Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:14 | 24/01/2024

Σαν σήμερα το 1994 η τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη" δολοφονεί τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Μιχάλη Βρανόπουλο.

24 Ιανουαρίου 1994. Ώρα 09.05 το πρωί. Ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλης Βρανόπουλος φτάνει με το θωρακισμένο αυτοκίνητό του στην οδό Σόλωνος. Ο οδηγός του ήταν ο Νικόλαος Γρίσπος. Τη στιγμή που κατευθυνόταν προς την είσοδο του κτηρίου όπου βρισκόταν το δικηγορικό του γραφείο (Σόλωνος 39), ένας άνδρας τον πλησιάζει και τον πυροβολεί εξ επαφής πέντε φορές.

Ο οδηγός έτρεξε να προστατεύσει τον πρώην τραπεζίτη. Ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον άγνωστο άνδρα, ο οποίος τον πυροβόλησε και αυτόν.

Ο εκτελεστής, μετά το «χτύπημα», διέσχισε ανενόχλητος την οδό Σόλωνος και ανέβηκε σε «παπάκι» που οδηγούσε συνεργός του. Ακολούθησαν πορεία αντίθετη προς το ρεύμα της κυκλοφορίας και έστριψαν αριστερά στην οδό Λυκαβηττού.

Αργότερα το μηχανάκι βρέθηκε στην οδό Πρασσά και αποδείχθηκε ότι ήταν κλεμμένο, όπως και οι πινακίδες. Ο αιμόφυρτος Βρανόπουλος μεταφέρθηκε με ταξί στον Ευαγγελισμό και σύμφωνα με καταθέσεις είπε στον ταξιτζή και στον αστυνομικό που καθόταν στο μπροστινό κάθισμα τη φράση: «με σκότωσε η 17 Νοέμβρη». Όταν ο αστυνομικός τον ρώτησε που το ξέρει, ο Βρανόπουλος του είπε «μου το είπε ο φίλος μου ο Ηρακλής». Φράση που ποτέ δεν διευκρινίστηκε.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο πρώην διοικητής της Εθνικής τράπεζας ξεψύχησε, ενώ ο οδηγός του, που επίσης μεταφέρθηκε με ταξί στο Ιπποκράτειο, γλίτωσε από τα πυρά που δέχθηκε. Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το ίδιο 45άρι με το οποίο η 17Ν είχε διαπράξει στο παρελθόν οκτώ ακόμη φόνους. Η τρομοκρατική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας.

Στην προκήρυξή της, που εστάλη στον ραδιοσταθμό Σκάι, έγραφε ότι η απόφαση είχε ληφθεί από τον Ιούνιο του 1993 και γι’ αυτό το πρώτο μέρος της γράφτηκε τότε. Σε αυτή, εξηγούσε γιατί θεωρούσε, ότι ο Μιχάλης Βρανόπουλος ήταν υπεύθυνος για το σκάνδαλο της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Για διάφορους λόγους όμως,τα μέλη της δεν μπόρεσαν να διαπράξουν τη δολοφονία παρ’ όλο που προσπάθησαν αρκετές φορές.

Στο δεύτερο μέρος της προκήρυξης που είχε ημερομηνία Δεκέμβρης του ΄93, η τρομοκρατική οργάνωση εκτόξευε κατηγορίες εναντίον ολόκληρου του πολιτικού κόσμου, της Δικαιοσύνης και του Τύπου.

Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα από τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής αλλά και κατά τη διάρκεια της δίκης, εκτελεστής ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο συνεργός του στη δολοφονία ο Σάββας Ξηρός

mixanitouxronou.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis