Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:01 | 16/09/2019

Προ των πυλών βρίσκονται οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προωθεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας την προεκλογική δέσμευση για τροποποιήσεις στον ποινικό χάρτη της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα είναι να έχει ολοκληρωθεί το έργο των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να έρθουν οι διατάξεις προς ψήφιση στη Βουλή.

Το χρονοδιάγραμμα επιβεβαιώθηκε σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του υπουργού Δικαιοσύνης με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Οι αλλαγές και οι τροποποιήσεις αφορούν, σύμφωνα με πηγές από τον χώρο των δικαστηρίων, ένα πλέγμα διατάξεων που συνδέονται τόσο με την τιμωρία συγκεκριμένων αδικημάτων όσο και με την αυστηροποίηση εκείνων των διατάξεων που δίνουν το δικαίωμα σε κρατουμένους να λαμβάνουν τακτικές άδειες από τη φυλακή, καθώς και με την υφ’ όρων απόλυση με ηλεκτρονική επιτήρηση, το γνωστό δηλαδή βραχιολάκι.

Επί της ουσίας πρόκειται για διατάξεις για τις οποίες είχαν από την αρχή διατυπωθεί ενστάσεις από την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος και άλλες ρυθμίσεις που είχαν προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών σε πολυϊσοβίτες, οι αλλαγές στην υπό όρους αποφυλάκιση κρατουμένων με βραχιολάκι, η επαναφορά της δωροδοκίας από πλημμέλημα σε κακούργημα, η ποινική αναβάθμιση της κατοχής μολότοφ σε κακούργημα, καθώς και οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για την τιμωρία δραστών που διαπράττουν κλοπές και διαρρήξεις μελετώνται από το υπουργείο στο πλαίσιο των επερχόμενων αλλαγών.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατραπεί το σπουδαίο αυτό εγχείρημα των Κωδίκων σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ούτε θα επιτρέψουμε να παραμείνει ο Ποινικός Κώδικας ένα τιμωρητικό εργαλείο» είχε επισημάνει ο Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο συνέδριο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τους νέους Κώδικες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε, μάλιστα, πως «δεν αμφιβάλλει κανείς ότι οι νέοι Κώδικες είναι ένα σπουδαίο εγχείρημα (…)».

Ωστόσο, διευκρίνισε πως «είναι μια προσπάθεια που αδικήθηκε από τον τρόπο και τον χρόνο στον οποίο προωθήθηκε και λέω ότι αδικήθηκε αυτή η εσπευσμένη εφαρμογή καθώς οδήγησε σε αποφάσεις δικαστηρίων που προσέκρουαν στο κοινό περί δικαίου αίσθημα». Δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας, ο υπουργός τόνισε πως η βούληση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει άμεσα τις αναγκαίες αλλαγές και να τροποποιήσει τις διατάξεις που πρέπει να βελτιωθούν. «Η κυβέρνηση επιλέγει την εξισορρόπηση και επιλέγει τη θεσμική οδό» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμπίπτει με τα μέλη της τελευταίας επιτροπής. «Γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα για να ολοκληρώσουν αυτήν τη σπουδαία προσπάθεια. Δεν αποτελεί σχήμα λόγου η δική μας προσήλωση στην ανεξαρτησία των θεσμών. Αποτελεί δείκτη ποιότητας της δημοκρατίας, απαίτηση των πολιτών και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Σε αυτήν τη μεγάλη μάχη θα αποφύγουμε κάθε μορφή αιφνιδιασμού» είχε τονίσει ο υπουργός.

Ολιστική προσέγγιση

Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάθε περίπτωση η Δικαιοσύνη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των θεσμικών αλλαγών που εξετάζει η κυβέρνηση. Και μπορεί αρχικά να υπήρχαν σκέψεις για «ενέσεις» – εξπρές στις «προβληματικές», κατά την κυβέρνηση, διατάξεις, ωστόσο επιλέχθηκε τελικά η επανασύσταση της προηγούμενης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία θα προσεγγίσει ολιστικά τον νέο Ποινικό Κώδικα για να προβεί σε τροποποιήσεις, με σκοπό να μη δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα ή νέες δυσλειτουργίες.

Μίνα Μουστάκα

Πηγή:  in.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis