Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:16 | 28/02/2015

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέως, ο ιερέας της Ρόδου που κατηγορείται για κακουργηματική υπεξαίρεση αρχαίων κειμηλίων και δη εκκλησιαστικών εικόνων από τρεις ιερούς ναούς του δημοτικού διαμερίσματος Κρητηνίας.

Αφορμή για την έρευνα ήταν η αναφορά για την απώλεια 13 εικόνων της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κρητηνίας.

Συγκκριμένα, με την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Ιανουάριο του 2011, η εκκλησιαστική επιτροπή́ ζήτησε από την Αρχαιολογία την καταγραφή των εικόνων που βρίσκονται στους ιερούς ναούς. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής και την αντιπαραβολή με τις τηρούμενες λίστες αρχαίων κειμηλίων στους τρεις ναούς, από προηγούμενη απογραφή του έτους 1975, διαπιστώθηκε η απώλεια 13 εικόνων μεγάλης θρησκευτικής και αρχαιολογικής αξίας.

Σχετικώς ενημερώθηκε η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, που κράτησε πάντως χαμηλούς τόνους για το συμβάν.
Για την υπόθεση έγινε μηνυτήρια αναφορά καθώς η αρχαιολογία δε μπόρεσε να εντοπίσει 12 εικόνες και έναν αργυρό σταυρό με ξύλο χρονολογημένο στα 1853!



Ο ιερέας και εφημέριος του Ιερού Ναού από τον Μάιο του 2010, κατέθεσε ότι μετά από επιστολή της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου ζητήθηκε από όλες τις ενορίες να γίνει αντικατάσταση των εκκλησιαστικών επιτροπών και έδωσε μια κατάσταση με ονόματα κατοίκων της ενορίας του, οι οποίοι και επελέγησαν. Εξήγησε ότι δεν παρέλαβε τα βιβλία της ενορίας από ιερέα αλλά από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου. Επεσήμανε ότι οι παραπάνω εικόνες δεν υπήρχαν καταχωρημένες στα βιβλία της ενορίας κατά την παραλαβή...

Ο πρώην εφημέριος του ίδιου ναού, κατηγορούμενος ιερέας, κατέθεσε ότι από την ημερομηνία που ανέλαβε ως εφημέριος τον Φεβρουάριο του 2006, μέχρι την αναχώρησή του τον Φεβρουάριο του 2010, δεν είχε δει τις συγκεκριμένες εικόνες.
Πρόσθεσε επίσης ότι ακόμη 6 πρόσωπα, μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής, εκ των οποίων ο ένας έχει αποβιώσει, είχαν πρόσβαση στο ναό και στα ξωκκλήσια και μαζί του είχαν διενεργήσει την απογραφή.

Σε ό,τι αφορά την Ιερά Μονή της Αμάρτου, τόνισε ότι υπάρχει πρόεδρος αρχιερατικός της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου,
ενώ για το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη τόνισε ότι οι πόρτες του ήταν πάντα ανοικτές και προσβάσιμες σε όλους και με δική του πρωτοβουλία κλείδωσαν.
Ο ιερέας που είχε αναλάβει καθήκοντα την 3η Φεβρουαρίου 2010 για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να ηρεμήσουν ορισμένοι κάτοικοι του διαμερίσματος Κρητηνίας, που ήταν εξαγριωμένοι με τον προηγούμενο εφημέριο,
τόνισε στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας ότι δεν είχε λειτουργήσει γιατί του είχε ανατεθεί και η ενορία του δημοτικού διαμερίσματος Καλαβαρδών.

Τόνισε ότι όταν είχε αναλάβει υπέγραψε πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής το 2010 και είχε παραλάβει από τον κατηγορούμενο,
ενώ είχε παραμείνει η ίδια εκκλησιαστική επιτροπή.
Για τις συγκεκριμένες εικόνες τόνισε ότι δεν γνωρίζει τίποτε και ότι το διάστημα που είχε αναλάβει καθήκοντα δεν τις είχε δει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι καταθέσεις των μελών των εκκλησιαστικών επιτροπών.

Ο κατηγορούμενος απολογούμενος επανέλαβε τους προανακριτικούς του ισχυρισμούς, προσθέτοντας ότι όταν έγινε η καταγραφή των εικόνων εκείνος ήταν μόλις 3 ετών,
ενώ οι 20 ιερείς που είχαν αναλάβει καθήκοντα στους ναούς μέχρι την τοποθέτηση του ίδιου, δεν είχαν δει τις συγκεκριμένες εικόνες. Αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα του καταλογίζονται.

Πηγή: dimokratiki.gr, http://www.newsit.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis