Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:11 | 15/11/2015

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία μας υπενθυμίζουν ότι η αστυνομία θα πρέπει να είναι πάντοτε προετοιμασμένη για τα χειρότερα

 

Τι συνέβη: Άγνωστος αριθμός τρομοκρατών επιτέθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2015 και βράδυνες ώρες σε πολλαπλές τοποθεσίες στο Παρίσι της Γαλλίας. Οι επιθέσεις περιελάμβαναν μια έκρηξη σε ένα πολυσύχναστο μπαρ κοντά στο Στάδιο της Γαλλίας (Stade de France) ενώ ένοπλοι άνοιξαν αδιακρίτως πυρ σε ένα δημοφιλές Café και σε ένα συναυλιακό χώρο Bataclan. Αν και τα στοιχεία παρέμεναν συγκεχυμένα, οι πληροφορίες αργά χθες το βράδυ έκαναν λόγο για περισσότερους από 140 νεκρούς και 100 τραυματίες. Πραγματικό μακελειό έγινε στον συναυλιακό χώρο Bataclan, όπου έληξε με επέμβαση της αστυνομίας κατάσταση ομηρίας, αφήνοντας πίσω της 100 νεκρούς.

Το εφιαλτικό σενάριο για χτύπημα απο ισλαμιστές εξτρεμιστές επιβεβαιώθηκε με την ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο απειλεί με νέα χτυπήματα σε Ρώμη και Λονδίνο.

Γιατί είναι σημαντικό: Οι επιθέσεις αυτές εμφανίζονται να είναι καλοσχεδιασμένες και εκτελεσμένες με ακρίβεια. Υποστηρίζεται ότι έχουν τις «σφραγίδες» της τακτικής που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση του 2008 στη Βομβάη της Ινδίας. Εκείνο το γεγονός διάρκεσε τέσσερις πλήρης ημέρες και κόστισε τις ζωές περισσότερων από 160 ανθρώπων ενώ περισσότεροί από 300 είχαν τραυματιστεί.

Ακριβώς όπως και στη Βομβάη, η επιλογή των όπλων από τους τρομοκράτες είναι σημαντική - τα μικρά όπλα στα χέρια των φανατισμένων τρομοκρατών μπορούν να είναι θανάσιμα όπως αποδείχτηκε. Οι αρχικές εκθέσεις δείχνουν ότι οι τρομοκράτες δεν κατείχαν τίποτα πιο σύνθετο από χειροβομβίδες και όπλα καλασνίκοφ (ΑK-47). Όπλα και πυρομαχικά που είναι εύκολα διαθέσιμα στη μαύρη αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως και στο Παρίσι έτσι και στη Βομβάη, η πυρκαγιά (που προκλήθηκε από την έκρηξη) χρησιμοποιήθηκε ως ένα όπλο, καθώς αποτελεί μια αποτελεσματική στρατηγική επίθεσης ακόμα και πριν την εποχή του Τσέγκις Χαν (ούνος κατακτητής). Χρησιμοποιήθηκε στη βάναυση επίθεση της Μπεσλάν, και είναι μια συνιστώμενη τακτική στις πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις της Al-Qaeda.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η  τρομοκρατική επίθεση στη πόλη του φωτός έρχεται ακριβώς μια ημέρα αφότου σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο σκάφος σκότωσε τον  κακόφημο «Τζιχάντι Τζον» (Jihadi John), έναν βρετανό που έγινε σκληροπυρηνικός ισλαμιστής και ταξίδεψε μέχρι τη Συρία, όπου εκεί εντάχθηκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), ο οποίος έγινε διάσημος μέσα από τα φρικτά βίντεο των αποκεφαλισμών αιχμάλωτων του Ισλαμικού κράτους.

Η επίθεση αυτή θα μπορούσε να βρίσκεται έτοιμη στο οπλοστάσιο των τζιχαντιστών προκειμένου να ξεδιπλωθεί και να επεκταθεί από το Ισλαμικό Κράτος (για μια περίπτωση όπως αυτή ως αντίποινα δηλαδή στο σκοτωμό του Τζιχάντι Τζον) ή θα μπορούσε να είναι τυχαία σύμπτωση ότι το Ισλαμικό κράτος έχασε έναν από τους πολυτιμότερούς σρατολογητές ξένων μαχητών στο δυναμικό του.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, τα δύο αυτά γεγονότα σε τέτοια στενή εγγύτητα μας υπενθυμίζουν ότι ο κόσμος είναι μικρός, και ότι η πάλη ενάντια στους τρομοκράτες δεν γνωρίζει κανένα σύνορο.

Περαιτέρω, η πολλαπλή επίθεση στο Παρίσι έρχεται την ίδια ημέρα που ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δηλώνει ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) «έχει τιθασευτεί». Σαφώς, η δήλωση αυτή οδηγεί στην παραπληροφόρηση και στην καλύτερη περίπτωση γίνεται οιωνός μιας χειρότερης «αισιοδοξίας» για το μέλλον.

Τι διδάγματα αντλούμε: Πέρα από όλα αυτά, η αστυνομία μαζί με τις δυνάμεις ασφαλείας, είναι αυτή που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά τρομοκρατίας. Είναι αυτή που θα διαμορφώσει την εικόνα της εκάστοτε χώρας στο διεθνές πεδίο μέσα από τη διαφύλαξη της ζωής των αθώων πολιτών μέχρι την επιτυχή αντιμετώπιση των τρομοκρατών και την εξουδετέρωση ακόμα και τη σύλληψη τους. Από τα πρόσφατα γεγονότα στο Παρίσι η αστυνομία μπορεί να αντλήσει σημαντικά διδάγματα όπως:

1.                  Η εξασφάλιση πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών χτυπημάτων ακόμα και για την αποτροπή τους. Η αστυνομία σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών θα πρέπει να είναι σε θέση να αντλεί πληροφορίες για άτομα και κτίρια που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανό στόχο τρομοκρατών και να εκπονεί σχέδια αποτροπής και αντιμετώπισης τέτοιων τρομοκρατικών χτυπημάτων με την ενίσχυση της επιτήρησης ή της φρούρησης τους.

2.                  Γνωρίζοντας ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί παντού - αρκετά εύκολα, στην πραγματικότητα - η αστυνομία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη με την πιο κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση και τον αρτιότερο εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσει να αποκριθεί σε μια επίθεση σε πολλαπλές τοποθεσίες σε στενή εγγύτητα χρόνου, όπως συνέβη στο Παρίσι. Η διαχείριση τέτοιων κρίσεων απαιτεί συντονισμό δυνάμεων και λεπτούς χειρισμούς για να επιτευχθεί μιας επιτυχής έκβαση. Η αστυνομία θα πρέπει να εκπαιδεύεται για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών μαζί με την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ. Η αστυνομία θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένη για να αντιμετωπίσει πιθανόν αίματα και πτώματα παντού.

3.                  Η αστυνομία όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με καταστάσεις ομηρίας από τρομοκράτες, απαιτείται από την πλευρά της ταχεία αντίδραση και άμεση δράση προκειμένου να υπάρξουν οι λιγότερες απώλειες. Οι πληροφορίες από το Παρίσι δείχνουν ότι οι όμηροι είχαν εκτελεσθεί συνοπτικά ένας-ένας στο θέατρο και το Café. Οι επιζώντες στο θέατρο έκαναν συνεχώς αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. καθώς κρυβόντουσαν από την επίθεση, ενώ ανέμεναν τον επικείμενο θάνατό τους. «Σκοτώνουν όλο τον κόσμο. Έναν-Έναν» έγραψε ένα Γάλλος. Οι πυροβολισμοί αν και ακούστηκαν σε ζωντανή μετάδοση στη τηλεόραση, η αστυνομία δεν επενέβη έως ότου ακουστούν πέντε εκρήξεις. Κάποιος θα ήλπιζε ότι σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, θα υπήρχε αποτελεσματική και άμεση επίθεση των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας που θα τελείωναν τη σφαγή αθώων πολιτών.

4.                  Όταν μια τέτοια επίθεση κάνει την εμφάνιση της, η αστυνομία θα πρέπει να φερθεί έξυπνα και να μην διαθέσει όλες τις δυνάμεις της στη σκηνή του πρώτου  περιστατικού καθώς μπορεί να υπάρξει μια δεύτερη, τρίτη ακόμη και τέταρτη, ή περισσότερες επιθέσεις που θα ακολουθήσουν και θα χρειαστεί να υπάρχει προσωπικό διαθέσιμο για να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις επιθέσεις.

Τι επακολουθεί: Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει κηρύξει τη Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει κλείσει τα σύνορα της χώρας. Η Γαλλία έχει μια μακροχρόνια ιστορία που έχει επιτρέψει μια «πλημμύρα» μεταναστών από τα εδάφη όπου οι ριζικοί ισλαμιστές τρομοκράτες εκπαιδεύονται και προετοιμάζονται για επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό είναι το πέμπτο σοβαρό περιστατικό τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει η Γαλλία μέσα σε χρονικό διάστημα δέκα μηνών. Στις 7 Ιανουαρίου δύο ισλαμιστές σκότωσαν έναν αστυνομικό και δώδεκα ανθρώπους στα γραφεία του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Την επόμενη ημέρα στις 8 Ιανουαρίου μια γυναίκα αστυνομικός πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε πριν ο δράστης εισέλθει σε ένα σουπερ μάρκετ μιας εβραϊκής συνοικίας και σκοτώσει πέντε ανθρώπους.

Στις 3 Φεβρουαρίου ένας τζιχαντιστής επιτέθηκε με μαχαίρι σε μια περιπολία τριών στρατιωτών έξω από μία εβραϊκή συναγωγή. Στις 26 Ιουνίου δύο δράστες αποκεφάλισαν έναν άνδρα και τραυμάτισαν άλλους, ο ένας εκ των οποίων συνελήφθει. Και φυσικά στις 23 Αυγούστου όπου μια παρέα τριών Αμερικανών και ενός Βρετανού στρατιώτη σταμάτησαν μια σχεδιασμένη επίθεση σε ένα τραίνο ταχείας κυκλοφορίας όπου οι «παγιδευμένοι» επιβάτες του τραίνου θα μπορούσαν να έχουν σκοτωθεί.

Αυτό που τελέστηκε στη Γαλλία ήταν επόμενο, εκτός αν η Γαλλία κάνει κάτι για την ανεκτικότητά της, στην είσοδο φανατισμένων ισλαμιστών μέσα στη χώρα της, γιατί μια ακόμα τρομοκρατική επίθεση είναι ζήτημα χρόνου να συμβεί.

Εντούτοις, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στη μέση κάτι καινούργιου. Ίσως αυτό δημιουργήσει νέους παίκτες στο πόλεμο της Συρίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ είπε ότι «θα ηγηθούμε σε έναν πόλεμο που θα είναι άσπλαχνος».

Στις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες, είναι πολύ πιθανό να δούμε τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη (Dassault Rafale) να εξαπολύουν μια «κόλαση» επάνω από τους μαχητές του ισλαμικού κράτους (ISIS) στη Συρία και σε άλλες θέσεις τους.

Ελεύθερη απόδοση στην ελληνική: Γεωργιτσόπουλος Φ. Νικόλαος

Doug Wyllie απότοPolice One.com

Διαβάστε το άρθρο εδώ: http://goo.gl/L17eaY

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis