Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:55 | 02/01/2015

 

Ενώ η αποστολή της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του ΝΑΤΟ, ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, στις 31 Δεκεμβρίου 2014, μετα απο 13 χρόνια, την κατάρτιση, την παροχή συμβουλών και βοήθειας προς τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και των θεσμικών οργάνων θα συνεχίσει μέσα από μια νέα, αποστολή το ΝΑΤΟ, που ονομάζεται "Resolute Support". 
 
Η αποστολή αυτή δεν θα ειναι μάχιμη. Η στήριξη θα απευθύνεται κυρίως σε υπουργεία και οργανισμούς του Αφγανιστάν καθώς και προς το υψηλότερο επίπεδο διοίκησης των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.
 
Το λεπτομερές σχέδιο για την επιχείρηση Resolute Support (Aποφασιστική Yποστήριξη) εγκρίθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου του 2014. Το νομικό πλαίσιο για την αποστολή Resolute Support παρέχεται από τη συμφωνία Status of Forces Agreement (SOFA), η οποία υπεγράφη στην Καμπούλ στις 30 Σεπτεμβριου 2014 από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Αφγανιστάν και Ανώτερο Πολιτικό Αντιπρόσωπο του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, και στη συνέχεια επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο του Αφγανιστάν στις 27 Νοεμβρίου 2014. Η SOFA καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν ως μέρος της αμέριστης υποστήριξης, καθώς και τις δραστηριότητες που πρόκειται να πραγματοποιήσει στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας.
 
Περίπου 12.000 προσωπικό τόσο από το ΝΑΤΟ και τα εταιρικά κράτη θα αναπτυχθεί για την υποστήριξη της αποστολής. Η αποστολή έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει με έναν κεντρικό κόμβο (στην Καμπούλ / Μπαγκράμ) και σε τέσσερα άλλα σημεία, στην πόλη Μαζάρ-ε Σαρίφ, Χεράτ, Κανταχάρ και Λαγκμάν.
 
Οι βασικές λειτουργίες θα περιλαμβάνουν:
     Υποστήριξη σχεδιασμού, προγραμματισμού και προϋπολογισμού
     Διασφάλιση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και εποπτείας
     Στήριξη της τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου και της σωστής διακυβέρνησης
     Στήριξη για τη δημιουργία και τη διατήρηση των διεργασιών όπως η δημιουργία δύναμης, την πρόσληψη, η κατάρτιση, η διαχείριση και η ανάπτυξη του προσωπικού.
 
Πέρα από την εκπαίδευση, την παροχή συμβουλών και συνδρομής της αποστολής, οι Σύμμαχοι και οι χώρες εταίροι δεσμεύονται να υποστηρίξουν την ευρύτερη διεθνή κοινότητα για την μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

 
onalert.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis