Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:49 | 08/02/2015

 

Αντιμέτωποι στις δικαστικές αίθουσες το ΓΕΣ με τους τους πυροτεχνουργούς του Ελληνικού Στρατού.

Πως έφθασαν σ΄ αυτό το σημείο;

Το 2010 το ΓΕΣ εκδίδει μια Διαταγή σύμφωνα με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, από την 1η Ιανουαρίου 2015 και χωρίς καμία αξιολόγηση θα θεωρεί όλους τους Πυροτεχνουργούς του Ελληνικού Στρατού ακατάλληλους για διαδικασίες εξουδετέρωσης, εκτός από αυτούς που θα αποφοιτήσουν από το νεοσύστατο Σχολείο Εξουδετέρωσης – Καταστροφών Εκρηκτικών Μηχανημάτων της Σχολής Μηχανικού στο Λουτράκι. Από ένα σχολείο που μη νόμιμα λειτουργεί κι εκπαιδεύει είτε ήδη εκπαιδευμένο προσωπικό (τους πυροτεχνουργούς του Ελληνικού Στρατού), είτε ανθρώπους τελείως άσχετους με το αντικείμενο που ανήκουν στο Όπλο του Μηχανικού. 

Η πρωτόγνωρη αυτή απαξίωση των πυροτεχνουργών ώθησε τον Αρχιλοχια τότε (νυν Ανθστή) Βάιο Τσαπρούνη να υποβάλλει αναφορά παραπόνων. Η αναφορά έφτασε μέχρι και τον τότε ΥΕΘΑ  Δημήτριο Αβραμόπουλο, ο οποίος έκρινε τα παράπονά του αβάσιμα. Ο δρόμος της Έφεσης ήταν μονόδρομος για τον Τσαπρούνη, ο οποίος υπέβαλλε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Μετά από τέσσερις αναβολές, η 9η Φεβρουαρίου του 2015ορίστηκε ως ημερομηνία συζήτησης της παραπάνω αίτησης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, οι πυροτεχνουργοί του Ελληνικού Στρατού ανήκουν στοΣώμα του Υλικού Πολέμου από τότε που συστάθηκε (1949) (ΦΕΚ 42 Α΄/02-02-1949) και είναι αυτοί που μπορούν να διατάσσονται σε εκτελέσεις εργασιών εξουδετέρωσης Μη Εκραγέντων Μηχανημάτων (Ν.Δ. 1033/71). Καταπατώντας τη νομοθεσία, ο τότε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, εκδίδει το 2010 Πάγια Διαταγή, σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, εργασίες εξουδετέρωσης θα μπορούν να εκτελούν μόνο οι πυροτεχνουργοί και το προσωπικό του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς που αποφοίτησαν από το Σχολείο Εξουδετέρωσης – Καταστροφής Εκρηκτικών Μηχανημάτων της Σχολής Μηχανικού. Τον τότε Αρχηγό στήριξε ο τότε ΥΕΘΑ.

Από τότε μέχρι και σήμερα πέρασαν σχεδόν 5 χρόνια. Η κατάσταση δεν άλλαξε και μάλιστα με την υπογραφή του ο νυν αρχηγός του ΓΕΣ αναθεωρεί την Πάγια Διαταγή, οριστικοποιώντας την ακαταλληλότητα των πυροτεχνουργών, χωρίς να έχει προηγουμένως αλλάξει η Νομοθεσία! Ο Ανθστης πλέον Τσαπρούνης , πυροτεχνουργός του Πεδίου Βολής Αρμάτων Ξάνθης, έχοντας πάρει (ως φαίνεται) προσωπικά το ζήτημα, έχει καταθέσει πλειάδα αναφορών που σχετίζεται με το αντικείμενο του πυροτεχνουργού, με την τελευταία μάλιστα (τον Αύγουστο 2014) να καταγγέλλει ουσιαστικά τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη παρανομία της Υπηρεσίας του. 

Απάντηση 5 μήνες αργότερα δεν έχει λάβει, αλλά εξέλαβε πολύ γρήγορα την διαταγή της τιμωρίας του από τον Μέραρχό του, διότι χρησιμοποίησε διατακτικό ύφος στην αναφορά του. Βέβαια, το πώς γίνεται η αναφορά του το Σεπτέμβριο του 2014 να πέρασε από το επίπεδο της Μεραρχίας στο επίπεδο του Σώματος Στρατού χωρίς ο Μέραρχος να εκφέρει άποψη, αλλά ένα μήνα αργότερα να ανακαλύψει το διατακτικό ύφος και να τον τιμωρήσει είναι κάτι που θα ζητηθεί να εξεταστεί, αλλά στέκει ως ένα άριστο επιχείρημα της κατευθυνόμενης επιβολής πειθαρχικών ποινών σε πρόσωπα που «ανακατεύουν τη σούπα».

Ο Ανθυπασπιστής Τσαπρούνης  έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 450 εξουδετερώσεις και 630 καταστροφές χωρίς να «ανοίξει μύτη» προστατεύοντας κάθε φορά εγκαταστάσεις και υλικά δεκάδων χιλιάδων ευρώ, με μεθόδους που διδάχτηκε στο Σχολείο των Πυροτεχνουργών που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΣΥΠ στην 695 ΑΒΠ (Λαμία). Παρ’ όλες τις επαναλαμβανόμενες αναφορές που έχει υποβάλλει για χορήγηση μέσων και υλικών που θα του παράσχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία στο καθημερινό του έργο, βασιζόμενος στην ελληνική και νατοϊκή βιβλιογραφία, δεν του χορηγήθηκε τίποτα. Αντίθετα, η προτίμηση που δείχνει η Υπηρεσία στο Μηχανικό ήταν η αιτία να το εξοπλίσει με μέσα και υλικά αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!

Σαν τον Τσαπρούνη είναι πολλοί οι πυροτεχνουργοί μας που πολεμούν καθημερινά στο πεδίο της μάχης. Ο Έλληνας φορολογούμενος δεν ξόδεψε λίγα χρήματα για να τον σπουδάσει και να τον εκπαιδεύσει στο έργο. Και τώρα η Υπηρεσία τον θεωρεί ακατάλληλο (χωρίς καμία αξιολόγηση), εκτός κι αν αποφοιτήσει από το μη νόμιμο σχολείο της Σχολής Μηχανικού. Εκτός δηλαδή κι αν ο Έλληνας φορολογούμενος βάλει ακόμα βαθύτερα το χέρι στη τσέπη του για να τον… ξαναεκπαιδεύσει.

Η δικαιοσύνη έχει το λόγο. Ο νέος Υπουργός, που μαθαίνουμε θέλει  θα βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο των εξοπλισμών, μπορεί να ψάξει το θέμα της προμήθειας των Υλικών Εξουδετέρωσης – Καταστροφής. Σε ποιον φορέα δόθηκαν και ποιος φορέας απογυμνώθηκε.

 

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis