Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:28 | 07/06/2017

Πολλές συζητήσεις έγιναν και γίνονται σε ξένα κυρίως forums, για το ποιος τύπος πιστολιού και ποιο διαμέτρημα, είναι καταλληλότερα για Αστυνομική χρήση.

Στην Ελλάδα υπάρχει μία πανσπερμία οπλισμού, η οποία προέρχεται από πιστόλια που αγοράστηκαν κατόπιν διαγωνισμού από το ΥΔΤ, πιστόλια και περίστροφα πού υπήρχαν από παλιές προμήθειες και πιστόλια η περίστροφα που περιήλθαν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Εδώ ξεκινούν και τα προβλήματα, διότι σε μία τέτοια ποικιλία οπλισμού είναι αδύνατη η σωστή εκπαίδευση για κάθε είδος, διότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στην χρήση, όπως η λειτουργία της σκανδάλης, ο τύπος των σκοπευτικών, η ανατομικότητα της λαβής, η μίξη υλικών κατασκευής που ορίζει και το μέγεθος τής ανακρούσεως, η ισορροπία της μάζας του όπλου και πολλά άλλα.

Θα προσπαθήσω να αναφέρω ορισμένα βασικά στοιχεία για την επιλογή του όπλου για Αστυνομική χρήση και αυτό γιατί πολλοί Αστυνομικοί, παρά την οικονομική κρίση και τις περικοπές των αποδοχών τους, λόγω ευσυνειδησίας ως προς την απόδοση τους στα υπηρεσιακά καθήκοντα, αγοράζουν ατομικά όπλα.

 

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTvnKXpmCRDbaZM4Rh2Je9unEShJLW4flufOiA0NGCYCjfccA8RRA

Είναι φυσικό και παρατηρείται σε όλες σχεδόν υπηρεσίες του κόσμου, ο χορηγούμενος οπλισμός να μην είναι κατάλληλος για τον κάθε Αστυνομικό, διότι άλλη λαβή ή διαμέτρημα βολεύει στις γυναίκες , άλλη σε διαφορετικό σωματότυπο των ανδρών από βάρος και διαστάσεις παλάμης και δακτύλων.

Βέβαια σε άλλες Αστυνομίες Ευρωπαϊκές ή πολιτειακές της Αμερικής, η δαπάνη για αγορά ατομικού όπλου καλύπτεται από την υπηρεσία, με τον μόνο περιορισμό να είναι από τα εγκεκριμένα του κανονισμού όπλα.

Σαν πρώτη παρατήρηση, η οποία είναι κανόνας για τις Πολιτειακές Αστυνομίες της Αμερικής αλλά και τις περισσότερες Ευρωπαϊκές, είναι η ποιότητα του οπλισμού.

Αυτό βέβαια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για Αστυνομική ή Στρατιωτική χρήση, διότι απαιτείται αξιοπιστία στην λειτουργία του όπλου, για πολλά χρόνια, σε αντίξοες συνθήκες, όπως βρωμιά, χρήση μετά από πολλές βολές κ.τ.λ.

Εδώ βέβαια υπεισέρχεται και ο οικονομικός παράγων, διότι τα όπλα ποιότητας είναι σαφώς ακριβότερα από τα κοινά.

Υπάρχουν όμως στην αγορά πιστόλια αρκετά καλής ποιότητας κατασκευής σε προσιτές τιμές.

Δεύτερη παρατήρηση είναι ο τρόπος λειτουργίας του όπλου.

Σήμερα στην παγκόσμια αγορά κυκλοφορούν οι εξής τύποι πιστολιών όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των:

Α) τα double action, είναι αυτά τα οποία σε κάθε βολή με την πίεση της σκανδάλης η σφύρα από την θέση κάτω σηκώνεται και πέφτει στον επικρουστήρα ολοκληρώνοντας την διαδρομή της.

Αυτά κυκλοφορούν κυρίως στην Αμερική λόγω της μακράς συνήθειας στην χρήση περιστρόφων.

Β) τα single action είναι αυτά στα οποία η σφύρα είναι αγκιστρωμένη στην πίσω θέση και πέφτει με την πίεση της σκανδάλης, επανερχόμενη στην ίδια θέση μετά από κάθε εκπυρσοκρότηση.

Τέτοιου είδους είναι τα τύπου 1911 ή 2011.

Γ) τα πιστόλια που δύνανται να είναι στην πρώτη βολή double action και στις υπόλοιπες single, ή και η πρώτη να είναι single ,τέτοια είναι πολλά στην αγορά όπως διάφορα μοντέλα της BERETTA, CZ, SIG-SAUER κ.τ.λ.

Δ) τα πιστόλια που λειτουργούν σαν single action, αλλά η ασφάλεια είναι στην σκανδάλη του όπλου, όπως είναι τα GLOCK κ.α.

Σαν γενική παρατήρηση θα αναφέρω το είδος των σκοπευτικών κάθε όπλου (ανοικτά σκοπευτικά, ρυθμιζόμενα, pro-point, laser κ.τ.λ.), το είδος της ασφάλειας, η χωρητικότητα της γεμιστήρας κ.α.

Σημειωτέων ότι γενική απαίτηση είναι, η χωρητικότητα των γεμιστήρων να είναι τουλάχιστον 12 φυσίγγια.

Άφησα τελευταία την επιλογή του διαμετρήματος, διότι προσωπική μου άποψη είναι το σπουδαιότερο θέμα.

Τα πιο συνηθισμένα διαμετρήματα για Αστυνομική χρήση είναι το 9mm(9Χ19), το 40 και το 45.

Τα πλεονεκτήματα του 9mm είναι η μεγαλύτερη χωρητικότητα γεμιστήρας, μικρότερη ανάκρουση και μεγαλύτερη ακρίβεια βολής(accuracy).

To 40 έχει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα (higher velocity) από το 45 και αυτός βασικά είναι ο λόγος που σε πολλές περιπτώσεις έχει και μεγαλύτερο stopping power.

Για τον ίδιο λόγο το 40 έχει μεγαλύτερη ανάκρουση (recoil) από το 9mm και το 45.

Επίσης το 40 λόγω μεγαλύτερου μεγέθους φυσιγγίων, η χωρητικότητα των γεμιστήρων είναι μικρότερη του 9mm.

Το 45 έχει καλό stopping power, πολλές φορές και μικρότερη ανάκρουση από το 40.

Αυτό βέβαια είναι συνάρτηση του είδους του φυσιγγίου του βάρους του βλήματος της ταχύτητος κ.τ.λ.

Μειονέκτημα είναι η μικρή χωρητικότητα του γεμιστήρα λόγω μεγέθους φυσιγγίου, αλλά τα τελευταία χρόνια, παράγονται γεμιστήρες με μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Αν και το διαμέτρημα των 9mm, είναι δημοφιλέστερο στις τάξεις των Αστυνομικών, προσωπική μου άποψη είναι ότι το 40 σε εμπλοκές είναι αποτελεσματικότερο.

Βέβαια στην επιλογή βασικότερο όλων είναι ο σωματότυπος του κάθε Αστυνομικού, η απόλυτη κάλυψη της λαβής του όπλου χωρίς κενά και ευθυγράμμιση στην προέκταση του χεριού με την σκοπευτική γραμμή.

Άλλη βασική προϋπόθεση είναι η σωστή και τακτική εκπαίδευση, από εκπαιδευτές ενημερωμένους για την λειτουργία των όπλων και τις σύγχρονες εφαρμοζόμενες Αστυνομικές τακτικές.

Βέβαια για το buck-up όπλο δεν γίνεται καμία συζήτηση στα Ελληνικά δεδομένα.

 

Το εν λόγω εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο αναρτήθηκε από αναγνώστη του policenet.gr στη σελίδα μας στο facebook

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis