Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:16 | 05/05/2016

Οριστική ρήξη στις σχέσεις Ερντογάν- Νταβούτογλου με τον πρώτο να «καθαρίζει» όποιο εμπόδιο βρίσκεται στον δρόμο του. Η παραίτηση-καθαίρεση του τούρκου πρωθυπουργού είναι ζήτημα ωρών, γεγονός πάντως που δεν θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές 

Αυτό το ενδεχόμενο αποκλείστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον προεδρικό σύμβουλο. Δεν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές μετά την αλλαγή ηγεσίας στο AKP και η παρούσα κυβέρνηση θα συνεχίσει την λειτουργία της έως το 2019 οπότε και λήγει η θητεία της δήλωσε ο σύμβουλος της προεδρίας Τσεμίλ Ερτέμ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία και η τουρκική οικονομία θα σταθεροποιηθούν περαιτέρω όταν θα αναλάβει πρωθυπουργός άτομο που βρίσκεται πιο κοντά στον Ερντογάν. Ο Ερτέμ που έκανε τις σχετικές δηλώσεις στο NTV πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην ηγεσία του τουρκικού ΥΠΟΙΚ.

Η συνάντηση Ερντογάν-Νταβούτογλου την Τετάρτη διήρκεσε περίπου δύο ώρες και έληξε χωρίς δηλώσεις. Σήμερα, Πέμπτη αναμένονται δηλώσεις από τον Αχμέντ Νταβούτογλου μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης το ΑΚΡ αναμένεται να οδηγηθεί σε έκτακτο συνέδριο περί τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου (σσ. ορισμένοι μιλούν ακόμη και για συνέδριο στις 21 Μαΐου, αλλά πάντως όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου). Ο Νταβούτογλου δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος γεγονός που θα οριστικοποιήσει το «διαζύγιο».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το χρονικό της ρήξης 

Η ρήξη μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Νταβούτογλου, έγινε δημόσια τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή σειρά θεμάτων όπως τις σχέσεις με την Ευρώπη έως την κράτηση επικριτών της κυβέρνησης, πλήττοντας το επενδυτικό κλίμα.Βασικές αιτίες της δυσαρέσκειας του Ερντογάν ήταν η υπόγεια σύγκρουση σε μια σειρά θεμάτων, από το Κουρδικό έως και τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για το Προσφυγικό. Η «κόντρα» ανάμεσα στους δυο άνδρες, άρχισε ουσιαστικά όταν η Ανώτατη Εκτελεστική Επιτροπή του  κόμματος AKP αφαίρεσε το δικαίωμα από τον Νταβούτογλου να διορίζει επαρχιακούς αξιωματούχους. 

Συναινετικό «διαζύγιο»

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε συνεδρίαση του κόμματος στις 3 Μαΐου, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να απομακρυνθεί από τη θέση του, αλλά όχι να χαλάσει τις καρδιές των φίλων του με τους οποίους μοιράζονται έναν κοινό σκοπό.  "Θα κάνω στην άκρη αν είναι απαραίτητο, αλλά δεν θα επιτρέψω σε αυτό το καθαρό κίνημα, την μόνη ελπίδα των καταπιεσμένων όλου του κόσμου, να βγει πληγωμένο".

Η συγκεκριμένη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής θεωρείται ευρέως ότι αποτελεί σαφές σημάδι της ρήξης μεταξύ του Ερντογάν, μιας ιδρυτικής φυσιογνωμίας του κόμματος ο οποίος πιέζει για μια εκτελεστική προεδρία, και του Νταβούτογλου, ο οποίος θα πρέπει να παραγκωνιστεί αν αλλάξει το κοινοβουλευτικό σύστημα της Τουρκίας. 

"Εμείς δεν θα προδώσουμε τη χώρα μας, το λαό μας ή τις αξίες μας. Εμείς δεν θα δώσουμε άδεια σε προδότες. Τα εκατομμύρια των ανθρώπων που στηρίζουν τις ελπίδες τους στο ΑΚΡ δεν θα πρέπει να ανησυχούν" επισήμανε ο Νταβούτογλου, υποστηρίζοντας ότι το ΑΚΡ είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα κόμματα, που το μόνο που επιδιώκουν είναι τα εκλογικά τους συμφέροντα. 

"Θέλουμε να κάνουμε την Τουρκία επιτύχει τους στόχους της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε κάτω από αυτή την υπέρτατη στέγη. Εμείς δεν θα υποχωρήσουμε από την αλήθεια πιστεύουμε και την καθαρή πολιτική", πρόσθεσε.

O Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην 25η Σύνοδο των Κοινοταρχών ανέφερε ότι τα αξιώματα είναι ένα μέσο για να προσφέρεις στον άνθρωπο, αναφορά που θεωρήθηκε προμήνυμα του Τούρκου Προέδρου προς τον Πρωθυπουργό, ώρες πριν την συνάντηση. “Είτε είστε κοινοτάρχες, είτε δήμαρχοι, Βουλευτές, Πρωθυπουργός ή Πρόεδρος, η καρδιά και το μυαλό σας πρέπει να δουλεύει προς εξυπηρέτηση του έθνους. Αυτοί που κατέχουν τα αξιώματα για να εξυπηρετούν τις δικές τους ιδεολογικές εμμονές και τα δικά τους οφέλη, καταστρέφουν αντί να ενισχύουν την ενότητα της Τουρκίας”.

Μπεράτ Αλμπαϊράκ: Ο γαμπρός του Ερντογάν στην ηγεσία του AKP;

Στα ονόματα που παίζουν για την ηγεσία του AKP είναι και αυτό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος σήμερα κατέχει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Ενέργειας.Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είναι ο σύζυγός μίας από τις κόρες του Ερντογάν, της Έσρα, την οποία παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 2014 υπό την παρουσία πολλές ξένων ηγετών. Ο ίδιος διηύθυνε έως τα τέλη του 2013 τον όμιλο συμμετοχών Çalık.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis