Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:14 | 03/02/2022

Τριάμισι χρόνια μετά, η τραγωδία στο Μάτι συνεχίζει να ρίχνει βαριά τη σκιά της στην Πυροσβεστική. Το επιβεβαίωσαν οι πρόσφατες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών του σώματος, που λόγω του χιονιά πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες.

Η αποστρατεία του μέχρι πρότινος αρχηγού του σώματος, Στέφανου Κολοκούρη, εθεωρείτο δεδομένη. Οχι μόνο διότι η περυσινή αντιπυρική περίοδος ήταν η καταστροφικότερη των τελευταίων ετών, αλλά και επειδή το όνομά του συγκαταλέγεται μεταξύ των αξιωματικών του σώματος που διώκονται για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Η προαγωγή του στη θέση του αρχηγού, τον Φεβρουάριο του 2020, και η παραμονή του μέχρι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στο τιμόνι του Σώματος είχε, εξάλλου, πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία «κόντρα» είχε εκδηλωθεί τον περασμένο Αύγουστο, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού για τις πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια και Πελοπόννησο.

«Ο κ. Κολοκούρης προήχθη από αρχιπύραρχος σε υποστράτηγο δύο εβδομάδες μετά το Μάτι», είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί το κυβερνών κόμμα για «αναπαραγωγή fake news σε ζωντανή μετάδοση».

Η απόφαση των κυβερνητικών αξιωματούχων για τις φετινές κρίσεις ήταν ξεκάθαρη: ο αρχηγός που θα διαδεχόταν τον κ. Κολοκούρη στην ηγεσία δεν θα έπρεπε να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή με τα δραματικά γεγονότα του 2018.

Επελέγη πράγματι ο Αλέξης Ράπανος, ο οποίος υπηρετούσε ως προϊστάμενος του επιτελείου της Πυροσβεστικής, παρασύροντας στην αποστρατεία και τον επιχειρησιακό υπαρχηγό Ιάκωβο Κλεφτοσπύρο.

Οι αξιωματικοί που ακολουθούσαν στην επετηρίδα ήταν οι υποστράτηγοι Σπύρος Βαρσάμης, Χαράλαμπος Χιώνης, Χρήστος Λάμπρης και Γιάννης Σταμούλης.

Ο πρώτος, παρά την πρόθεση της ηγεσίας να τον προαγάγει στη θέση του υπαρχηγού, αποφάσισε να αποχωρήσει οικειοθελώς από το σώμα. Ο Χαράλαμπος Χιώνης, αντιθέτως, αποστρατεύθηκε με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η αποχώρησή του από το σώμα έγινε ακριβώς διότι το καλοκαίρι του 2018 ήταν περιφερειάρχης Ανατολικής Αττικής και το όνομά του βρέθηκε στη λίστα των κατηγορουμένων για την πυρκαγιά στο Μάτι.

Στους διωκομένους για την πυρκαγιά συγκαταλέγονται και οι άλλοι δύο υποστράτηγοι. Δεν προήχθησαν, όπως φυσιολογικά θα συνέβαινε, ωστόσο, κατάφεραν να εξασφαλίσουν έναν ακόμη χρόνο παραμονής στο Σώμα. Κρίθηκε ότι δεν είχαν άμεση εμπλοκή στα γεγονότα στο Μάτι, ο πρώτος ως εναέριος συντονιστής και ο δεύτερος ως επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Πειραιά.

Γιάννης Σουλιώτης

kathimerini.gr

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis