Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:44 | 04/03/2022

Την ιστορία ενός στρατιώτη που δεν γνώριζε, μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι επρόκειτο να συμμετάσχει στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημοσίευσε η ρωσική εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα». Ο δεκανέας Πάβελ Αμπράμοφ, δάσκαλος ξένων γλωσσών, ήταν αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί «εξαναγκασμένος εθελοντής», έχοντας υποχρεωθεί να υπογράψει συμβόλαιο για την κατάταξή του στον επαγγελματικό στρατό, ώστε να γλιτώσει από εξαντλητικές εργασίες στη διάρκεια της κανονικής του θητείας. 

«Μαμά, μας φόρτωσαν στα οχήματα, φεύγουμε, σ’ αγαπάω, αν σου πουν για κηδεία μην το πιστέψεις αμέσως, φρόντισε πρώτα να σιγουρευτείς».

«Ο γιος μου εξαπατήθηκε», είπε η μητέρα του Ελενα στην εφημερίδα. Οταν τον έστειλαν από την Απω Ανατολή στη Λευκορωσία (δύο εβδομάδες με το τρένο) επικοινωνούσε μαζί της καθημερινά. Οι ασκήσεις τους επρόκειτο να λήξουν στις 20 Φεβρουαρίου, αλλά στις 16 ο Πάβελ της τηλεφώνησε και της είπε ότι μαζεύουν τις σκηνές γιατί τελείωσαν νωρίτερα. «Βλέπαμε τις ειδήσεις και λέγαμε “τι ψέματα είναι αυτά που λέει η δυτική προπαγάνδα για εισβολή”», είπε. Αλλά δεν τους πήγαν πίσω στην Απω Ανατολή, τους άφησαν να κοιμούνται στα στρατιωτικά οχήματα. Στις 22 Φεβρουαρίου βρίσκονταν τόσο κοντά στην Ουκρανία, που την έβλεπαν. Στις 23, της τηλεφώνησε ξανά. «Από τη φωνή του κατάλαβα ότι είχαν όλοι σοκαριστεί, ήταν σε απόγνωση και έκλαιγαν».

Το τελευταίο τηλεφώνημα ήταν την επόμενη ημέρα το πρωί. «Μαμά, μας φόρτωσαν στα οχήματα, φεύγουμε, σ’ αγαπάω, αν σου πουν για κηδεία μην το πιστέψεις αμέσως, φρόντισε πρώτα να σιγουρευτείς». Δεν έχει νέα του έκτοτε. «Ναι, αυτοί οι στρατιώτες είναι επαγγελματίες, αλλά επαγγελματίες που δεν έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους. Πώς θα πολεμήσουν; Και γιατί; Γιατί να πεθάνουν σε μια χώρα, τον λαό της οποίας μέχρι χθες ο πρόεδρος αποκαλούσε αδελφό;» διερωτήθηκε η δημοσιογράφος της «Νόβαγια Γκαζέτα», Ιρίνα Τουμάκοβα.

Πηγή: kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis