Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:13 | 27/02/2015

Με αδιάκοπους ρυθμούς προχωρά η σταδιακή απελευθέρωση κρατουμένων από τα κέντρα κράτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου ήδη έχουν βγει 315 κρατούμενοι, και συγκεκριμένα 110 από την Αμυγδαλέζα, 128 από την Κόρινθο, 41 από το Παρανέστι Δράμας, 15 από την Ξάνθη, 17 από το Φυλάκιο Εβρου και 4 από το κέντρο στο Ελληνικό όπου κρατούνται γυναίκες (σήμερα θα βγουν άλλες 15).

Η πρώτη κατηγορία ανθρώπων που βγαίνουν είναι οι αιτούντες άσυλο, ενώ έχουν αποχωρήσει από την Αμυγδαλέζα και 27 ασυνόδευτοι ανήλικοι, για τους οποίους βρέθηκαν θέσεις σε δομές φιλοξενίας, όπως γράφει σήμερα το «Έθνος».

Προτεραιότητα του υπουργείου είναι μια νέα πολιτική, όπως τόνισε η κ. Χριστοδουλοπούλου, στο κέντρο της οποίας θα βρίσκονται οι ανοιχτές δομές φιλοξενίας, η προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων (με νέες ανοιχτές δομές ώστε να μην κρατούνται), ενώ η κράτηση θα είναι το έσχατο μέσο όπως ορίζει ο νόμος με εφαρμογή εναλλακτικών μέτρων. 

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πως θα αυξήσει τις 900 υπάρχουσες θέσεις ανοιχτής φιλοξενίας σε 2.500 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2014 και δεν πρόσθεσε ούτε μία. Γι' αυτό θα απολογηθούμε στις Βρυξέλλες στις 12 Μαρτίου», σημείωσε η αν. υπουργός, χαρακτηρίζοντας αναποτελεσματική, δαπανηρή και απάνθρωπη την πολιτική των κέντρων κράτησης. Έτερη προτεραιότητα του υπουργείου είναι το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών.

Όπως διευκρίνισε η υπουργός, δεν θα γίνει τώρα μια συνολική αναθεώρηση του κώδικα της ιθαγένειας, αλλά θα αντιμετωπιστεί σε πρώτη φάση άμεσα το πρόβλημα της 2ης γενιάς. Όσο για το αν θα καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, η κ. Χριστοδουλοπούλου σημείωσε πως «μεμονωμένοι βουλευτές έχουν εκφράσει τη συναίνεσή τους», ενώ πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή να το ψηφίσουν.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis