Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:44 | 01/05/2021

Ανοσία της τάξεως του 50% θα έχει αποκτήσει ο πληθυσμός στη χώρα εντός του Ιουνίου, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη. "Αν έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού κι ένα 10% έχει αποκτήσει και φυσική ανοσία, διότι μολύνθηκε κάποια στιγμή, τότε μιλάμε για ανοσία της τάξεως του 50% τον Ιούνιο, που είναι ένα πολύ καλό ανάχωμα ώστε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι. Αν πάμε βέβαια στο 60%-70% δε θα έχουμε και κανένα πρόβλημα το φθινόπωρο και πρέπει να το προσπαθήσουμε αυτό πείθοντας τους δύσπιστους να εμβολιαστούν αφότου βέβαια δουν ότι αυτοί που εμβολιάστηκαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα" είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Τζανάκης.

"Η νεολαία δείχνει τον δρόμο και το φρέσκο μυαλό επεξεργάζεται καλύτερα τον κυκεώνα πληροφοριών, έχει την αισιοδοξία μέσα της και με κίνητρο ότι θα πρέπει να ξαναπάρει τη ζωή της πίσω, προχωρούν στον εμβολιασμό. Ενδεχομένως, οι νέοι να έβαλαν τα γυαλιά και σε ανθρώπους άνω των 70 ετών που προτιμούν να κινδυνέψουν τη ζωή τους σχεδόν βέβαια παρά να κάνουν ένα αθώο εμβόλιο" τόνισε σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών.

Τεστ αντισωμάτων

Ο καθηγητής εξήγησε ότι μετά τη χορήγηση του εμβολίου, οι πολίτες δεν χρειάζεται να μετρήσουν τα αντισώματα τους, καθώς όπως σημείωσε, ο οργανισμός μας δεν αμύνεται μόνο μέσω των αντισωμάτων, αλλά με πολύ συγκεκριμένους και πολύπλοκους ανοσολογικούς μηχανισμούς που δεν μετρώνται με τον τίτλο των αντισωμάτων. "Τουλάχιστον για 9 μήνες, ίσως και παραπάνω, ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος", είπε. Όσον αφορά για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει με κορονοϊό, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι για ένα χρονικό διάστημα που φτάνει και τους τρεις μήνες φαίνεται να προστατεύονται από τη φυσική ανοσία. "Επομένως, σε διάστημα τριών μηνών από τότε που νόσησαν, μπορούν να εμβολιαστούν και να επεκτείνουν την ανοσία τους" συμλήρωσε. Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα που λαμβάνουν θεραπείες με ανοσοκαταστολή, δήλωσε ότι πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους για να βρεθεί το κατάλληλο χρονικό παράθυρο ώστε η ανοσιακή απάντηση του οργανισμού τους να είναι η βέλτιστη.

https://media.enikos.gr/data/photos/776071_a8acc56d13-9131a5d9e887577f.jpg

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Σχετικά με τις μάσκες, ο καθηγητής Πνευμονολογίας δήλωσε ότι αν εμβολιαστούμε σε ένα ποσοστό 60%-70%, ο ιός θα υποχωρήσει σημαντικά κι ενδεχομένως από το φθινόπωρο να πετάξουμε τις μάσκες, με εξαίρεση ίσως τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολυσύχναστους χώρους.

Τέλος, ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα φάρμακα, πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του ιού. "Δοκιμάζονται μονοκλωνικά αντισώματα εξάμηνης ή δωδεκάμηνης διάρκειας, φάρμακα από το στόμα, εισπνεόμενα, και σύντομα θα είναι διαθέσιμα" κατέληξε.

Πηγή:  enikos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis