Με μόνο 51 αστυνομικούς θα στελεχωθεί τελικά η νέα ομάδα δίκυκλης αστυνόμευσης της ΕΛ.ΑΣ. που θεωρείται άτυπος «διάδοχος» της αστυνομικής δύναμης «Δέλτα» που είχε καταργηθεί από τον Σύριζα κι η οποία αριθμούσε 200 μέλη.
Πρόκειται, σύμφωνα με το tovima.gr , για μια μερική υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας για επανασύσταση της ομάδας Δέλτα της ΕΛ.ΑΣ , η οποία ωστόσο αντιμετώπισε σειρά προβλημάτων λόγω αντιδράσεων κι επιφυλάξεων αστυνομικών αλλά και διαφωνίες για την υπαγωγή της σε υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Μάλιστα, τουλάχιστον σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η νέα αυτή ομάδα δεν θα ονομασθεί Δέλτα και είναι με άγνωστη ονοματοδοσία.
Αυξάνεται η δύναμη της ΟΠΚΕ
Την ίδια ώρα οι διωκτικές αρχές αυξάνουν κατά 100 περίπου άτομα τη δυναμη των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ)- σήμερα υπηρετούν σε αυτήν 280-300 ατομα- και οι οποίες θα αποκτήσουν 15 νέα τζιπ ώστε να υπάρχει διαρκής αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας, στην δυτική Αττική και σε άλλες περιοχές της ΕΛΑΣ με προβλήματα εγκληματικότητας.
Πύκνωση περιπολιών ζητά η λεωφόρος Κατεχάκη
Επιπλέον οι επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη έχουν ζητήσει περαιτέρω ενεργοποίηση της ομάδας ΔΙΑΣ με το δεδομένο ότι ύστερα από τις παρεμβάσεις του υπουργού Δημόσιας Ταξης κ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αύξησε κατά 20% το ενεργό προσωπικό της (από 800 σε 1000), ενώ περιορίσθηκαν από αυτή οι φρουρήσεις στατικών στόχων. Ζητώντας να έχουν πιο πυκνή παρουσία στις γειτονιές της Αθήνας ώστε να προχωρούν στις επ αυτοφώρω συλλήψεις ληστών, διαρρηκτών κλπ, όπως συνέβαινε προ μερικών ετών. Παράλληλα ζητούμενο είναι και ο τρόπος ενταξης στην ΔΙΑΣ περίπου 1500 ειδικών φρουρών που θα προσληφθούν τις επόμενες εβδομάδες. Κι όλα αυτά γιατί ανώτατα στελέχη της Κατεχάκη διαπιστώνουν ότι παρά την ενίσχυση και την κινητοποίηση πολλών υπηρεσιών της ΕΛΑΣ παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα κλοπών, διαρρήξεων και ληστειών στην Αττική όπως και άλλα περιστατικά βίας.
Η Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης, γνωστή και ως ομάδα ΔΕΛΤΑ, δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2009 με τη συμμετοχή 250 αστυνομικών που χρησιμοποιούσαν περίπου 150 δίκυκλα για τον περιορισμό των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο μελανό σημείο για την ομάδα ήταν σειρά καταγγελιών για περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς των μοτοσικλετιστών της, ενώ τουλάχιστον 50-60 από αυτούς βρέθηκαν κατηγορούμενοι για σχετικά αδικήματα. Οι περισσότεροι από αυτούς απηλλάγησαν στα δικαστηρια. Toυς τελευταίους μήνες λοιπόν στα πλαίσια της εξαγγελίας για επάνοδο της «Δελτα» υπήρξε η αρχική σκέψη η εν λόγω ομάδα να λειτουργεί ως συνοδός των διμοιριών, αποτελώντας ένα «σύστημα συλλήψεων». Ετσι λοιπόν άρχισαν να αναζητούνται οι παλαιοί αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ που είχαν διασκορπιστεί στη ΔΙΑΣ, στις ΟΠΚΕ, στα ΜΑΤ και σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής αλλά και της επαρχίας Ωστόσο υπήρξε απροθυμία των εν λογω να πλαισιώσουν αυτό το υπηρεσιακό σχήμα , ενώ πολλοί δεν επιθυμούσαν να φύγουν από τις νέες υπηρεσίες τους κλπ. Εξετάσθηκαν κι άλλες εναλλακτικές λύσεις που προκάλεσαν διάφορες αντιδράσεις . Τελικώς αποφασίσθηκε η εν λόγω νέα ομάδα δίκυκλης αστυνόμευσης να ενταχθεί στις ΟΠΚΕ και να βρίσκονται υπο τις εντολές της Ασφάλειας Αττικής .
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχεδιο οι μοτοσικλετιστες της ΕΛΑΣ θα σπευδουν σε βίαια περιστατικά στην Αττική (σε εμπρηστικές επιθέσεις, επεισόδια μεταξύ οπαδών κι αλλα ) και θα ακολουθούνται σε δεύτερη φάση από τις ομάδες ΟΠΚΕ με τζιπ κλπ. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό και την υπαγωγή στην ΟΠΚΕ δήλωσαν επιθυμία το τελευταίου 20ημερο να συμμετάσχουν οι προαναφερόμενοι αστυνομικοί που συναντήθηκαν με τον διοικητή Ασφαλείας Αττικής κ Πέτρο Τζεφέρη το τελευταίο διήμερο στην ΓΑΔΑ. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 50% εξ αυτών ( 20-25 αστυνομικοί) προέρχονται από την ομάδα Δέλτα. Πάντως στελέχη της ΕΛΑΣ επεσήμαναν ότι ίσως υπάρξει ενδυνάμωση της νέας αυτής ομάδας εποχούμενων αστυνομικών αν υπάρξει τελικώς η καταβολή κι ενός επιδόματος που λάμβαναν κι οι αστυνομικοί της Δέλτα.\
Πηγή: tovima.gr