«Συμβολικό» και όχι ουσιαστικό λόγο βρίσκουν πρώην και νυν στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη που γνωρίζουν τη δράση της 17Ν σχετικά με την «εξοντωτική πίεση» που ασκούν οι ΗΠΑ για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού λόγω προβλημάτων υγείας.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ότι «ο Σάββας Ξηρός έχει κατηγορηθεί για δύο από τις πέντε συνολικά δολοφονίες αμερικανών αξιωματούχων στην Ελλάδα από την "17 Νοέμβρη". Για τις ίδιες δολοφονίες έχουν κατηγορηθεί και άλλα μέλη της 17Ν που έχουν αποφυλακισθεί ή βγαίνουν τακτικά εκτός φυλακών χωρίς ουσιαστικά καμία αντίδραση των Αμερικανών. Επιπλέον στις ίδιες επιθέσεις έδωσε το "παρών" και ο Χριστόδουλος Ξηρός, η φυγή του οποίου στην έκτη άδεια που του είχαν δώσει οι δικαστικές αρχές κάθε άλλο παρά είχε προκαλέσει την έντονη δυσφορία και την κριτική τους στις ελληνικές αρχές. Είναι προφανές ότι ο Σάββας Ξηρός αποτελεί για τους Αμερικανούς -πέρα από ορισμένες άλλες σκοπιμότητες- ένα "συμβολικό" πρόσωπο της 17Ν επειδή από τον τραυματισμό του ξεκίνησε η εξάρθρωση της οργάνωσης...»
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Αθήνα κ. Ντέιβιντ Πιρς έκανε δηλώσεις για την απόφαση αποφυλάκισης του Σ. Ξηρού μπροστά σε πλακέτα που υπενθύμιζε τις δολοφονίες πέντε μελών της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα από τη 17Ν.
Η πρώτη λοιπόν εξ αυτών, η δολοφονία του σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς με 45άρι στο Παλαιό Ψυχικό στις 23 Δεκεμβρίου 1975, δεν έχει εξιχνιασθεί αφού τα αδικήματα θεωρούνται παραγεγραμμένα για την ελληνική δικαιοσύνη. Προφανώς ωστόσο δεν υπάρχει κανένα θέμα συμμετοχής σε αυτήν του ανήλικου τότε Σ. Ξηρού.
Στη δεύτερη αναφερόμενη αιματηρή επίθεση, στις 15 Νοεμβρίου 1983, του πλοιάρχου Τζορτζ Τσάντες καθώς και του οδηγού του Νίκου Βελούτσου στο Ψυχικό δεν έχει διευκρινισθεί ποια μέλη της 17Ν συμμετείχαν αφού η στρατολόγηση των μελών της οικογένειας Ξηρού αλλά και άλλων στην οργάνωση έγινε λίγους μήνες αργότερα. Η δολοφονία Τσάντες - Βελούτσου έγινε σε μία μεταβατική, «θολή» περίοδο για την ένοπλη οργάνωση και δεν έχουν υπάρξει ομολογίες που καλύπτουν αυτήν την αιματηρή επίθεση.
Ωστόσο στο βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα με τίτλο «Γεννήθηκα 17Νοέμβρη» των εκδόσεων Λιβάνη ο συγγραφέας αποδέχεται ότι ο ίδιος και ο Γιάννης Σκανδάλης (μέλος της 17Ν με το ψευδώνυμο «Κόμης» που σκοτώθηκε λίγα χρόνια αργότερα σε τροχαίο δυστύχημα) συμμετείχαν στην επίθεση.
Στην τέταρτη δολοφονία, στις 28 Ιουνίου 1988, του ναυτικού ακόλουθου των ΗΠΑ Γουίλιαμ Νόρντιν στο Κεφαλάρι συμμετείχε πράγματι ο Σ. Ξηρός αλλά και πολλοί άλλοι που είχαν καλύτερη, όπως φαίνεται, «μεταχείριση» από τις διωκτικές αρχές.
Σύμφωνα με κατάθεση του Χριστόδουλου Ξηρού το καλοκαίρι του 2002, «σε αυτή την επίθεση ήμασταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν ο αδελφός μου ο Σάββας, ο "Αλέκος" (σ.σ. Πάτροκλος Τσελέντης) και ο "Σταμάτης" (σ.σ. Βασίλης Τζωρτζάτος). Αυτοί αναλαμβάνουν την προετοιμασία και τοποθέτηση του παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στο προεπιλεγμένο σημείο, όπως και έγινε. Δεν θυμάμαι ποιος τοποθέτησε τα εκρηκτικά εντός του αυτοκινήτου. Η δεύτερη ομάδα αποτελείτο από εμένα και τον "Λουκά" (Δ. Κουφοντίνας), οι οποίοι, ταυτόχρονα με την τοποθέτηση του παγιδευμένου αυτοκινήτου, μπήκαμε σε διπλανό ακατοίκητο σπίτι. Τη στιγμή που πέρασε ο στόχος με το αυτοκίνητό του, εγώ (δηλαδή ο Χρ. Ξηρός) πάτησα το μπουτόν του τηλεχειρισμού». Σημειώνεται ότι ο Πάτροκλος Τσελέντης έχει ήδη αποφυλακισθεί ενώ οΒασίλης Τζωρτζάτος λαμβάνει συχνά άδειες από τις φυλακές.
Στην πέμπτη δολοφονία, στις 12 Μαρτίου 1991, του αμερικανού λοχία Ρόναλντ Στιούαρτ στην Άνω Γλυφάδα συμμετείχε ο Σάββας όπως και άλλα μέλη της 17Ν. Όπως ομολόγησε ο Χρ. Ξηρός τότε (σ.σ. αργότερα ανακάλεσε τις αποκαλύψεις), «στη συνέχεια συμμετέχω στην έκρηξη βόμβας με τηλεχειρισμό σε αμερικανό αξιωματούχο στη Γλυφάδα, μαζί με τον αδελφό μου Σάββα, τον "Λουκά" και τον "Χάρη". Η διαδικασία επιλογής του έγινε με τον τρόπο που αναφέρεται σε προηγούμενες ενέργειες. Το μπουτόν, τον τηλεχειρισμό το έκανε πιθανόν ο Σάββας, και όλοι μας ήμασταν στο πίσω μέρος ενός ΙΧΦ αυτοκινήτου, μάρκας δεν θυμάμαι, κλεμμένου και αναμέναμε τον στόχο». Ο «Χάρης» είναι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ηρακλής Κωστάρης που είχε καταδικασθεί σε ισόβια αλλά έπαιρνε εκπαιδευτικές άδειες έως ότου υπήρξε «αναίρεση» της απόφασης λόγω της φυγής του Χρ. Ξηρού στις αρχές του 2014.
Υπενθυμίζεται ότι όταν είχε αποδράσει ο Χρ. Ξηρός ύσετρα από άδειες που του είχαν δοθεί και λόγω πλημμελούς παρακολούθησής του, η Ουάσιγκτον δεν είχε επιρρίψει καμία ευθύνη στις ελληνικές διωκτικές αρχές. Τότε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση εξέφραζε μόνο ανησυχίες για «τη μελλοντική δράση του Χριστόδουλου Ξηρού». Όπως ανέφερε τότε, «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα που ο καταδικασμένος τρομοκράτης Χρ. Ξηρός, βασικό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", η οποία σκότωσε πέντε υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας, παραμένει ασύλληπτος και τώρα φέρεται να απευθύνει νέες προτροπές για βία».
Στο ίδιο μήνυμα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνιζε πως «οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις ελληνικές Αρχές που ασχολούνται με την υπόθεση. Συνεχίζουμε να προτρέπουμε την ελληνική κυβέρνηση να εντοπίσει τον Ξηρό και να επιστρέψει στη φυλακή».
Όπως υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πριν από τη συνάντησή του με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, «οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι εταίροι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
ΠΗΓΗ: tovima.gr