Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αυτοκτονία έχει γίνει η πρώτη αιτία θανάτου ανάμεσα στις έφηβες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Περισσότερα κορίτσια 15-19 ετών πεθαίνουν προκαλώντας οι ίδιες κακό στον εαυτό τους, παρά από ατυχήματα, ασθένειες ή εγκυμοσύνη. Για χρόνια, η τελευταία αιτία προκαλούσε τους περισσότερους θανάτους σε αυτές τις ηλικίες. Ομως, από κάποιο σημείο της προηγούμενης δεκαετίες, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν.
«Το θετικό είναι ότι έχουν πέσει τα ποσοστά της μητρικής θνησιμότητας. Ομως, η αυτοκτονίες ήταν πολύ κοντά στην κορυφή ακόμη και το 2000», αναφέρει η Σούζαν Πετρόνι, του Διεθνούς Κέντρου Ερευνας για γυναίκες. Η εικόνα διαφέρει ανάλογα σε ποιο σημείο του πλανήτη «κοιτάζει» κάποιος. Στην Ευρώπη, οι αυτοκτονίες είναι η πρώτη αιτία θανάτου των έφηβων κοριτσιών. Στην Αφρική, δεν είναι καν στην πρώτη πεντάδα, επειδή είναι τόσο υψηλά τα ποσοστά θανάτων που συνδέονται με την εγκυμοσύνη αλλά και τον HIV.
Σε κάθε περιοχή του κόσμου όμως, με εξαίρεση την Αφρική, η αυτοκτονία είναι μία από τις τρεις κυρίαρχες αιτίες θανάτου ανάμεσα στα κορίτσια 15-19 ετών. Για τα αγόρια, ο νο1 κίνδυνος είναι τα τροχαία. Στη νοτιοανατολική Ασία, οι αυτοκτονίες είναι τριπλάσιες από τις άλλες αιτίες θανάτου. Στην ανατολική Μεσόγειο, αυτή η αιτία έχει διπλάσιο ποσοστό
«Ο πιο πιθανός λόγος είναι οι φυλετικές διακρίσεις. Η ζωή των νεαρών γυναικών στη νοτιοανατολική Ασία διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από εκείνη των νεαρών ανδρών, σχεδόν σε κάθε τομέα», εξηγεί ο καθηγητής Βίκραμ Πατέλ, ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο σύμφωνα με το Time.
Σε αυτή την ηλικία, τα κορίτσια μπορεί να αναγκαστούν να παρατήσουν το σχολείο και να αφοσιωθούν στις οικιακές ευθύνες, ξεχνώντας όλες τις άλλες ικανότητες και φιλοδοξίες τους. Φτάνουν στην ηλικία που σημαίνει ότι δεν μπορούν να κοινωνικοποιηθούν έξω από το σπίτι. Μερικές φορές, σημαίνει ότι δεν μπορούν καν να βγουν από αυτό. Και κάποιες φορές, σημαίνει ότι θα τις εξαναγκάσουν να παντρευτούν.
«Τα ΜΜΕ στην Ινδία είναι γεμάτα με εικόνες έρωτα και αγάπης. Η ικανότητα να επιλέξεις το σύντροφό σου προωθείται από το Μπόλιγουντ. Ομως σε καμία περίπτωση δεν ισχύει στην πραγματικότητα για τα περισσότερα νεαρά κορίτσια», εξηγεί ο Πατέλ.
Κορίτσια που αναγκάζονται να παντρευτούν, απομακρύνονται από τον περίγυρό τους. Τους αναγκάζουν να έχουν από νωρίς σεξουαλική δραστηριότητα, χωρίς να το επιθυμούν. Και είναι πιο πιθανό να βιώσουν ξεσπάσματα βίας από τους συντρόφους τους, σε σύγκριση με όσους παντρεύονται αργότερα. Ολα αυτά, αυξάνουν τον κίνδυνο της αυτοκτονίας, σημειώνει η Σούζαν Πετρόνι.
Τα κορίτσια που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, δεν είναι απαραίτητα και τα πιο φτωχά μάλιστα. Στην Ινδία μάλιστα, όπως εξηγεί ο καθηγητές Πατέλ, τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι υψηλότερα στις περιοχές με καλύτερη Παιδεία και οικονομία. Ισως επειδή οι γυναίκες εκεί μεγαλώνουν με μεγαλύτερες φιλοδοξίες, αλλά στην πορεία η κοινωνία τις περιορίζει.
Εξίσου τρομακτικό είναι το συμπέρασμά του πως το 50% εκείνων που κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας στην Κίνα και την Ινδία δεν έχουν καν κάποια πνευματική ασθένεια. Είναι απλά απελπισμένες. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την περιοχή- αν και είναι λιγότερα τα περιστατικά σε σύγκριση με εκείνα των κοριτσιών- και στα νεαρά αγόρια υπάρχει υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών. Στην περίπτωσή τους, ο κυρίαρχος λόγος είναι η οικονομική αβεβαιότητα.
Στις δυτικές χώρες από την άλλη, μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στην εφηβεία είναι ένας από τους βασικούς λόγους που κάνει τα νεαρά κορίτσια να αισθάνονται ότι η αυτοκτονία είναι η μόνη λύση.