευμα που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτό σημαίνει ότι δίνεται πολύ μεγάλη προσοχή στα εγκλήματα που θεωρούνται ήσσονος σημασίας. Για παράδειγμα το δημοσίευμα αναφέρεται στην περίπτωση εξαφάνισης μιας γυναίκας η οποία πήγε να μαζέψει την μπουγάδα της, την οποία ανέλαβαν να εξιχνιάσουν πέντε ντεντέκτιβ της ιαπωνικής αστυνομίας.
Ο Κανάκο Τακαγιάμα, καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κιότο τόνισε ότι πράγματι οι αστυνομικοί είναι τώρα πιο σχολαστικοί για την τήρηση των νόμων και στην αντιμετώπιση μικροπαραβάσεων.
Ως παράδειγμα αναφέρει ότι, πρόσφατα η αστυνομία, συνέλαβε μια ομάδα ανθρώπων που είχαν μισθώσει από κοινού ένα ταξί, κάτι το οποίο απαγορεύεται στην Ιαπωνία. Και δεν είναι μόνον αυτό, η αστυνομία έχει εστιάσει ακόμη και στις μικροπαραβάσεις που διαπράττουν οι ποδηλάτες.
Κι όμως είναι «αλλόκοτα αναποτελεσματική»
Ακόμη και αυτοί που ασκούν κριτική συμφωνούν ότι το δικαστικό σύστημα της Ιαπωνίας λειτουργεί πολύ καλά: τα ποσοστά της υποτροπής είναι χαμηλά και γίνονται προσπάθειες οι νέοι παραβάτες να μην φυλακίζονται, μεταξύ των άλλων μέτρων για την κοινωνική επανένταξη.
Ωστόσο, η αστυνομία παραμένει «αλλόκοτα αναποτελεσματική», σύμφωνα με το περιοδικό. Αν και υπάρχουν πολλοί αστυνομικοί και τόσο λίγα εγκλήματα, τελικά μόνον το 30% των περιπτώσεων λύνονται. Οι ομολογίες, οι οποίες λαμβάνονται συχνά κάτω από πίεση, δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα της ποινικής διαδικασίας.
Ως εκ τούτου, σημειώνει ο δικηγόρος Γιοσισίρο Γιασούντα, η Ιαπωνία είναι σχεδόν απαλλαγμένη από το έγκλημα, αλλά όχι από την αστυνομία, κι αυτό συμβαίνει διότι ελέγχεται από ανθρώπους.