Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας (ΕΑΣΥΦ) μιλάει στο LamiaReport και τον Κυριάκο Καραγιάννη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αστυνομικός σήμερα και για τις θέσεις της Ένωσης απέναντι σε αυτά…
Ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, προσφυγικό, φυλακές Δομοκού, ανακύκλωση παραβατικότητας, αλλά και… δωρεές, ήταν μερικά από τα θέματα που θέσαμε στο τραπέζι της συζήτησης με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας (ΕΑΣΥΦ), Νίκο Τριανταφύλλη.
Οι τελευταίες δράσεις της ΕΑΣΥΦ, μέσα από τις οποίες γνωστοί και ανώνυμοι επιχειρηματίες προχωρούν στις δωρεές εξοπλισμού και μέσων προς την ΕΛΑΣ, δείχνει ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος που παίζουν οι αστυνομικοί στην καθημερινότητα και την ασφάλεια του πολίτη.
Και αν οι συγκεκριμένες δωρεές αποδεικνύουν την αμφίδρομη σχέση αστυνομικού και πολίτη, επιβεβαιώνουν επίσης ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις που θα έπρεπε κάποιοι να είχαν φροντίσει…
LR: Να ξεκινήσουμε λοιπόν από τα δύσκολα; Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;
Νίκος Τριανταφύλλης: Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι σίγουρα η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής. Η ανανέωση του στόλου των οχημάτων, τα οποία πλέον τείνουν να γίνουν επικίνδυνα τόσο για τους πολίτες όσο και για τους ίδιους τους αστυνομικούς που επιβαίνουν σε αυτά, είναι επιτακτική. Αλεξίσφαιρα, κράνη, είναι πλέον τα περισσότερα ακατάλληλα. Ένα ακόμα ζήτημα είναι η ασύρματη επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων. Η γεωμορφολογία του εδάφους της περιοχής της Φθιώτιδας και η παλαιότητα των υλικών δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην ασύρματη επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων, από τύχη σε σοβαρά περιστατικά του παρελθόντος δε θρηνήσαμε θύματα. Η ανάγκη αλλαγής του τρόπου επικοινωνίας από αναλογική σε ψηφιακή είναι άμεση.
LR: Αναγκάζεται να βάλει ο Αστυνομικός χρήματα από την τσέπη του για την ασφάλειά του;
Ν.Τ.: Δε χρειάζεται να ρωτάτε τα αυτονόητα. Ο Αστυνομικός σε πάρα πολλές περιπτώσεις καλείται να βάλει χρήματα από την τσέπη του είτε για το πιο απλό την αγορά της στολής, αφού τα τελευταία δέκα χρόνια δεν του χορηγείται ούτε το προβλεπόμενο ύφασμα, είτε για την μικροσυντήρηση των οχημάτων και την αγορά αναλώσιμων υλικών.
LR: Αν θέλει κάποιος να βοηθήσει, πως μπορεί;
Ν.Τ.: Ήδη το τελευταίο διάστημα πολλοί επιχειρηματίες και εύρωστοι οικονομικά πολίτες της περιοχής, αναγνωρίζοντας το έργο των Αστυνομικών έχουν προβεί σε διάφορες χορηγίες υλικών για τους συναδέλφους μας. Θέλω για ακόμα φορά εκ μέρους της Ένωσής μας να τους ευχαριστήσω και ευελπιστούμε και σε άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να γίνουν πράξη μέσω της Ένωσής μας.
LR: Τελικά στη Φθιώτιδα είστε τυχεροί γιατί δεν έχετε ελλείψεις σε προσωπικό;
Ν.Τ.: Η «καραμέλα» με το ότι στη Φθιώτιδα είμαστε τυχεροί γιατί δεν έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει. Και σε άλλες Διευθύνσεις με την ένταξη των συνοριοφυλάκων στην Ελληνική Αστυνομία γέμισαν με κόσμο. Είμαστε τυχεροί που καταργήθηκαν οι φύλακες υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό και που οι συνάδελφοι παραμείναν στην Φθιώτιδα, αλλά δεν παραμείναν υπεράριθμοι, κάλυψαν κενές οργανικές θέσεις που υπήρχαν στο Νομό, ενισχύθηκαν όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες, οι οποίες μέχρι τότε υπολειτουργούσαν και ιδρύθηκε μια νέα Υπηρεσία, το Τμήμα Άμεσης Δράσης Λαμίας. Προσθέστε σε αυτό την μείωση των οργανικών θέσεων κατά τριάντα (30) από την αναδιάρθρωση του 2017 και τις αποσπάσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε μήνα από τη Δ.Α. Φθιώτιδας περίπου 30 με 35 τον αριθμό, προς ενίσχυση των κέντρων μεταναστευτικών ροών ανά την Ελλάδα και προσφάτως στην Αθήνα για ενίσχυση της Υ.ΜΕ.Τ. και στην Κρήτη. Συνδυάστε σε αυτό το γεγονός ότι η φυσική και η πολιτική ηγεσία αποφάσισε στις πρόσφατες έκτακτες μεταθέσεις ότι Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, καταλαβαίνετε ότι δημιουργούνται ελλείψεις.
LR: Είναι αλήθεια ότι περιοχές όπως η Λοκρίδα και η Ανατολική Φθιώτιδα αστυνομεύονται με ένα περιπολικό;
Ν.Τ.: Είναι μια πραγματικότητα. Όταν η υπάρχουσα δύναμη των υπηρεσιών αυτών είναι σε έλλειψη τότε υπάρχει πρόβλημα, όταν όμως η υπάρχουσα δύναμη είναι εντός πλαισίων τότε λειτουργούν κανονικά.
LR: Ας πάμε λοιπόν και στο προσφυγικό. Σας αφορά άμεσα όπως ήδη μας είπατε με την απορρόφηση συναδέλφων. Ποια είναι η θέση σας;
Ν.Τ.: Το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο απασχολεί όλη την Ελλάδα. Θα πρέπει να μας πουν οι αρμόδιοι καταρχήν τι δομή φιλοξενίας θα δημιουργηθεί στην περιοχή μας. Αν μιλάμε για μια ανοιχτή δομή φιλοξενίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή που θα δημιουργηθεί, τότε ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι η επιτήρηση. Αν όμως μιλάμε για μια κλειστή δομή τότε τα πράγματα για μας θα είναι δύσκολα καθώς ο αριθμός των Αστυνομικών που θα απαιτούνται για την 24ωρη φύλαξη της δομής θα είναι πάνω από 120 αστυνομικοί ημερησίως (30 ανά 8ωρο), οι οποίοι όμως θα λείψουν από την ασφάλεια των πολιτών με ότι αυτό συνεπάγεται. Σε κάθε περίπτωση επειδή το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα εμείς θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων χωρίς όμως να επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα των συναδέλφων μας.
LR: Το να φυλάτε μια κλειστή δομή προφανώς και είναι μέσα στις αρμοδιότητες σας. Να πηγαίνετε στα γήπεδα, να μοιράζεται δικόγραφα ή… να πηγαίνετε σινεμά πως το βλέπετε;
Ν.Τ.: O ρόλος και η αποστολή της Ελληνίδας και του Έλληνα Αστυνομικού είναι η προστασία των πολιτών και της περιουσίας αυτών. Η ασφάλεια των πολιτών της χώρας, ως ύψιστο αγαθό, αποτελεί για μας προτεραιότητα. Αναφέρατε ελάχιστα από όσα η πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια έχει επιλέξει να φορτώσει στις πλάτες των Αστυνομικών. Δυστυχώς είναι πάρα πολλά τα πάρεργα που πρέπει να φέρουμε εις πέρας, όπως υγειονομικούς, πολεοδομικούς ελέγχους, εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς, μοίρασμα δικογράφων και φυλάξεις στα γήπεδα, όπως αναφέρατε και τελευταία τον έλεγχο για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να αναλώνονται σε αλλότρια καθήκοντα και οι πολίτες να στερούνται αυτό για το οποίο πληρώνουν φόρους, την ασφάλειά τους. Τελευταία βέβαια είδαμε στην Αθήνα ένα περιστατικό όπου συνάδελφοι κλήθηκαν να ελέγξουν κινηματογράφους για το αν παρακολουθούν την ταινία «Τζόκερ» ανήλικοι. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι οι Αστυνομικοί έκαναν σωστά τη δουλειά τους καθώς έλεγξαν μια καταγγελία η οποία βασίζεται σε νόμο, έστω και αν αυτός ο νόμος είναι του 1937. Αν αυτό ενόχλησε κάποιους σίγουρα δεν ευθύνονται οι Αστυνομικοί, οι νόμοι αλλάζουν με νόμους και αρμόδιοι για αυτό είναι άλλοι.
LR: Ακούγονται πάλι για αλλαγές στις Φυλακές Δομοκού; Τι έχετε να πείτε ;
Ν.Τ.: Η θέση της Ένωσής μας είναι σαφής. Όχι ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό με τον τρόπο που έγιναν το 2014. Αν η πολιτεία επιλέξει τελικά ξανά το Δομοκό για επανίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας θα πρέπει όλοι μαζί να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι ώστε λάθη και παραλείψεις που συνέβησαν τότε και δημιούργησαν πάρα πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών της Δ.Α. Φθιώτιδας να μην ξανασυμβούν. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία των φυλακών είναι η δημιουργία νέων οργανικών θέσεων και κάλυψη αυτών εξ ολοκλήρου από Αστυνομικούς εκτός της Δ.Α. Φθιώτιδας, καθώς επίσης και αναβάθμιση του Κ.Υ. Δομοκού διότι η λειτουργία των φυλακών χωρίς ύπαρξη ιατρείου αλλά και η μη δυνατότητα αντιμετώπισης στοιχειωδών πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στο Κέντρο Υγείας του Δομοκού (Λειτουργία μικροβιολογικού εργαστηρίου, ακτινοδιαγνωστικό κ.λ.π.) δημιουργούσε τεράστια προβλήματα καθότι ακόμη και για ασήμαντες αφορμές πραγματοποιούνταν μεταγωγές στο Γ.Ν. Λαμίας, το οποίο σημειωτέον βρίσκεται σαράντα χιλιόμετρα μακριά, χωρίς να υφίσταται εναλλακτικό δρομολόγιο και χωρίς αυτό να διαθέτει ξεχωριστό χώρο υποδοχής στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο τήρησης των κανόνων ασφαλείας.
LR: Νομίζω άλλο ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί ενίοτε και την επικαιρότητα, είναι η ανακύκλωση του εγκλήματος και εν γένει της παραβατικότητας. Όπως έχουμε γράψει και ‘μεις κατά επανάληψη, τη μία μέρα ο δράστης είναι στο κρατητήριο και την άλλη πάλι έξω να παρανομεί.
Ν.Τ.: Ακόμα ένα ζήτημα το οποίο έχει κουράσει τους συναδέλφους μου πλην όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν συνεχίζουν να κάνουν αυτό που πρέπει.. Καθημερινά βλέπουμε να συλλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια άτομα και την άλλη μέρα να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Αυτό σίγουρα δεν αρέσει στους συναδέλφους μου, πλην όμως ο ρόλος μας και το καθήκον μας σταματά με τη σύλληψη και την προσαγωγή των δραστών ενώπιον της δικαιοσύνης. Από εκεί και μετά αποφασίζουν άλλοι.
LR: Ποια η γνώμη σας για το νέο ποινικό κώδικα;
Ν.Τ.: Τον νέο ποινικό κώδικα τον έζησε η κοινωνία στο πετσί της… Το ευχάριστο είναι ότι δρομολογούνται αλλαγές άμεσα προς την σωστή κατεύθυνση
LR: Είστε ικανοποιημένος από την ανακοίνωση της ίδρυσης Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας στη Φθιώτιδα;
Ν.Τ.: Ένα πάγιο αίτημα της Ένωσής μας, τα τελευταία χρόνια, είναι γεγονός. Αναγνωρίζεται επιτέλους το έργο των συναδέλφων που υπηρετούν στη Ασφάλεια Λαμίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει να επίδειξει τεράστιες επιτυχίες ενάντια στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, με συλλήψεις και εξιχνιάσεις υποθέσεων ανθρωποκτονιών και πολλών εγκληματικών οργανώσεων που λυμαίνονταν όλη την Φθιώτιδα. Η δημιουργία μια νέας υπηρεσίας όμως απαιτεί σωστή δομή με ανάλογη επάνδρωση ανθρώπινου δυναμικού αλλά και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Αν όλες αυτές οι προϋποθέσεις ισχύσουν, τότε ναι θα είμαστε ικανοποιημένοι.