Χερσαίες επιχειρήσεις στη Λιβύη ετοιμάζει η ΕΕ, που σε έγγραφό της -το οποίο διέρρευσε στον Guardian- παραδέχεται ότι απ΄ αυτές υα υπάρξουν “παράπλευρες απώλειες” με νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες!
Το έγγραφο στο οποίο περιγράφεται το σχέδιο της ΕΕ αναφέρει ότι “η ευρωπαϊκή δύναμη που θα επιφορτιστεί με την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών θα επιχειρεί και στη Λιβύη «εφόσον λάβει τη σχετική έγκριση».
Επίσης κάνει λόγο για αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις:
«Απαιτείται συνδυασμός αεροπορικών, ναυτικών και χερσαίων επιχειρήσεων, όπως συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση, ομάδες νηοψίας, αεροπορικές και ναυτικές περιπολίες, αμφίβιες επιχειρήσεις από μονάδες των ειδικών δυνάμεων».
Το σενάριο κάνει λόγο για επιχειρήσεις που θα έχουν στόχο την καταστροφή των περιουσιακών στοιχείων των διακινητών στην ξηρά. Σε αυτές περιλαμβάνονται «ενέργειες κατά μήκος της ακτής, σε λιμάνια ή σημεία όπου αγκυροβολούν τα σκάφη των λαθροδιακινητών πριν χρησιμοποιηθούν». Το έγγραφο αναγνωρίζει τις “παράπλευρες απώλειες” , υποστηρίζοντας ότι «οι επιχειρήσεις εισπήδησης σε σκάφη με την παρουσία μεταναστών ενέχουν υψηλό κίνδυνο παράπλευρων απωλειών, περιλαμβανομένης απώλειας ζωών». Το έγγραφο περιέχει πληροφορίες των ιταλικών αρχών, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να διακινδυνεύσουν το ταξίδι από τη Λιβύη στην Ιταλία κυμαίνεται στις 200.000.
Η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, έχει τονίσει ότι κανένας από όσους διασώζονται στη θάλασσα δεν θα επαναπροωθείται στη Λιβύη χωρίς τη συγκατάθεσή του. Αυτό προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες, σύμφωνα με τις οποίες οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου.
«Διαφωνώ με την πρόταση της κ. Μογκερίνι», έγραψε χθες η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι. «Το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να ρισκάρουν τη ζωή τους». Η κ. Μέι επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία δεν θα λάβει μέρος στο πανευρωπαϊκό σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή μεταναστών.
Το ερώτημα είναι τι θα πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση που η ΕΕ προχωρήσει σε δράση.
http://www onalert.gr