Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
α
07:59 | 24/10/2022

Αρχίζει στις 23 Οκτωβρίου η εκπαίδευση των 250 νέων συνοριακών φυλάκων που ορκίστηκαν το πρωί της Παρασκευής και οι οποίοι, μετά από δίμηνη εκπαίδευση, από τις αρχές του νέου έτους θα ριχτούν στη μάχη της φύλαξης των συνόρων μας στον Έβρο.

Η πίεση των μεταναστευτικών ροών παραμένει μεγάλη και σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Voria.gr το επεισόδιο με τους 92 μετανάστες που κακοποιήθηκαν και ξεγυμνώθηκαν από τους Τούρκους καταδεικνύει την περαιτέρω εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη γείτονα χώρα έναντι της Ελλάδας, ενώ εκτιμάται ότι αυτό το επεισόδιο είναι η αρχή και θα ακολουθήσουν πολλά άλλα.

Διαβάστε επίσης

Συνοριακοί Φύλακες ανέφεραν στη voria.gr ότι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι μεταναστευτικές ροές, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για καθημερινή προσπάθεια 1.500 παράτυπων μεταναστών να περάσουν τα σύνορα μας.

Η ενίσχυση των συνόρων στον Έβρο με μια επιπλέον δύναμη 250 συνοριακών φυλάκων χαρακτηρίζεται από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτη Χαρέλα προς τη θετική κατεύθυνση ωστόσο επισημαίνει ότι οι συνοριοφύλακες χρειάζονται άμεσα υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

«Είναι θετική η πρόσληψη τους αν και σίγουρα δεν φτάνουν οι 250, αν και αποφεύγω να μιλώ με αριθμητικά στοιχεία, γιατί τον χειμώνα με τους 250 μπορεί να είμαστε καλυμμένοι αλλά αν η Τουρκία εντείνει την κλιμάκωση τότε θα χρειαστούμε 1.500. Αυτό όμως που χρειαζόμαστε είναι υλικοτεχνικός εξοπλισμός, οχήματα ειδικού τύπου όπως αυτά τα 10 οχήματα που έφερε τώρα ο Υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, όχι σαν αυτά που είχαμε παραλάβει πέρσι που είναι μόνο για καλοκαιρινούς μήνες» είπε στη voria.gr.

Με το μεταναστευτικό να εργαλειοποιείται διαρκώς από την Τουρκία οι απαιτήσεις της φύλαξης των συνόρων αυξάνονται διαρκώς και παρότι, όπως επισημαίνει ο κ. Χαρέλας, «είμαστε πολύ καλύτερα σε οργάνωση από ότι ήμασταν το 2015 και το 2020», εντούτοις εκτιμά ότι πρέπει πλέον η συνοριακή φύλαξη να αποκτήσει μια νέα ευέλικτη δομή και να δημιουργηθεί η Ελληνική Συνοριοφυλακή που θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη δομή παράλληλα με την Ελληνική Αστυνομία.

«Το κυριότερο από όλα είναι να δημιουργηθεί μια σύγχρονη δομή της ελληνικής συνοριοφυλακής η οποία θα είναι έτοιμη για όλα. Αυτό είναι που μας λείπει σήμερα. Δηλαδή μια νέα δομή. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει συνοριακούς φύλακες και υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης αλλά όλα αυτά ανήκουν μέσα στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας με κοινούς αξιωματικούς, κοινούς αρχηγούς κλπ και η δομή που χρησιμοποιείται αυτή την στιγμή είναι της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο αλλά ξεχωριστό σώμα - να γίνει μια καθετοποίηση του κλάδου- έτσι ώστε να μπορεί αποτελεσματικά, άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες να έχει αυτό που της χρειάζεται (σ.σ η ελληνική συνοφυλακή) και να παίρνει άμεσα αποφάσεις αποκλειστικά πάνω σε αυτό το αντικείμενο» είπε προσθέτοντας ότι με την υπάρχουσα δομή υπάρχει η δυνατότητα κάποιες φορές συνοριοφύλακες να τους ανατεθεί έργο σε αλλότρια προς την υπηρεσία τους καθήκοντα.

«Η δημιουργία Ελληνικής Συνοριοφυλακής θα δημιουργήσει εξειδίκευση, θα είναι πιο ευέλικτη, θα μπορούμε να κάνουμε ομάδες ταχείας επέμβασης που σε λίγες ώρες θα μεταφέρεται στο σημείο που υπάρχει πρόβλημα κλπ» ανέφερε.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σήμερα υπηρετούν σε όλη την χώρα περί του 5.000 συνοριοφύλακες.

voria.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis