Τα χέρια έδωσαν με τα στελέχη των συστημικών τραπεζών κυβερνητικοί αξιωματούχοι για το διάδοχο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Ολοκληρώθηκε η πολύωρη σύσκεψη εργασίας που είχαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης – ο υπουργός και ο υφυπουργός Επικρατείας κ.κ. Φλαμπουράρης και Λιάκος, στελέχη των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης – και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο κ. Καλαντώνης και η κα Απαλαγάκη. Οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν ομόφωνα με επιτυχία το πλαίσιο της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας.
«Η συμφωνία θα αντικαταστήσει από την 01/03/2019 το άρθρο 9 του ν.3869/10» σημείωναν χαρακτηριστικά.
Οι συνεργάτες του κ. Φλαμπουράρη διευκρίνιζαν περαιτέρω πως «άμεσα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από το ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών»
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, «οριοθετημένη» και με διάρκεια μόλις ενός έτους, δηλαδή έως το τέλος του 2019, θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας με το νέο καθεστώς που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη και αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ότι το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είχε μόνιμο χαρακτήρα.
[custom:google-ads]
Έτσι, εκτός από σφιχτά όρια αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια των δανειοληπτών, της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και του ύψους της οφειλής, η προστασία της πρώτης κατοικίας θα είναι μειωμένη και όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντά της.
Κυβερνητικέςπήγες έλεγαν ότι αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας, ίσως και να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις από αυτά που προβλέπει σήμερα ο νόμος Κατσέλη βάσει των εύλογων δαπανών διαβίωσης και έτσι να κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αρχική πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας το ύψος της εμπορικής αξίας είχε συμφωνηθεί στα 250.000 ευρώ, κάτι για το οποίο εκφράζουν ενστάσεις οι θεσμοί, και το υπόλοιπο της οφειλής στις 130.000 ευρώ. Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά έχει συμφωνηθεί να ανέρχονται στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο έως τα τρία.
Παραμένει επίσης ανοικτό και το θέμα των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου Κατσέλη, κάτι για το οποίο οι τράπεζες επιμένουν, με τις κυβερνητικές πηγές να το διαψεύδουν κατηγορηματικά λέγοντας ότι όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις υπαγωγής σε προστασία θα εξεταστούν με τον νόμο που ίσχυε κατά την κατάθεση της πρότασής τους.
Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr