Σαν σήμερα, στις 2 Ιανουαρίου του 1924, γεννήθηκε ο πρωτομάστορας του θεάτρου σκιών, ο «πατέρας» του Καραγκιόζη, Ευγένιος Σπαθάρης. Μέχρι να κλείσει τα μάτια στις 9 Μαΐου του 2009, ο κοσμαγάπητος καλλιτέχνης που μεγάλωσε γενιές και γενιές με τις ιστορίες του λαϊκού μας ήρωα, περίοδευε σε όλον τον κόσμο και έστηνε παραστάσεις σε θέατρα και σχολεία, κερδίζοντας το χειροκρότημα μικρών και μεγάλων. Είχε τιμηθεί με το Βραβείο Ρώμης (1962), με το Α' Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, το Α' Βραβείο Πολωνίας (1978), το Α' Μετάλλιο Τοσκανίνι (Ιταλία) το 1978 και τέλος το 2007 τιμήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για τη μεγάλη του προσφορά στον πολιτισμό και του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του μεγάλου δασκάλου των θεάτρου σκιών.
Γεννήθηκε στην Κηφισιά και ονειρευόταν να γίνει αρχιτέκτονας, αλλά η γερμανική Κατοχή ανέκοψε τα σχέδια του. Έτσι, αποφάσισε να ασχοληθεί με την τέχνη του πατέρα του, Σωτήρη Σπαθάρη ο οποίος ήταν από τους πρωτοπόρους του θεάτρου σκιών.
Στα 18 του χρόνια, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Ευγένιος πήρε θέση πίσω από τον μπερντέ και έδωσε την πρώτη του παράσταση: «Πραγματικά, δεν ήξερα τίποτε. Επεσα στα βαθιά με τη μία και άρχισα τσάτρα πάτρα ακούγοντας ό,τι μου έλεγε ο βοηθός μου...» είχε πει χρόνια αργότερα για εκείνη την εμπειρία.
Από εκεί και έπειτα ξεκίνησε να δίνει παράστασεις σε θέατρα της Αθήνας, σε πρεσβείες, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και αργότερα σε χώρες του εξωτερικού, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια ειδικά για το θέατρο σκιών. Παρουσίασε πολλά έργα με ήρωα τον Καραγκιόζη, τόσο ως άψυχο υλικό (φιγούρες ηρώων), όσο και σε έμψυχη (ζωντανή) παράσταση με ηθοποιούς, στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, στο «Ελληνικό Χορόδραμα», στο Θέατρο Χατζώκου (Θεσσαλονίκη), στο Θέατρο Συντεχνίας. Το 1950 ο Ευγένιος πραγματοποιήσε την πρώτη του συμμετοχή σε κινηματογραφική ταινία, στο Πικρό Ψωμί του Γρηγόρη Γρηγορίου. Από τα πιο γνωστά έργα του: «Το ταξίδι», «Το καταραμένο φίδι», «Ο δικτάτορας», «Ο Αλέκος με τα κυδώνια»,
Το τέλος
Στις 6 Μαΐου του 2009 και ενώ βρισκόταν στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών για να παραστεί σε εκδήλωση προς τιμήν του, έχασε την ισορροπία του και έπεσε από σκάλες, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλά κατάγματα και να δημιουργηθεί σοβαρό αιμάτωμα στον εγκέφαλο, με την κατάστασή του να χαρακτηριστεί ως κρίσιμη.[Τελικά, στις 9 Μαΐου, ύστερα από τρεις ημέρες νοσηλείας απεβίωσε, σε ηλικία 85 ετών.Η σορός του εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα στο Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών και η κηδεία έγινε στις 13 Μαΐου του 2009, στο Μαρούσι, με δημόσια δαπάνη.
Σπαθάρειο Μουσείο www.karagiozismuseum.gr
Πηγή:fimotro.blogspot.gr