Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:45 | 27/12/2014

 

“Χρειαζόμαστε 400 στρατόπεδα”, ρώτησε με ειλικρινή απορία τους στρατιωτικούς συντάκτες ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, στην συνάντηση που είχε μαζί τους για την ανταλλαγή ευχών. Μ΄ ένα ερώτημα αποδόμησε πλήρως την περιβόητη διαδικασία που επί υπουργίας Πάνου Παναγιωτόπουλου και Αρχηγίας Κωσταράκου “βαφτίστηκε” αναδιοργάνωση.

Όλοι του απάντησαν αυτό που και ο ίδιος γνώριζε. Όχι δεν χρειαζόμαστε 400 στρατόπεδα τα οποία για να μην είμαστε άδικοι, ήταν περισσότερα πριν από την “κάτι σαν αναδιοργάνωση” που ανακοινώθηκε την εποχή Παναγιωτόπουλου. Αλλά και πάλι είναι πολλά. Η Πελοπόννησος για παράδειγμα -κι ας γκρινιάξει ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Λαμπρόπουλος- είναι γεμάτη στρατόπεδα. Πολλά είναι και τα στρατόπεδα που εξακολουθούν να λειτουργούν στην δυτική Ελλάδα όχι επειδή τα χρειαζόμαστε αλλά επειδή χρησιμεύουν ως οικονομική τονωτική ένεση τοπικών κοινωνιών.

Ο Δένδιας ερχόμενος από το υπουργείο Ανάπτυξης ,λειτούργησε περίπου ως μάνατζερ στο ΥΠΕΘΑ και είχε μια δικαιολογημενη εμμονή με τα οικονομικά. Αφού διαπίστωσε ότι η απορρόφηση κονδυλίων ήταν σε τραγικά χαμηλά επίπεδα,προσπάθησε να καταλάβει την “φιλοσοφία” με την οποία ήταν “στημένες” οι Ένοπλες Δυνάμεις. Και δεν ήθελε και πολύ …φιλοσοφία ότι παρά το επιχειρούμενο συμμάζεμα στα έξοδα ,οι ΕΔ συνέχισαν να λειτουργούν όπως στην εποχή που υπήρχαν λεφτά για την Άμυνα. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει είναι η άποψη του Δένδια. Ο οποίος έχει στο μυαλό του ένα σχέδιο το οποίο φυσικά δεν θα προλάβει να εφαρμόσει.

Πόσα χρήματα λείπουν κατά την άποψη του νυν ΥΕΘΑ; Με περίπου 400 εκατομμύρια επιπλέον ο Δένδιας πιστεύει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να λειτουργήσουν σε απολύτως ικανοποιητικά επίπεδα για να αντιμετωπίσουν τις απειλές που πρέπει. 

Ενδιαφέρον έχει και ο προβληματισμός του για το τι κάνουμε στον αέρα. Ο Δένδιας λαμβάνοντας σοβαρά υπ΄ όψιν την είσοδο του F 35 στο Αιγαίο από την Τουρκία μέχρι το 2017 έθεσε τον προβληματισμό της αντιμετώπισής του. Ο οποίος προβληματισμός θέτει τι δίλημμα “ποσότητα ή ποιότητα”; Για να το πούμε αλλιώς το ερώτημα που θέτει είναι αν πρέπει να εκσυγχρονιστούν όλα τα F 16, αν πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση για το F 35 στην Ελλάδα ή αν πρέπει να συζητήσουμε άλλες εναλλακτικές απαντήσεις στο νέο μαχητικό που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να πούμε ότι μ΄ όσα έχουμε ζήσει στο ΥΠΕΘΑ τα τελευταία χρόνια και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον τέτοιοι προβληματισμοί είναι τεράστια…πρόοδος. Μετά από την περίοδο Αβραμόπουλου όπου πράγματι έγινε δουλειά στην κατέυθυνση της ανασυγκρότησης ,είναι ενθαρρυντικό ότι και ο διάδοχός του ο Δένδιας δεν σκέφτεται κοντόφθαλμα. Το θέμα είναι τι θα προκυψει με τον επόμενο ΥΕΘΑ που πιθανότατα δεν θα αργήσει να μας προκύψει λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Όποιος κι αν είναι ο ΥΕΘΑ της “επόμενης μέρας” θα πρέπει να πείσει την όποια κυβέρνηση υπηρετεί ότι σε συνεργασία με όλα τα κόμματα θα πρέπει να σχεδιάσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις που θέλουμε να έχουμε όχι απλά αύριο,αλλά την επόμενη 20ετία. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Έτσι γίνεται σ΄ όλες τις σοβαρές χώρες. Και είναι καιρός -ναι τώρα μεσα στην κρίση- να σοβαρευτούμε κι εμείς. 

ΠΗΓΗ: onalert.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis