Τη 12η Δεκεμβρίου, ένα εικοσιτετράωρο μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη συριακή επαρχία της Λαττάκειας, απ’ όπου ανακοίνωσε την επικράτηση των ρωσικών δυνάμεων επί του Ισλαμικού Κράτους, ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB) Aλεξάντερ Μπορτνίκοβ προειδοποίησε δημόσια για τον κίνδυνο αρκετοί από τους 2.900 Ρώσους τζιχαντιστές που είχαν ταξιδέψει στο Χαλιφάτο, να επιστρέψουν στη Ρωσία προκειμένου να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και των προεδρικών εκλογών του 2018.
«Τώρα που το αυτοαποκαλούμενο Χαλιφάτο κατέρρευσε, οι ηγέτες και οι μαχητές του αναζητούν τρόπους να συνεχίσουν την τρομοκρατική δράση τους στο έδαφος άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία», δήλωσε σε ειδησεογραφικά πρακτορεία της χώρας του.
[custom:google-ads]
Λίγες ημέρες αργότερα, την 31η Δεκεμβρίου, μια άγνωστη μέχρι σήμερα ιστορία που εκτυλίχθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ», μοιάζει να επιβεβαιώνει τους φόβους των Ρώσων αξιωματούχων ασφαλείας. Στον χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου εντοπίστηκε και συνελήφθη από Ελληνες αστυνομικούς ο 29χρονος Ρώσος υπήκοος Ι.F., εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των ρωσικών αρχών για τρομοκρατία. Ταξίδευε μαζί με έναν ακόμα ομοεθνή του από το Κάιρο της Αιγύπτου προς τη Ρωσία με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα. Ενώ βρίσκονταν στον χώρο τράνζιτ του «Ελ. Βενιζέλος», οι δύο άνδρες εξέφρασαν τη βούληση να υποβάλουν αίτημα ασύλου στη χώρα και αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο που θα τους μετέφερε στη Μόσχα. Στο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής που βρίσκεται μόνιμα στον διεθνή αερολιμένα σήμανε κόκκινος συναγερμός, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε σύσσωμη η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής ήλεγξαν τους δύο υπόπτους και διαπίστωσαν ότι εις βάρος του 29χρονου εκκρεμούσε από το 2015 ένταλμα σύλληψης της Interpol Ρωσίας για «συμμετοχή σε παράνομη ένοπλη οργάνωση». Συνελήφθη και στις 2 Ιανουαρίου μετήχθη στην Αμυγδαλέζα προκειμένου να γίνει η καταγραφή του αιτήματος ασύλου του. Εις βάρος του συνταξιδιώτη του, αντίθετα, δεν εκκρεμούσε διωκτικό έγγραφο.
Ανήμερα την Πρωτοχρονιά κι ενώ βρισκόταν στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ., στο αεροδρόμιο, ο 29χρονος δέχθηκε επίσκεψη από τον 40χρονο ομοεθνή του S.M., ο οποίος ζήτησε να τον συναντήσει. Μετά μια σύντομη έρευνα στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS II) οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν ότι εις βάρος και αυτού εκκρεμούσε από τον Μάρτιο του 2017 «ερυθρά αγγελία» της Interpol Ρωσίας για τρομοκρατική δράση. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», ο 40χρονος κατέχει από τον περασμένο Δεκέμβριο δελτίο αιτούντος ασύλου, ενώ φέρεται να έχει δηλώσει διεύθυνση κατοικίας πολυκατοικία της οδού Αχαρνών. Οι δύο Ρώσοι εκζητούμενοι (φέρονται να έχουν καταγωγή από το Νταγκεστάν, στον Βόρειο Καύκασο) οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Εφετών σε εκτέλεση των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης και έκτοτε κρατούνται στον Κορυδαλλό αναμένοντας τη διαδικασία έκδοσής τους στη Ρωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που Ρώσοι αξιωματούχοι «μοιράστηκαν» με Ελληνες ομολόγους τους, ο 29χρονος Ι.F. φέρεται να είχε ταξιδέψει ήδη από το 2014 στη Συρία προκειμένου να πολεμήσει στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο S.Μ. φέρεται να συνδέεται με ύποπτες μεταφορές εμβασμάτων προς μέλη του Χαλιφάτου.
Και 30χρονος Γάλλος με προορισμό Συρία
«Είμαι τεχνίτης και θέλω να δουλέψω για την ανοικοδόμηση της Συρίας». Αυτό φέρεται να ισχυρίστηκε στους Ελληνες αστυνομικούς ο 30χρονος Γάλλος, που συνελήφθη τη 17η Νοεμβρίου στον Εβρο, ως ύποπτος για τζιχάντ. Η υπόθεση έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας και χαρακτηρίζεται από τους αρμόδιους αξιωματούχους ως «ιδιαίτερα σοβαρή». Ο λόγος; Ο κατηγορούμενος θεωρείται από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας του ως ύποπτος για συμμετοχή σε «πυρήνα» μουσουλμάνων εξτρεμιστών που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε γαλλικό έδαφος.
Η ιστορία διαδραματίζεται στα μέσα Νοεμβρίου. Ο συλληφθείς ταξίδεψε με καράβι της γραμμής από την Ιταλία στην Ηγουμενίτσα και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε λεωφορείο με προορισμό τον Εβρο. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην «Κ» καλά ενημερωμένη πηγή, στη διάρκεια της διαδρομής ο 30χρονος φέρεται να εκμυστηρεύθηκε σε ομοθρήσκους του με τους οποίους συνταξίδευε, ότι προορισμός του ήταν η Συρία καθώς και ότι πρόθεσή του ήταν να πολεμήσει στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
«Διακριτική επιτήρηση»
Αυτήκοοι μάρτυρες της συζήτησης ενημέρωσαν την αστυνομία και κατά την άφιξη του λεωφορείου σε μεθοριακό σταθμό του Εβρου ο ύποπτος προσήχθη. Ειδοποιήθηκε η Αντιτρομοκρατική και τα στοιχεία του ελέγχθηκαν στις βάσεις δεδομένων των ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. Διαπιστώθηκε ότι εις βάρος του εκκρεμούσε το διοικητικό μέτρο της «διακριτικής επιτήρησης», που είχαν ενεργοποιήσει - καταχωρίσει στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ο 30χρονος φέρεται να είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές της χώρας του για υποθέσεις του «κοινού» εγκλήματος, ενώ ήταν γνωστός στο αντιτρομοκρατικό επιτελείο της χώρας του ως ύποπτος για συμμετοχή σε δίκτυα ισλαμικής τρομοκρατίας.
Για την υπόθεση ενημερώθηκαν Γάλλοι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν την σύλληψη του 30χρονου και ενεργοποίησαν άμεσα τις διαδικασίες για την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος εις βάρος του. Πράγματι, τη 17η Νοεμβρίου, λίγες μόλις ώρες μετά την προσαγωγή του και ενώ παρέμενε υπό κράτηση σε αστυνομική υπηρεσία του Εβρου, ο ύποπτος συνελήφθη. Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ρωτήθηκε σχετικά, επισήμανε ότι ο ύποπτος εκδόθηκε στη Γαλλία με διαδικασίες «εξπρές», περίπου τρεις ημέρες μετά την προσαγωγή του. Ανακρινόμενος, ο νεαρός Γάλλος ισχυρίστηκε ότι απασχολούνταν ως εργάτης σε οικοδομές και ότι πρόθεσή του ήταν να ταξιδέψει στη Συρία προκειμένου να εργαστεί για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον εμφύλιο πόλεμο χώρας. Στην κατοχή του δεν βρέθηκε φωτογραφικό ή άλλο υλικό που να συσχετίζεται με ένοπλη τρομοκρατική δράση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ