Με επικοινωνιακές φούσκες επιχειρεί να προβληθεί ο υπουργός προστασίας του πολίτη κ. Θεοδωρικάκος και να καλύψει τα αρνητικά αποτελέσματα των κυβερνητικών επιλογών στα ζητήματα της κατά κόρο κατανομής του αστυνομικού προσωπικού στην κατεύθυνση της καταστολής και όχι της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Τελευταία διαφημίζει την ενίσχυση των Τμημάτων της αστυνομίας με χίλιους αστυνομικούς. Πρόκειται για επικοινωνιακή αλχημεία με αποδέκτες τους πολίτες, αφού όλοι οι αστυνομικοί γνωρίζουν πως η λεγόμενη ενισχυτική δύναμη είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκπαιδευόμενοι δόκιμοι αστυφύλακες και μόνο σε ένα μικρό αριθμό αφορά νεοεξερχόμενους από τις αστυνομικές σχολές αστυφύλακες.
Ο ρόλος των δοκίμων είναι η πρακτική τους εκπαίδευση, δηλαδή να μαθαίνουν τη δουλειά δίπλα στους παλιούς αστυνομικούς, πράγμα το οποίο προβλέπεται από τους αστυνομικούς κανονισμούς. Ο ρόλος τους, όμως, μόνο εκπαιδευτικός δεν έχει καταστεί. Οι Δόκιμοι Αστυφύλακες αποτελούν πλέον τους στυλοβάτες των Τμημάτων, με τους διοικητές να τους χρησιμοποιούν σε κάθε λογής πόστο και υπηρεσία, χωρίς παρουσία άλλων αστυνομικών και καμιά καθοδήγηση, κατά παράβαση των κανονισμών. Έτσι, οι δόκιμοι κάνουν μόνοι τους, μέρα – νύχτα σκοπιά, μέτρα τάξης, πλήρωμα σε περιπολικό κ.λπ. Όλο αυτό γίνεται σε γνώση και με τη συναίνεση των τοπικών Αστυνομικών Διεθύνσεων, που οι Διευθυντές τους έχουν τεράστια ευθύνη. Τη μεγαλύτερη, όμως, ευθύνη φυσικά την έχει ο υπουργός, αφού εκείνος είναι που με τις συνεχείς δημόσιες δηλώσεις του, παραδέχεται πως χρησιμοποιεί τους δοκίμους για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, εξισώνοντάς τους στην ουσία με μόνιμους αστυφύλακες.
Αναρωτιόμαστε αν ο κ. Υπουργός αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν από αυτή την κατάσταση. Η χρησιμοποίηση 19χρονων δοκίμων χωρίς εκπαίδευση και αστυνομική εμπειρία σε πόστα μόνιμων αστυφυλάκων, αφενός υπερβαίνει τις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις και παραβιάζει τα υπηρεσιακά τους δικαιώματα, και αφετέρου δημιουργεί ανασφάλεια και προβλήματα στην υπηρεσία των μόνιμων αστυνομικών. Η υπηρεσία των αστυνομικών στηρίζεται στη συνεργασία και την αλληλοκάλυψη στα καθήκοντά τους. Η συνεργασία με τους δοκίμους μεταφέρει το σύνολο της ευθύνης στους μόνιμους αστυνομικούς τόσο για την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας στους πολίτες όσο και για την καθοδήγηση, επιτήρηση και αποφυγή αστοχιών κατά τις αστυνομικές επεμβάσεις. Ας μας απαντήσει ο κ. Υπουργός και η αστυνομική ηγεσία, αν ο αξιωματικός υπηρεσίας θα πρέπει να απομακρυνθεί από το Τμήμα, μέσα στη νύχτα, για σοβαρό συμβάν, όπως υποχρεούται και να αφήσει στη θέση του ένα δόκιμο που, πέραν των άλλων εκκρεμοτήτων, θα είναι ταυτόχρονα σκοπός του Τμήματος και σκοπός κρατητηρίων.
Για όλους τους αστυνομικούς ένα ζήτημα είναι πασίδηλο. Πως οι επικοινωνιακές φούσκες και τα «μπαλώματα» με τη διαρκή εκμετάλλευση των δοκίμων από το υπουργείο και τη διοίκηση, αποδεικνύουν τη βαθιά κρίση που υπάρχει στη στελέχωση των Τμημάτων. Τα Τμήματα είναι τα κύτταρα της αστυνόμευσης, είναι οι αστυνομικές υπηρεσίες που πρέπει να πρωταγωνιστούν στη δίωξη του εγκλήματος, στην προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας σε κάθε γειτονιά. Σ’ αυτά προσφεύγει ο κάθε πολίτης που κινδυνεύει και ζητά την παροχή ασφάλειας. Πρέπει να έχουν επαρκή στελέχωση για να ανταποκρίνονται οι αστυνομικοί στο έργο τους και να μην είναι, όπως συμβαίνει σήμερα, υποβαθμισμένες υπηρεσίες καταγραφής του εγκλήματος, ανίκανες να προσφέρουν ασφάλεια στους πολίτες. Δυστυχώς, λόγω των επιλογών της κυβέρνησης, τα Τμήματα συνεχώς επιφορτίζονται με πάρεργα, γραφειοκρατικές αρμοδιότητες και ενισχύσεις άλλων αστυνομικών υπηρεσιών, που τα αποσπούν από το στόχο της αντιμετώπισης του εγκλήματος και της παροχής υπηρεσιών στο λαό κάθε περιοχής.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, πως η κυβερνητική πολιτική του «νόμου και της τάξης», με τη δημιουργία νέων υπηρεσιών που στρέφονται αποκλειστικά σε έργο καταστολής, στην αντιμετώπιση ως εχθρών, των φοιτητών, της νεολαίας, των εργαζομένων έχει συνέπεια την αφαίμαξη των Τμημάτων. Η συσσώρευση αστυνομικών στις υπηρεσίες αυτές, όπως και σε υπηρεσίες ασφάλειας αποκλειστικά για επίσημα πρόσωπα (πρόσωπα του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου της χώρας), καθώς και σε υπηρεσίες διοικητικής γραφειοκρατίας, υποβαθμίζει συνεχώς το έργο των Τμημάτων και απαξιώνει τους λίγους αστυνομικούς που υπηρετούν, οι οποίοι αισθάνονται πως είναι οι είλωτες του αστυνομικού προσωπικού. Δεν είναι δυνατόν Επιτελεία, ΔΑΕΕΒ, Επίσημα και άλλες Υπηρεσίες να έχουν υπερπλεονάζον προσωπικό και το προσωπικό των Τμημάτων να μην μπορεί να πάρει ούτε ρεπό. Δεν είναι δυνατόν οι ειδικές Υπηρεσίες καταστολής (ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ) να μετρούν εκατοντάδες αστυνομικούς, και τα Τμήματα να μην μπορούν βγάλουν μια περιπολία. Η αστυνομία πρέπει να αντιμετωπίζει το έγκλημα, να προσφέρει ασφάλεια σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στους λίγους, στους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες που προστατεύει η κυβέρνηση.
Ο κ. υπουργός ας μην συνεχίσει να προβάλλει ότι ενίσχυσε τα Τμήματα. Οι αστυνομικοί το ξέρουμε πως αυτό δεν έγινε ποτέ. Το ισοζύγιο στη στελέχωσή τους, ακόμα και με τη λεγόμενη ενίσχυση από νεοεξερχόμενους αστυφύλακες είναι αρνητικό. Είναι γνωστό πως πολλοί συνάδελφοι των Τμημάτων κάθε χρόνο μετατίθενται και αποσπώνται σε άλλες «καλύτερες» Υπηρεσίες και άλλοι, οι πιο ηλικιωμένοι, κάτω και από το βάρος της διαρκούς πίεσης, επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν. Ειδικά πολλά Τμήματα Ασφαλείας της Αττικής «χαροπαλεύουν».
Τον καλούμε να αντιληφθεί ο ίδιος και η κυβέρνηση το νευραλγικό ρόλο των Τμημάτων και μαζί με την αστυνομική ηγεσία να ενεργήσουν για την ουσιαστική τους στελέχωση, αναβαθμίζοντας την υπηρεσιακή καθημερινότητα των αστυνομικών και την παροχή ασφάλειας προς όλους τους πολίτες. Να ανακατανεμηθούν οι αστυνομικές δυνάμεις προς όφελος της λειτουργίας των Τμημάτων. Οι επικοινωνιακές τακτικές δεν μπορούν να αποδώσουν στους αστυνομικούς αλλά και στους πολίτες που ξέρουν πως προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι η δίωξη του εγκλήματος αλλά η καταστολή των δικαιωμάτων και των διεκδικήσεων του λαού.
Επίσης, καλούμε τα Δ.Σ. των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων και της ΠΟΑΣΥ να ενεργοποιηθούν επιτέλους, γιατί η κατάσταση που υπάρχει στα Τμήματα είναι απελπιστική. Με την αδράνειά τους είναι συνένοχοι και υπόλογοι προς αυτούς που τους εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους. Ας αποκτήσουν επιτέλους στάση αγώνα και ας σταματήσουν να λιβανίζουν μόνο το έργο της κυβέρνησης.
Κανένας συνάδελφος να μην δεχτεί να παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια στην πλάτη του. Τους καλούμε να διεκδικούν καθημερινά μέσα από τις Ενώσεις τους και στις Υπηρεσίες τους, αυτά που δικαιούνται και προβλέπονται στους κανονισμούς. Ειδικά, καλούμε τους δοκίμους αστυφύλακες να υποβάλλουν αναφορές όταν οι διοικήσεις τους τοποθετούν σε πόστα που δεν προβλέπεται και να μη δέχονται να χρησιμοποιούνται καθ’ υπέρβαση των υποχρεώσεων που αφορούν την εκπαίδευσή τους.
Ούτε βήμα πίσω από αυτά που δικαιούμαστε. Μόνο με αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε αυτά που μας αξίζουν.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ