Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:29 | 26/08/2021

Την άμεση πρόσληψη συνοροφυλάκων και λιμενικών, τους επόμενους μήνες, για να προστατεύσουν τα σύνορα προανήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

Συνολικά θα γίνουν περισσότερες από 950 προσλήψεις, αρχικά 250 συνοροφυλάκων και 50 λιμενικών. Μέχρι το τέλος του έτους θα προστεθούν και άλλοι ένστολοι προκειμένου να προστατεύουν τα χερσαία και υδάτινα σύνορα της Ελλάδας. «Θα προσληφθούν συνοροφύλακες τους επόμενες μήνες, αλλά και λιμενικοί, θα προστατευθούν τα σύνορά μας, δεν θέλουμε να γίνουμε πύλη παράτυπων μεταναστών. Κλείσαμε τα σύνορα πέρυσι, έχουμε μείωση μεταναστευτικών ροών 97% το τελευταίο 12μηνο», τόνισε, ακόμη, ο υπουργός. Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια στα τέλη Ιουλίου, έχει εγκριθεί η πρόσληψη Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου στην Περιφερειακή Ενότητα Εβρου.

Πρόκειται για απόφαση που «στοχεύει στην κάλυψη των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία αναγκών μισθοδοσίας και λοιπών αποζημιώσεων διακοσίων πενήντα (250) Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου (ΣΦΟΧ), για χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών, μετά και την ολοκλήρωση της τετράμηνης εκπαίδευσης τους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα του Εβρου, για την κάλυψη των αναγκών της αποτελεσματικότερης προστασίας και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της χώρας μας». Οσον αφορά την πρόσληψη των 250 συνοροφυλάκων, στην απόφαση έχει προϋπολογιστεί χρηματικό ποσό 3.921.971,80 ευρώ, από τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση καλύπτει το 90% του ποσού (3.529.774,62) και το υπόλοιπο 10% από δημόσιους πόρους.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, η απορρόφηση των προσλήψεων για τους συνοροφύλακες πρόκειται να γίνει στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης, Διαχείρισης Μετανάστευσης (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) και Υπηρεσίες Φύλαξης των θεσμοθετημένων σημείων εισόδου – εξόδου, ιδίως αεροδρομίων, των Διευθύνσεων Αστυνομίας (Δ.Α.): Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Παράλληλα, σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε νέα προκήρυξη του Λιμενικού για τις προσλήψεις μονίμων χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις. Ο διαγωνισμός για την επιλογή αξιωματικών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) ειδικότητας Τεχνικού απευθείας κατάταξης, με το βαθμό του ανθυποπλοιάρχου Λ.Σ., προκηρύσσεται με απόφαση του αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων (ανδρών και γυναικών) με εφαρμογή του συστήματος μοριοδότησης.

Προσόντα

Ως συνοριακοί φύλακες προσλαμβάνονται με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) Ελληνες πολίτες (άνδρες και γυναίκες) για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, ξεχωριστά για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ή νησί, από υποψηφίους που κατοικούν την τελευταία διετία ή κατοικούσαν από τη γέννησή τους και μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους στην Περιφέρεια στην οποία ανήκει η συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα ή νησί, όπου λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν Υπηρεσίες Διαχείρισης Μετανάστευσης, Συνοριακής Φύλαξης ή Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών και κατά προτίμηση ή αποκλειστικά στις περιοχές της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας ή νησιού [άρθρο 3 Ν. 2622/1998, (Α΄ 138), όπως τροποποιήθηκε από τις περ. α΄ και β΄ της παρ. 4 του άρθρου 17 του Ν. 4647/2019 (Α΄ 204)].

Επιπλέον, οι υποψήφιοι συνοροφύλακες απαιτείται να συγκεντρώνουν τα ακόλουθα προσόντα και προϋποθέσεις: α. Είναι απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείου ή άλλης ισότιμης Σχολής Εσωτερικού ή Εξωτερικού. Από τον αριθμό των προσλαμβανομένων, ποσοστό 80% καλύπτεται από υποψηφίους που κατέχουν οποιονδήποτε απολυτήριο τίτλο όλων των τύπων Λυκείου, με εξαίρεση εκείνους του Α’ Κύκλου Σπουδών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ), των Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών (ΤΕΣ), Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ) και των Σχολών ΟΑΕΔ. Το υπόλοιπο ποσοστό 20% καλύπτεται από υποψηφίους που κατέχουν πτυχίο Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ) Β΄ Κύκλου ή είναι απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείου κατά τα ανωτέρω και επιπλέον κατέχουν πτυχίο ΕΠΑ.Λ. ή ισότιμο με αυτό τίτλο. Σε περίπτωση που οι θέσεις των προσλαμβανομένων με τίτλο σπουδών μιας κατηγορίας υποψηφίων δεν καλύπτονται, οι κενές θέσεις συμπληρώνονται από υποψηφίους της άλλης κατηγορίας.

eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis