Η Σάντα Αλντάς είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, ένα από τα «πρόσωπα» των Ολυμπιακών Αγώνων, που φιλοξενούνται στο Τόκιο.
Αγνωστη στο ευρύ κοινό, η 31χρονη Σύρια, κατάφερε μέσα από ένα επικίνδυνο και δύσκολο ταξίδι, να κάνει πραγματικόιτητα το όνειρο της και να λάβει μέρος στην κορυφαία γιορτή του αθλητισμού.
Μητέρα τριών παιδιών, σήμερα, η Αλντάς έκανε το Ολυμπιακό της ντεμπούτο στα 57 κιλά του τζούντο. Και η ήττα που γνώρισε, με ίπον, από την -δέκα χρόνια νεότερη της- Σέρβα, Μαρίκα Πέρισιτς, περνά σίγουρα σε δεύτερη και... τρίτη μοίρα, καθώς η Σάντα είναι η απόλυτη εφαρμογή του ρητού πως «η συμμετοχή έχει μεγάλη αξία»...
Η Αλντάς, είναι πρόσφυγας από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, και στο Nippon Budokan, το στάδιο όπου διεξάγεται το τζούντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ολοκλήρωσε ένα επικό ταξίδι από τότε που έφυγε από την Συρία με τελικό προορισμό την Ολλανδία, πριν από έξι χρόνια.
Εκπρόσωπος εκατομμυρίων προσφύγων, αγωνιζόμενη με την αντίστοιχη Ολυμπιακή ομάδα, η παρουσία της Αλντάς στο Ολυμπιακό τουρνουά, παραμένει ένας θρίαμβος.
Το 2015, η Αλντάς δραπέτευσε από την Δαμασκό αφήνοντας τον σύζυγό της, Φάντι Ντάργουϊς -ο οποίος είναι και προπονητής της- και τον υιό τους. Κατά την άφιξή της στην Ολλανδία, βρέθηκε σε στρατόπεδο προσφύγων, όπου έπρεπε να περάσει έξι μήνες μακριά από την οικογένειά της.
«Η προπόνηση, γέμισε τον χρόνο μου και με κράτησε σε καλή ψυχική υγεία», σχολίασε η Αλντας στο «Olympic.org» και πρόσθεσε: «Ήξερα ότι τελικά θα έλθουν και ότι θα έχουμε ένα καλό μέρος για να ζήσουμε. Εάν είχα καθήσει χωρίς να κάνω τίποτα, θα είχα τρελαθεί».
Τελικά, η οικογένεια επανενώθηκε και εγκαταστάθηκε στο Αλμέρε, μία πόλη που βρίσκεται 30 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Άμστερνταμ. Και η οικογένεια της Σάντα... μεγάλωσε, με δύο παιδιά που γεννήθηκαν στην Ολλανδία. Γεγονός που δεν εμπόδισε την Αλντάς να «κυνηγήσει» το Ολυμπιακό όνειρο.
Συνέχισε να προπονείται και να μένει ενεργή στον αθλητισμό και μάλιστα, έλαβε σημαντική υποστήριξη από την ΔΟΕ, όταν της απονεμήθηκε υποτροφία αθλητών προσφύγων. Παράλληλα, ο σύζυγος της πέρασε όλες τις γλωσσικές και τεχνικές εξετάσεις, για να γίνει και επίσημα προπονητής.
Η Αλντάς, αγωνίσθηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019 και του 2021, καθώς και σε διοργανώσεις Grand Slam, ως μέλος της ομάδας προσφύγων της διεθνούς ομοσπονδίας (IJF). Και φυσικά, ενθουσιάσθηκε όταν έμαθε πως θα είναι ένα από τα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων:
«Το ονειρευόμασταν εδώ και χρόνια και σήμερα ζούμε το όνειρό μας. Πιστεύουμε ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη. Θα εκπροσωπήσουμε το άθλημά μας, το τζούντο, αλλά και ολόκληρη την κοινότητα των προσφύγων. Είμαστε τόσο υπερήφανοι. Ελπίζουμε ότι εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο θα θέλουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους, με βάση αυτό που εμείς έχουν επιτύχει», ανέφερε σε σε κοινή δήλωση, με τους συναθλητές της, στην Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων της ΔΟΕ, Αχμάντ Αλικάϊ και Μούνα Νταχούκ.
Λίγο πριν την ευχάριστη είδηση, τα παιδιά της έλεγαν στην Αλντάς: «Μαμά, πρέπει να πας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι στόχος όλης της οικογένειας», με την Σύρια πρωταθλήτρια, να καταλήγει: «Είναι απλώς ένα όνειρο, που τώρα θα γίνει πραγματικότητα»...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ