Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:01 | 15/02/2021

Ο ρόλος των ελευθέρων σκοπευτών (snipers) παραμένει και στο σημερινό πεδίο μάχης ακόμα σημαντικός, χάρη στην ικανότητά του να πραγματοποιεί αναγνώριση και εξουδετέρωση εχθρικών στόχων από εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις και με εξίσου μεγάλη ακρίβεια και ευστοχία.

Το σημαντικότερο εργαλείο των snipers είναι φυσικά το τυφέκιο τους, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να έχουν μεγάλο δραστικό βεληνεκές και υψηλή ακρίβεια, ώστε σε συνδυασμό μαζί με τον «spotter» τους, αυτό που βρίσκεται μαζί του καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις επιχειρούν σε ζεύγη, να εκτελεί αποτελεσματικά την αποστολή τους.

SR-25

Το SR-25 είναι ένα ημιαυτόματο τουφέκι που κατασκευάστηκε το 1990. Ο Eugene Stoner σχεδίασε αυτό το τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή και ο κατασκευαστής ήταν η Knight’s Armament Company. Ο Eugene Stoner, θεωρείται από ορισμένους ιστορικούς ως ένας από τους πιο επιτυχημένους σχεδιαστές πυροβόλων όπλων του 20ού αιώνα.

Το αμερικανικό ναυτικό πρωτοστάτησε στην πρώτη στρατιωτική αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξη και χρήση του SR-25 ήταν με τους ελεύθερους σκοπευτές US Navy SEAL, οι οποίοι υποστήριζαν επιχειρήσεις στη Σομαλία το 1993.

Χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Αφγανιστάν, στον πόλεμο στο Ιράκ και στην κρίση του Ανατολικού Τιμόρ το 2006. Το όπλο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε μεγάλες αποστάσεις.

Το M107A1

Τον Ιανουάριο του 2011, ο διάδοχος του Barrett M107 ανακοινώθηκε, το M107A1. Το Barrett M107A1 συνιστά επανασχεδιασμό του Barrett M107, έχοντας κατά νου το βάρος. Το M107A1 έπεσε 2,25 κιλά ή 5 λίβρες σε βάρος, χωρίς να υπονομευθεί η θανατηφόρα ακρίβειά του.

Όπως και άλλα 50 cal τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή, αυτό το όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πλήξει οχήματα καθώς και προσωπικό μέχρι 2.000 μέτρα μακριά.

Mcmillan TAC 50

Συνεχίζοντας, το τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή McMillan Tac-50 παράγεται στο Phoenix της Αριζόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες από την McMillan Firearms Manufacturing. Το Mcmillan TAC 50, γνωστό και ως «Big Mac», είναι ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή διαμετρήματος 50 cal. Όντας ικανό να επιτύχει αποτελεσματικές βολές έως και 1800 μέτρα, το TAC 50 χρησιμοποιείται συχνά για να πλήξει οχήματα καθώς και προσωπικό.

Arctic Warfare Magnum

Τo Arctic Warfare Magnum, είναι ένα sniper που παράγεται από την Accuracy International. Πρόκειται για το πρότυπο τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή του Βρετανικού Στρατιωτικού. Πυροβολεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες, κάθε φορά με εξαιρετική ακρίβεια. Χρησιμοποιεί το βλήμα .338.

CheyTac M200

Το CheyTac M200 είναι το sniper με τη μεγαλύτερη εμβέλεια στον κόσμο, όντας σε θέση να παρέχει υψηλή ακρίβεια πυρός σε εύρος έως 2300 m. Πυροβολεί το ειδικά σχεδιασμένο .408 Chey Tac, ή .375 Chey Tac. Αυτό το όπλο έρχεται με έναν φορητό προηγμένο βαλλιστικό υπολογιστή, μετρητή εύρους ζώνης λέιζερ και ιχνηλάτη καιρού. Ο βαλλιστικός υπολογιστής παρέχει όλα τα απαραίτητα δεδομένα και τους υπολογισμούς για ακριβή πυροδότηση μεγάλης εμβέλειας.

Πηγή:  onalert.gr με πληροφορίες από National Interest

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis