Στο επίκεντρο του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκεται το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ, η ακροδεξιά εξτρεμιστική ομάδα στρατιωτικών, που αποτελούν μονάδα της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας με έδρα τη Μαριούπολη, στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας.
Το Τάγμα Αζόφ σχηματίστηκε αρχικά ως εθελοντική πολιτοφυλακή στις 5 Μαΐου 2014 κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην Οδησσό. Στις 12 Νοεμβρίου 2014, ενσωματώθηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας.
Από χθες ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε από την Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας κάνει τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει μαχητές του Αζόφ να βυθίζουν σφαίρες που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον μουσουλμάνων Τσετσένων μαχητών σε χοιρινό λίπος. Μία κίνηση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.
Πρόκειται για υπερεθνικιστές που κατηγορούνται ότι φιλοξενούν νεοναζιστική και λευκή ιδεολογία υπεροχής.
Παρά το γεγονός ότι ενσωματώθηκαν στον επίσημο στρατό, οι μαχητές του Αζόφ φέρεται να συνέχισαν να φορούν τα διακριτικά του Wolfsangel που χρησιμοποιούνταν από μια σειρά ναζιστικών μεραρχιών κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε την παρουσία τέτοιων μονάδων στον ουκρανικό στρατό ως λόγο για την έναρξη της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης για την αποστρατιωτικοποίηση και τον αποναζισμό της Ουκρανίας».
Ο ρωσικός στρατός σε μια ενημέρωση Τύπου ισχυρίστηκε επίσης ότι τα «Ναζιστικά Τάγματα» αποτελούν σημαντικό μέρος της αντίστασης στην επίθεσή τους.
Ο Μάζης για το Τάγμα Αζόφ
«Ο Πούτιν κάνει άλλου τύπου πόλεμο. Δεν βομβαρδίζει όπως οι Αμερικάνοι στο Αφγανιστάν που ισοπέδωναν ολόκληρες πόλεις. Γιατί αυτό που βλέπουμε είναι κόσμο, όπου του επιτρέπεται, να μπορεί να φεύγει, ενώ στη Μαριούπολη που είναι και οι περισσότεροι Έλληνες -προ ολίγου έβλεπα έναν Έλληνα να μιλάει για το τι δολοφονίες κάνει το (νεοναζιστικό) Τάγμα Αζόφ- να μην επιτρέπουν στους κατοίκους να φύγουν από την πόλη γιατί τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα. Λέω λοιπόν να μαθαίνουμε να τα ακούμε όλα. Εμείς δεν είμαστε ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλον. Είμαστε με την αλήθεια και την πραγματικότητα», υπογράμμισε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων, Ιωάννης Μάζης στον ΑΝΤ1.
Πηγή: news.gr