Μία μόλις εβδομάδα προτού δολοφονηθεί, ο Αλεξέι Μοζγκοβόι, διοικητής ομάδας ρωσσόφωνων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία, δεν λάμβανε σοβαρά υπόψη τις απειλές προς τη ζωή του. «Δεν θα ρίσκαραν να κάνουν οποιονδήποτε ήρωα» είπε στη βρετανική εφημερίδα «The Independent» και αυτά ήταν τα τελευταία του λόγια για το ζήτημα. Επτά ημέρες μετά την τελευταία του συνέντευξη, ο διοικητής της ταξιαρχίας «Φάντασμα» δολοφονήθηκε μέσα σε έναν καταιγισμό από πυροβολισμούς.
Και ενώ η πρώτη λογική εικασία που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ότι η φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου ή κύκλος εθνικιστών βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία, φουντώνουν οι φήμες ότι ηθικός αυτουργός είναι η κυβέρνηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς ο «ταξίαρχος-φάντασμα» είχε εκφράσει πολλές φορές τη δυσαρέσκειά του για τα πρόσωπα που η Μόσχα είχε ορίσει για να χειρίζονται την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία.
Είχε καταγγείλει την «ταΐστρα της ανθρωπιστικής βοήθειας»
Ο Μοζγκοβόι «σίγουρα κατανοούσε τους κινδύνους που αντιμετώπιζε» αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του «Independent». Μόλις δύο μήνες νωρίτερα γλίτωσε από μια παρόμοια ενέδρα στον αυτοκινητόδρομο Αλτσέφσκ - Λουχάνσκ έξω από το χωριό Μιχαΐλοβκα - σχεδόν στο ίδιο σημείο όπου τελικά σκοτώθηκε. Τότε ο Μοζγκοβόι επέζησε με μερικά μόνο τραύματα - οι νάρκες είχαν τοποθετηθεί αρκετά μακριά από τον δρόμο ώστε να προκαλέσουν θανάσιμο τραυματισμό. Ο Μοζγκοβόι είχε μιλήσει για τις απειλές θανάτου που δεχόταν από «διεφθαρμένους», όπως τους περιέγραφε, ανθρώπους, οι οποίοι είχαν σχέσεις με την«ταΐστρα της ανθρωπιστικής βοήθειας». Αλλά ποτέ δεν τους είχε ονοματίσει.
Πιστεύεται ότι οι νάρκες έπαιξαν ρόλο στον τρόπο που ο Μοζγκοβόι πέθανε. Οπως δήλωσαν αστυνομικοί στον «Independent» στο σημείο της δολοφονίας βρέθηκαν κρατήρες από νάρκες, όπως και κελύφη από σφαίρες αυτόματων όπλων και Καλάσνικοφ. Ιχνη αίματος, σπασμένων τζαμιών και ίχνη από λάστιχα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τον τρόμο που έζησε ο Μοζγκοβόι τα τελευταία λεπτά της ζωής του. Πιστεύεται ότι στην επίθεση πέθαναν ακόμη έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου Τύπου του Μοζγκοβόι και τριών πολιτών.
Οι Αρχές της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» αμέσως επέρριψαν την ευθύνη σε ομάδες προσκείμενες στο Κίεβο, κάτι που είναι και η επίσημη τοποθέτηση του μεταβατικού διοικητή της ταξιαρχίας «Φάντασμα» Γιούρι Σεβτσένκο. «Πιστεύω ότι στο πλαίσιο του πολέμου είναι εγκληματικό να βγάζουμε άλλες εκδοχές» είπε στον «Independent». Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μια «ουκρανική εθνικιστική» οργάνωση με το όνομα «Σκιά», ωστόσο έχει προβεί σε παρόμοιες αναλήψεις ευθυνών στο παρελθόν, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Κοινό μυστικό ότι ήταν «αναλώσιμος»
Δεν είναι πολλοί στην οργάνωση που πιστεύουν ότι ο Μοζγκοβόι δολοφονήθηκε από οργάνωση προσκείμενη στο Κίεβο. Ο Κιρίλ Αντρόσοφ, που είναι υπεύθυνος για την ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε βέβαιος ότι «οι δολοφόνοι του ήταν από το εσωτερικό».Αλλος στρατιώτης, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Μικροσκοπικός», είπε ότι δεν πιστεύει πως οι Ουκρανοί έχουν τη δυνατότητα να εξαπολύσουν τέτοια επίθεση σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες. Στον επίσημο Τύπο του Λουχάνσκ γράφτηκε ότι η δολοφονία είχε ως στόχο να υπονομευτεί η ενότητα του Αλτσέφσκ και του Λουχάνσκ. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του Μοζγκοβόι και των ηγετών που έχουν τοποθετηθεί εκεί από τους Ρώσους δεν ήταν οι καλύτερες.
Ηταν κοινό μυστικό ανάμεσα στους ηγέτες των διαφόρων αποσχιστικών οργανώσεων του Λουχάνσκ ότι ο Μοζγκοβόι ήταν αναλώσιμος. Μετά την απομάκρυνση άλλων γνωστών ηγετών, ο Μοζγκοβόι είχε γίνει ο πιο προφανής στόχος. Τον Ιανουάριο ο Αλεξάντερ Μπεντνόφ, διοικητής της ταξιαρχίας «Μπάτμαν» που είχε δεσμούς με τη Ρωσία, σκοτώθηκε στο Λουχάνσκ κάτω από ύποπτες συνθήκες. Αργότερα ένας κοζάκος διοικητής, ο Νικολάι Κοσίτζιν, αναγκάστηκε να επιστρέψει στη γενέτειρά του, τη Ρωσία.
Μεταξύ των τριών πολιτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση με στόχο τον Μοζγκοβόι ήταν οΓιακόφ Ταρακάι και η σύζυγός του, η οποία βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. «Ολοι νομίζουν ότι είμαστε αποσχιστές, ότι είμαστε αντάρτες, αλλά είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι και δεν θέλουμε να σκοτώνονται τα παιδιά μας» είπε η μητέρα του, Ραΐσα Ταρακάι. Οταν της πρότειναν ο γιος της να ταφεί με στρατιωτική περιβολή εκείνη αντέδρασε. Επεισε τον διοικητή να του βρει ένα κανονικό κοστούμι. «Ηταν ένας νέος άνδρας και δεν είχε προετοιμαστεί για την κηδεία του» είπε. Πολλοί πιστεύουν ότι η ταξιαρχία «Φάντασμα» τώρα κινδυνεύει, αφού η ταξιαρχία «Μπάτμαν» γρήγορα διαλύθηκε μετά τον θάνατο του Μπεντνόφ. Ωστόσο, οι εκπρόσωποί της δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η ταξιαρχία θα συνεχίσει τη δράση της πλέον με άλλον διοικητή.
tovima.gr