Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών παραχώρησε ο αναρχικός Κώστας Σακκάς που συνελήφθη μαζί με τον Μάριο Σεϊσίδη στη Σπάρτη. Ο Κ. Σακκάς είχε εξαφανιστεί από το 2014 μετά από πολλαπλές προφυλακίσεις, αποφυλακίσεις και περιοριστικούς όρους. Είχε πραγματοποιήσει απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την παραμονή του στη φυλακή μετά το πέρας του χρονικού ορίου προφυλάκισης που προβλέπει ο νόμος.
Στη συνέντευξη του δεν αρνείται ότι είναι αναρχικός, όπως λέει όμως δεν υπήρξε αντίσταση κατά της αρχής στη νέα σύλληψη του ενώ ο ίδιος και ο Μάριος Σεϊσίδης δεν οπλοφορούσαν. Καταγγέλλει ξυλοδαρμό και υποβολή του στο βασανιστήριο του πνιγμού. Ο δικηγόρος του δηλώνει πως συνεχίζεται ένα "κυνήγι μαγισσών".
Ο Κώστας Σακκάς αναφέρει σχετικά με το γιατί επέλεξε να διαφύγει:
"Είμαι πολύ περήφανος που είμαι αναρχικός και είμαι περισσότερο από ποτέ ενδυναμωμένος για αυτή μου την επιλογή τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Επέλεξα τη φυγή, επέλεξα να φυγοδικήσω καθώς η ρεβανσιστική αντιμετώπιση των διωκτικών αρχών, οι συνεχείς συλλήψεις, οι συνεχείς παραπομπές σε δίκες για τα ίδια αδικήματα, το διαρκές κυνηγητό και η στοχοποίηση μου με έθεσαν σε ένα μόνιμο καθεστώς ομηρίας. Επίσης, η δήθεν παραβίαση των αυστηρότατων όρων αποφυλάκισης μου, η παρουσίαση μου ως επικίνδυνου τρομοκράτη από τα ΜΜΕ δεν μου έδωσαν άλλη επιλογή από τη φυγή. Ενστικτωδώς, αν θέλετε, ενήργησα. Ο άνθρωπος ρέπει από τη φύση του προς την ελευθερία. Δεν μου επέτρεψαν άλλη επιλογή".
Αναφερόμενος στις συνθήκες σύλληψης του καταγγέλλει, δείχνοντας παράλληλα τα σημάδια στα μπράτσα του, τον άγριο ξυλοδαρμό τόσο του ιδίου όσου και του Μάριου Σεϊσίδη, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε και τον πνιγμό: "Η σύλληψη μας ήταν εντελώς τυχαία. Πέσαμε σε μπλόκο της τροχαίας και της ομάδας ΔΙΑΣ. Εμείς δεν φέραμε οπλισμό. Επιχειρήσαμε αναστροφή με το αυτοκίνητο προκειμένου να διαφύγουμε, ενώ στην καταδίωξη που ακολούθησε οι αστυνομικοί μας πυροβόλησαν πέντε με έξι φορές με ευθείες βολές και όχι στον αέρα, όπως υποστηρίζουν. Εγκλωβιστήκαμε σε μια πιλοτή, σε ένα γκαράζ αυτοκινήτων και οι αστυνομικοί μας περικύκλωσαν με προτεταμένα όπλα. Παρά το γεγονός ότι δεν αντισταθήκαμε, και πώς να αντισταθείς όταν είσαι περικυκλωμένος και σε σημαδεύουν, μας κακοποίησαν άσχημα τόσο κατά τη διάρκεια της σύλληψης όσο και στο αστυνομικό τμήμα. Βιαιοπράγησαν εναντίον μας πολυμελείς ομάδες αστυνομικών, υποβάλλοντας μας μάλιστα και στο βασανιστήριο του πνιγμού. Δεν αρνηθήκαμε τη λήψη αποτυπωμάτων, ζητήσαμε προηγουμένως να γίνει σεβαστό το νόμιμο αίτημα μας για επικοινωνία με τους δικηγόρους μας", συμπληρώνει ο Κώστας Σακκάς στην Εφημερίδα των Συντακτών.
"Η έλλειψη της παρουσίας των δικών σου ανθρώπων, των οικείων σου", απαντά σχετικά με το τί τον δυσκόλεψε πιο πολύ αυτά τα δυόμιση χρόνια φυγοδικίας. "Οι δυσκολίες δεν είναι σε υλικό επίπεδο, είναι σε συναισθηματικό. Σου λείπουν αφάνταστα οι άνθρωποι που αγαπάς", αναφέρει ο 32χρονος.
Ο Κώστας Σακκάς, αναφέρει στην Εφ. Συν. ο δικηγόρος του, Δημήτρης Κατσαρής, "έχει υποστεί ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών. Στοχοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων και παρουσιάστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ως ο πλέον καταζητούμενος και επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Όμως οι περισσότερες κατηγορίες εις βάρος του έχουν καταρρεύσει στα δικαστήρια. Ουσιαστικά έχει καταδικαστεί για διακεκριμένη οπλοκατοχή με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, ενώ η υπόθεση του εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο. Μόλις πριν από δύο μήνες αθωώθηκε πανηγυρικά για την παραπομπή του σε δίκη για την υπόθεση του Χαλανδρίου και το δήθεν αποτύπωμα του που ταυτοποιήθηκε όχι το 2010 αλλά τρία χρόνια μετά. Οι αστυνομικές αρχές ισχυρίστηκαν για την υπόθεση αυτή ότι το 2010 είχε αρνηθεί τη δαχτυλοσκόπηση των ώρα που το επίσημο χαρτί της δικογραφίας μιλούμε για προσεσημασμένο ήδη από εκείνη τη χρονιά για υπόθεση εμπλοκής του σε τρομοκρατική οργάνωση.
Όταν συνελήφθη το 2010, το κατηγορητήριο έκανε λόγο για συμμετοχή του σε άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση, που δεν έχει όνομα, δεν έχει προκηρύξεις , δεν έχει καμία δράση στο ενεργητικό της. Παρέμεινε προφυλακισμένος και όταν ερχόταν η ώρα της αποφυλάκισης του οι αρχές φρόντιζαν να εφεύρουν και να του προσάψουν νέες κατηγορίες επιβάλλοντας ταυτόχρονα νέες προφυλακίσεις. Παράλληλα παραβίασαν την απαγόρευση κατάτμησης της ενιαίας υπόθεσης με προφανή σκοπό τη συνέχιση της παραμονής του στη φυλακή. Το κυνηγητό του Σακκά δεν σταμάτησε ποτέ. Στη συνέχεια του επιβλήθηκαν βαρύτατοι περιοριστικοί όροι με εξοντωτική εγγύηση 30.000 ευρώ. Το γεγονός ότι κοιμήθηκε ένα βράδυ λόγω της προχωρημένης ώρας στο σπίτι της κοπέλας του θεωρήθηκε από τις διωκτικές αρχές παραβίαση των όρων. Συλλαμβάνεται ξανά, αθωώνεται ξανά και ύστερα από λίγο συλλαμβάνεται εκ νέου. Λάβετε δε υπόψη σας ότι αυτές οι δίκες διαρκούν πολύ, τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια, καθώς οι κατηγορούμενοι απειλούνται με πολυετείς καθείρξεις".
"Εάν δεν είχε αναγκαστεί να επιλέξει τη φυγή προς την ελευθερία σήμερα που μιλάμε θα είχε αποφυλακιστεί, έχοντας την ποινή που του επεβλήθη πρωτοδίκως και η οποία σημειωτέον ακόμη δεν έχει αρχίσει να εκδικάζεται από το Εφετείο", καταλήγει ο κ. Κατσαρής.
Ο Δ. Κατσαρής ζήτησε από την πρώτη στιγμή της σύλληψης του Κώστα Σακκά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο της Σπάρτης. Το αίτημα του έγινε αμέσως δεκτό και οι αστυνομικές αρχές μετά τον ξυλοδαρμό των κατηγορουμένων εμφανίστηκαν συνεργάσιμες, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας. Ήδη έχουν υποβληθεί μηνύσεις κατά αστυνομικών για βιαιοπραγίες και πυροβολισμούς εναντίον των κατηγορουμένων.
Ο ίδιος ο Κώστας Σακκάς με κείμενο του στο Indymedia, λίγο μετά την εξαφάνιση του τον Φεβρουάριο του 2014, τόνιζε μεταξύ άλλων:
"Για την ιστορία να θυμίσω πως εγώ, είμαι αυτός που το 2010 προφυλακίστηκε για συμμετοχή σε ''άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση''.
Είμαι αυτός που μετά από έξι μήνες προφυλακίστηκα εκ νέου για συμμετοχή στη ΣΠΦ, παρ'όλο που απο την πρώτη στιγμή της σύλληψής μου εχω αρνηθεί τόσο εγώ όσο και η ίδια η οργάνωση οτι είμαι μέλος της.
Είμαι αυτός που όταν έληξε η δεκαοκτάμηνη προφυλάκισή μου και έπρεπε να αφεθώ ελεύθερος, προφυλακίστηκα εκ νέου για τις ενέργειες της ίδιας οργάνωσης(!).
Ειμαι αυτος που οταν έληξε και η δεύτερη δωδεκάμηνη προφυλάκιση, παρέτειναν την κράτησή μου κατά έξι μήνες ακόμα εντελώς παράτυπα.
Είμαι αυτός που έκανε 38 μέρες απεργία πείνας για να αποφυλακιστώ με απόφαση του δεύτερου συμβουλίου μετά από ανακοίνωση στους αρμόδιους οτι σκόπευα να προχωρήσω σε απεργία δίψας σε περίπτωση που θα μου απέρριπταν για δεύτερη φορά το αίτημα.
Είμαι αυτός που είχα τη χαρά να νιώσω τι σημαίνει αλληλεγγύη και τι σημαίνει να έχεις συντρόφους... Είμαι αυτός που είχα την πολιτική ικανοποίηση να συσπειρωθεί με αφορμή την υπόθεσή μου ένα πραγματικό κίνημα αλληλεγγύης, γεγονός που καθόρισε και τη νίκη του συγκεκριμένου αγώνα και αυτό, το γνωρίζουν πολύ καλά οι δικαστές και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.
Είμαι αυτός που πέντε μήνες μετά την αποφυλάκισή μου, με συνέλαβε εκ νέου η αντιτρομοκρατική γιατι δεν κοιμήθηκα σπίτι μου(!), ασχέτως αν δεν είχα περιοριστικό όρο που να με υποχρεώνε να διανυκτερεύω στον τόπο διαμονής μου...
Είμαι αυτός που μια εβδομάδα αργότερα ξανασυλλαμβάνομαι επειδή η αντιτρομοκρατική, υποτίθεται οτι ταυτοποίησε αποτυπώματά μου στο σπίτι της 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι, τα οποία είχε συλλέξει το 2009, με το γελoίο πρόσχημα οτι δεν είχα σημανθεί το 2010 οταν με συνέλλαβε, παρ'όλο που υπάρχει έκθεση της ΔΑΕΕΒ -η οποία δημοσιοποιήθηκε- που επιβεβαιώνει το αντιθετο.
Μετά την απολογία μου σε ανακριτή και εισαγγελέα αφήνομαι τελικά ελεύθερος".
Η δίκη για τις πλημελληματικές πράξεις των κατηγορουμένων (κλοπή, πλαστογραφία, αντίσταση κατά της αρχής, παραβίαση του κώδικα κυκλοφορίας) πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι.
news247.gr