Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:14 | 13/06/2017

Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή της  ΤΖΑΤΖΑΝΑ Σταυρούλα , μέλους Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΣ.Υ. προς τον Πρόεδρο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ και το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

 

Περάσανε ήδη άκαρπες, 15 ημέρες από την 29-05-2017, ημέρα που εκδόθηκε  η υπ΄αριθ. 1728/17/1076435 Διαταγή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και  Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων/ Τμήμα Εκπαιδεύσεων Α.Ε.Α., η οποία σε συμμόρφωση των διατάξεων του άρθρου 127 του Ν. 4472/19-05-2017(οι οποίες ψηφίστηκαν την 18 Μαΐου2017 και συμπληρώνεται ένας σχεδόν μήνας από τότε που περιήλθαν στην γνώση της Ομοσπονδίας), διατάσσει την διάθεση των Δοκίμων Αστυφυλάκων  που πραγματοποιούν την πρακτική τους εκπαίδευση σε Διευθύνσεις Αστυνομίας της Επικράτειας, κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Παρασκευή και ώρες 06.00΄-22.00΄, καθώς μέσα στις επαίσχυντες διατάξεις συμπεριλαμβάνεται η ΜΗ καταβολή σε αυτούς :

Α) ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟΥ  ΕΡΓΑΣΙΑ

Β)ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ

Γ)ΤΟΥ ΜΗΝΙΑΙΟΥ  ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΥΨΟΥΣ ΕΚΑΤΟ (100) ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑΣΤΕΛΕΧΗ  

   ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ Η΄ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΑ  ΣΤΟΥΣ  ΝΟΜΟΥΣ 

   ΕΒΡΟΥ, ΛΕΣΒΟΥ, ΧΙΟΥ, ΣΑΜΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ.

  Αποτέλεσμα αυτών είναι, οι Δόκιμοι Αστυφύλακες να έχουν μία απώλεια μηνιαίου εισοδήματος περίπου της τάξεως των  290 ευρώ, όταν  κατά την διάρκεια της Πρακτικής τους εκπαίδευσης  «πληρωνόταν» με το  στο φιλοδώρημα των  550ευρώ (με 48 ώρες νυχτερινά και όλα τα πενθήμερα)και  να «πληρώνονται» πλέον με το φιλοδώρηματων 260ευρώ περίπου.

Καλούνται λοιπόν να αποδίδουν κανονική εργασία  με όλες τις επικινδυνότητες του αστυνομικού επαγγέλματος και να επιβιώσουν  από 06 Ιουνίου 2017 έως και τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του έτους 2018 ,  αμοιβόμενοι με «μισθούς» αναξιοπρέπειας και φυσικά πολύ κάτω από τα όρια της φτώχιας….. με όσα δυσάρεστα, επικίνδυνα ή και τραγικά  γεγονότα μπορεί η κατάσταση  να επιφέρει  στους ίδιους τους Δόκιμους Αστυφύλακες οι οποίοι χωρίς υπερβολή βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο και σε απόγνωση καθώς δεν μπορούν πλέον να διασφαλίσουν ούτε την στοιχειώδη επιβίωσή τους.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη λειτουργία των αεροδρομίων της χώρας, στις περιοχές που ενισχύθηκαν με Δόκιμους Αστυφύλακες προκειμένου για την εύρυθμη λειτουργία αυτών κατά την θερινή τουριστική περίοδο. Με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 127 του Ν. 4472/2017 οι οποίες δημιούργησαν και την αυτονόητη ανάγκη έκδοσης της υπ΄αριθ. 1728/17/1076435 Διαταγής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και  Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων/ Τμήμα Εκπαιδεύσεων Α.Ε.Α , οι Δόκιμοι Αστυφύλακες διατίθενται σε υπηρεσίες από Δευτέρα έως και Παρασκευή , κατά τις ώρες από 06.00΄-22.00΄.

Φυσικά και δεν πρέπει να εργάζονται νυχτερινές ώρες και Σαββατοκύριακα οι Δόκιμοι Αστυφύλακες , αφού ο νόμος τους εξαιρεί από τους δικαιούχους της σχετικής αποζημίωσης.  Αυτό όμως σημαίνει ότι έτσι,  οι Υπηρεσίες  αεροδρομίων δεν απολαμβάνουν την αναγκαία ενίσχυσή τους προκειμένου για την εύρυθμη λειτουργία τους όσον αφορά σε πτήσεις που πραγματοποιούνται τόσο κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, αλλά και ολόκληρα τα Σαββατοκύριακα. 

Βέβαια όταν είχε γίνει ο σχεδιασμός, δεν είχαν ψηφιστεί αυτές οι κατάπτυστες διατάξεις του Ν. 4472/2017, όμως η ψήφισή τους δημιούργησε όλα τα ανωτέρω προβλήματα σε βάρος τόσο των Δοκίμων Αστυφυλάκων , των Υπηρεσιών αεροδρομίων χώρας , του μονίμου προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές, αλλά και στον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό πολιτών (Ελλήνων και αλλοδαπών)  που ταξιδεύουν κατά την θερινή περίοδο.

Επειδή όπως ανέφερα και στην αρχή της επιστολής μου, περάσανε ήδη 15 ημέρες από την εφαρμογή του Νόμου και καμία εξέλιξη δεν υπήρξε ως προς την επίλυση των αδικιών και των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, υποβάλλω παρακάτω τις προτάσεις μου με  μοναδικό γνώμονα  πάντα την επίλυση των προβλημάτων, προς αποκατάσταση  του δικαίου, της αξιοπρεπούς διαβίωσης  των συναδέλφων μας κάτι που αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα κάθε εργαζομένου και την εύρυθμη λειτουργία των Αστυνομικών Υπηρεσιών αεροδρομίων χώρας προς αποφυγή της ταλαιπωρίας τόσο του αστυνομικού προσωπικού, όσο και των πολιτών που υπηρετούμε.

1)     Όσον αφορά την Πρακτική Άσκηση των Δοκίμων  Αστυφυλάκων :

Δεδομένων των τραγικών οικονομικών συνεπειών από την εφαρμογή του άρθρου 127 του Ν. 4472 / 2017, προτείνω δύο εκδοχές για την αποκατάσταση αυτών.

Η πρώτη πρότασή μουαφορά στην πραγματοποίηση της πρακτικής εκπαίδευσης  σε Αστυνομικές Υπηρεσίες του τόπου διαμονής της πατρικής οικογένειας ( δυνατότητα που δόθηκε στους Δημοτικούς Αστυνομικούς για την πραγματοποίηση της Πρακτικής τους Άσκησης)  ώστε να διασφαλίζεται τουλάχιστον η στέγη και η διατροφή, καθώς όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι με 260 ευρώ τον μήνα, τίποτε από τα δύο δεν μπορεί να εξασφαλίσει κανείς.

Η δεύτερη εναλλακτική πρότασή μου, αφορά στην δικαιολόγηση όλων των ημερών (και όχι μόνο 10 μηνιαίως) εκτός έδρας ημερήσιας αποζημίωσης για τους Δόκιμους Αστυφύλακες που πραγματοποιούν την Πρακτική τους Άσκηση σε τόπο διαφορετικό από αυτόν του τόπου συμφερόντων τους και την διασφάλιση καταλύματος .

2)     Όσον αφορά την αποκατάσταση της δυσλειτουργίας που προκλήθηκε στην εύρυθμη λειτουργία των Αστυνομικών Υπηρεσιών αεροδρομίων χώρας, μετά την αναγκαστική αλλαγή του χρόνου εργασίας των Δοκίμων Αστυφυλάκων, θεωρώ ότι καθίσταται άμεση αναγκαιότητα η ενίσχυσή τους με τον απαιτούμενο ικανό αριθμό μονίμου αστυνομικού προσωπικού, κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου που η κίνηση στα αεροδρόμια είναι κατακόρυφα αυξημένη. 

Θα πρέπει η Ομοσπονδία μας να ασκήσει ΑΜΕΣΑ πιέσεις ώστε να μην προστεθούν τα ανωτέρω προβλήματα, στον μακρύ κατάλογο των επί μακρόν χρονικό διάστημα εκκρεμούντων προς επίλυση ζητημάτων, που ταλανίζουν τους συναδέλφους που εκπροσωπούμε.

                                                                    Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΣ.Υ

 

                                                                        ΤΖΑΤΖΑΝΑ Σταυρούλα

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis