Ο Παλαιστίνιος πρώην διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Vision στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μοχάμεντ Χαλάμπι, καταδικάστηκε σήμερα σε 12 χρόνια κάθειρξη από ισραηλινό δικαστήριο για την υπεξαίρεση χρημάτων προς όφελος της Χαμάς.
Ο Χαλάμπι είχε κριθεί ένοχος τον Ιούνιο για την υπεξαίρεση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων προς όφελος του ένοπλου παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς, το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.
Διαβάστε επίσης
Το δικαστήριο της περιφέρειας Μπεερσέβα, στο νότιο Ισραήλ, τον είχε επίσης κρίνει ένοχο για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για «παροχή πληροφοριών στον εχθρό». Την ποινή του Χαλάμπι, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος ήδη εδώ και έξι χρόνια, ανακοίνωσε το ίδιο δικαστήριο σήμερα.
Ο Χαλάμπι είχε δηλώσει αθώος για το σύνολο των κατηγοριών εναντίον του, με τον δικηγόρο του να καταγγέλλει μια «πολιτική δίκη» και την ΜΚΟ να υποστηρίζει, έπειτα από εσωτερική έρευνα που διεξήχθη, ότι δεν είχε υπεξαιρέσει χρήματα προς όφελος της Χαμάς. «Είχε δηλώσει ότι είναι αθώος. Δεν έχει κάνει τίποτα και δεν υπάρχει καμία απόδειξη εναντίον του. Αντιθέτως, απέδειξε στο δικαστήριο (…) ότι διασφάλισε πως κανένα ποσό δεν θα μεταφερθεί στη Χαμάς», τόνισε σήμερα ο δικηγόρος του Μάχερ Χάνα. «Ο Μοχάμεντ βασιζόταν στη δικαιοσύνη και πίστευε ότι τελικά θα επικρατήσει», πρόσθεσε ο Χάνα, διευκρινίζοντας ότι θα ασκήσει έφεση.
Μετά τη σύλληψή του Χαλάμπι τον Ιούνιο του 2016 οι αρχές της Αυστραλίας, οι οποίες είχαν προσφέρει εκατομμύρια δολάρια για φιλανθρωπικά έργα στα παλαιστινιακά εδάφη, κυρίως στη World Vision, ανακοίνωσαν τη διακοπή της χρηματοδότησης των προγραμμάτων στη Γάζα και την έναρξη έρευνας.
Όμως η έρευνα δεν βρήκε καμία απόδειξη για υπεξαίρεση χρημάτων. Άλλη έρευνα, η οποία διεξήχθη έπειτα από αίτημα της ΜΚΟ, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Χαλάμπι υπεξαίρεσε χρήματα ή ότι ανήκει στη Χαμάς. Μετά τη σύλληψή του οι νομικές διαδικασίες παρέμειναν μυστικές, με το Ισραήλ να επικαλείται λόγους ασφαλείας.
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε τη «βαθιά της ανησυχία» για την υπόθεση, κάνοντας λόγο κυρίως για «έλλειψη αποδείξεων» και για «μη τήρηση των διεθνών προτύπων για μια δίκαιη δίκη».