Ποια είναι η σχέση του FΒΙ με τους τζιχαντιστές

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ FBI
Ποια είναι η σχέση του FΒΙ με τους τζιχαντιστές

 

Αξιωματούχοι των αμερικανικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών στήριξαν τις διαπραγματεύσεις με δύο πνευματικούς ηγέτες που συνδέονται με το τζιχαντιστικό ισλάμ σε μία αποτυχημένη προσπάθεια για την απελευθέρωση του αμερικανού ομήρου Πίτερ Κάσιγκ, ο οποίος αργότερα αποκεφαλίστηκε από την τζιχαντιστική οργάνωση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Ο Πίτερ Κάσιγκ αποκεφαλίστηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Νοέμβριο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει τότε, ότι η δολοφονία ήταν «μία πράξη 'του απόλυτου κακού' από μίατρομοκρατική οργάνωση που ο κόσμος δικαίως θεωρεί απάνθρωπη».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αποτυχημένη προσπάθεια για τη σωτηρία του Κάσιγκ, μέλους ανθρωπιστικής οργάνωσης, ήταν έργο του δικηγόρου της Νέας Υόρκης Στάνλεϊ Κοέν, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει σε αμερικανικά δικαστήρια τον γαμπρό του Οσάμα μπιν Λάντεν και μέλη της Χαμάς.

Ο Κοέν έπεισε δύο υψηλόβαθμους μουσουλμάνους κληρικούς που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα να παρέμβουν προς το Ισλαμικό Κράτος υπέρ του αμερικανού ομήρου, ο οποίος είχε ασπαστεί το Ισλάμ. Ο ένας είναι ο Αμπού Μουχάμεντ αλ-Μακντίσι, που θεωρείται ο ισχυρότερος εν ζωή πνευματικός ηγέτης του τζιχαντισμού, ενώ ο άλλος είναι ο Αμπού Κατάντα, που έχει αποκληθεί από ισπανό δικαστή «πνευματικός πρεσβευτής» της αλ-Κάιντα στην Ευρώπη.

Στόχος του εγχειρήματος δεν ήταν απλώς η απελευθέρωση του Κάσιγκ, αλλά και να πειστεί το Ισλαμικό Κράτος να σταματήσει τησύλληψη και δολοφονία ομήρων, μία τακτική που έχει προκαλέσει τον αποτροπιασμό πολλών τζιχαντιστών και έχει βαθύνει το ρήγμα ανάμεσα στην οργάνωση και την Αλ-Κάιντα.

Πηγές του FBI επιβεβαίωσαν, ότι αξιωματούχοι της υπηρεσίας ενημερώνονταν για τις ενέργειες του Στάνλεϊ Κοέν. Η υπηρεσία επιβεβαίωσε, ότι θα καταβάλει 24.000 δολάρια για τα έξοδα του αμερικανού δικηγόρου.

Εκπρόσωπος του FBI δήλωσε, αναφέρεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ότι η ύψιστη προτεραιότητα της υπηρεσίας είναι η ασφαλής επιστροφή των αμερικανών πολιτών και ότι σπανίως συζητά δημόσια τις λεπτομέρειες των ενεργειών της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

thetoc.gr