«Είμαι πολύ πεινασμένος. Αν δολοφονήσεις τον Νίκο, το μόνο πράγμα που θα μπορέσει να με χορτάσει ξανά, είναι το λαρύγγι σου». Αυτά έγραφε σε επιστολή του προς τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, νεαρός που κατηγορήθηκε αρχικά για τη συμμετοχή του στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και έκανε απεργία πείνας για να συμπαρασταθεί στον συγκατηγορούμενό του για την μεγάλη ληστεία με καλάσνικοφ σε τράπεζα στο Βελβεντό της Κοζάνης.
«Τα όνειρά μας θα γίνουν εφιάλτες σας. Τίποτα δεν τέλειωσε, όλα τώρα αρχίζουν» συνέχιζε ο νεαρός, ο οποίος σήμερα είναι ένα από τα εννέα άτομα με εμπλοκή στην «Συνομωσία», που «εκμεταλλεύτηκε» στο έπακρο τη δυνατότητα που του δίνει το νομικό σύστημα και παίρνει κανονικά εκπαιδευτικές άδειες, για να φεύγει από τις φυλακές κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 09.00 το πρωί.
Οι Αρχές έχουν βρεθεί μπροστά σε μια πραγματικότητα που προκαλεί ανησυχία, καθώς όλο και περισσότερα άτομα με συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις βρίσκονται εκτός φυλακών, καθώς έχουν εντοπίσει τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος, μέσω φοίτησης σε πανεπιστήμια ή ακόμα και μέσω τακτικών αδειών, χωρίς καν τα άτομα αυτά να έχουν αποκηρύξει τις αρχές τις τρομοκρατίας.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της νεαρής που συνελήφθη ως μέλος της «Συνωμοσίας» μετά το σχέδιο «Γοργοπόταμος» που προέβλεπε την ανατίναξη των φυλακών για να δραπετεύσουν τρομοκράτες. Τότε, η νεαρή κατηγορούμενη είχε συμμαχήσει με τον Χριστόδουλο Ξηρό και εξασφάλιζε οπλισμό και κατασκεύαζε βόμβες, ενώ είχε σχεδόν καθημερινές κωδικοποιημένες συνομιλίες με τα έγκλειστα στον Κορυδαλλό, μέλη της οργάνωσης.
Η νεαρή αυτή κοπέλα παίρνει κανονικά τη εκπαιδευτική της άδεια κάθε Πέμπτη από τις 15.00 ως και τις 21.30 το βράδυ. Παρ’ όλα αυτά όταν συνελήφθη, σε επιστολή της δήλωνε περήφανο μέλος της οργάνωσης και ανέφερε: «Όσες φορές και να γυρνούσα το χρόνο πίσω θα έκανα ξανά και ξανά την ίδια επιλογή».
Ένα από τα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», της πρώτης μάλιστα γενιάς, και στη βασική ηγετική ομάδα, σε κείμενό του στο γνωστό site του αντιεξουσιαστικού χώρου, κατέληγε με τη φράση «ούτε ένα χιλιοστό πίσω, εννιά χιλιοστά στα κεφάλια των δικαστών... υπερήφανο μέλος Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτάς». Λίγα χρόνια μετά την επιστολή αυτή, το συγκεκριμένο άτομο παίρνει άδειες φοιτητικές κάθε Τρίτη 12.30 ως 18.30 για να παρακολουθεί στο Πάντειο σεμινάριο από τις 14.00 ως τις 17.00.
Μαζί του, ένα άλλο μέλος της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», που είχε μάλιστα συλληφθεί στην πρώτη γιάφκα της οργάνωσης στο Χαλάνδρι, δήλωνε ευθαρσώς όταν έπεσε στα χέρια της αντιτρομοκρατικής ότι: «Τίποτα δεν τελείωσε, όλα συνεχίζονται. Επανάσταση πρώτα και πάντα».
Όλοι οι τρομοκράτες που κάνουν αιτήσεις για να ευεργετηθούν από τις διατάξεις του νομικού πλαισίου της πολιτείας που τους δίνει απλόχερα την ευκαιρία να χρησιμοποιούν όσο γίνεται λιγότερο το κτίριο του Κορυδαλλού, όταν βρίσκονται στις δικαστικές αίθουσες για τις υποθέσεις τους, πάντα φροντίζουν να ξεκαθαρίζουν ότι δεν αναγνωρίζουν ούτε τα δικαστήρια ούτε τους δικαστές. Όπως ακριβώς έκανε πριν λίγες ημέρες και ένα από τα τελευταία άτομα που συνελήφθησαν ως μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα» την περίοδο που είχε συλληφθεί και ο Νίκος Μαζιώτης.
Στο εφετείο λοιπόν έκανε «πολιτική δήλωση» στην οποία ανέφερε: «Δεν αποδέχομαι ούτε νομιμοποιώ με την παρουσία μου την εξουσία που το δικαστήριο κατέχει». Παρ΄ όλα αυτά ο συγκεκριμένος κάνει κανονικά χρήση των τακτικών αδειών που του δίνει ως δυνατότητα ο νόμος και οι δικαστές.
Συνολικά 15 άτομα που έχουν εμπλακεί σε υπόθεση τρομοκρατίας παίρνουν κανονικά τακτικές ή φοιτητικές άδειες ενώ αγώνας γίνεται, ώστε κάποιοι να φοιτήσουν και στο ΙΕΚ Κορυδαλλού.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αλληλέγγυου ηγετικού στελέχους των «Πυρήνων της Φωτιάς», ο οποίος συνελήφθη το 2014 μαζί με δυο ακόμη άτομα, οι οποίοι κατείχαν καλάσνικοφ και σφαίρες μαζί με 5.000 ευρώ. Ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος αρχικά, για να συλληφθεί ξανά λίγο αργότερα για ληστείες στη Θεσσαλονίκη μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών, όπου τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.
Τελικά, προφυλακίστηκε και ανέλαβε και την ευθύνη για τα όπλα που είχαν βρεθεί. Πήγε στις φυλακές Λάρισας και από εκεί στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί δημιούργησε επεισόδιο με τους φύλακες και τιμωρήθηκε με ποινή ενός έτους και στέρηση δικαιώματος εργασίας και άρα υπολογισμό ημερομισθίων. Και ενώ πήγε στις φυλακές Λάρισας, από εκεί κάνει αίτημα για εγγραφή στο ΙΕΚ Κορυδαλλού, όπου τον δέχτηκαν ως φοιτητή και άρα πρέπει να επιστέψει στον Κορυδαλλό, εκεί όπου βρίσκονται οι αλληλέγγυοί του, ενώ η φοίτηση στο ΙΕΚ Κορυδαλλού, δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης προγραμμάτων σε πανεπιστήμια, άρα φοιτητική άδεια.