Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
08:12 | 17/11/2014

Η εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία για την αναδρομική αναπροσαρμογή των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από 1/8/2012 αποτελεί μνημείο μνημονιακής τύφλωσης, φτάνοντας στο σημείο να γράφει ότι οι ένστολοι είναι σαφώς σε ευνοϊκότερη οικονομική θέση συγκριτικά...ε το λοιπό προσωπικό του Δημοσίου Τομέα. Και αυτό για να δικαιολογήσει την κατά το ήμισυ συμμόρφωση του Υπουργείου Οικονομικών στις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, ενώ το ίδιο το ΣτΕ ζήτησε πλήρη αποκατάσταση ακριβώς για το λόγο ότι αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία και άρα πρέπει να αμείβονται πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο υπάλληλο.

Η ευκολία με την οποία χαρακτηρίζει προνομιούχους τους ένστολους, δεν προξενεί εντύπωση. Τους εμφανίζει με μέσες σταθμισμένες τακτικές αποδοχές 1.825 ευρώ περίπου έναντι των 1.550 ευρώ εκείνων που αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο (15% μεσοσταθμική διαφορά) και αναφέρει ότι η ποσοστιαία μείωση των τακτικών αποδοχών λόγω του Ν.4093/12 ανήλθε μεσοσταθμικά σε 6,9% ενώ για τα ειδικά μισθολόγια η όμοια μείωση ήταν 20,5%! Κρύβει όμως ότι με προγενέστερες μειώσεις είχαν υποστεί άλλες ζημίες και φυσικά όλη τη λαίλαπα των μνημονίων όπως ολόκληρος ο πληθυσμός, όπως ρητά αναφέρεται στις αποφάσεις του ΣτΕ προκειμένου να ληφθεί υπόψη η δεινή οικονομική τους κατάσταση. Η εισηγητικής εκθέσει επιμένει όμως ότι οι ένστολοι είναι ευνοϊμένοι διότι έπαυσε η αναστολή ισχύος των μισθολογικών ωριμάνσεων (επιπλέον δαπάνη 50 εκ ευρώ), ενώ 75.428 στελέχη ΕΔΣΑ, δηλαδή το 50% των εν ενεργεία στελεχών, εισέπραξαν εφάπαξ το ποσό των 500 ευρώ (δαπάνη 36 εκ. ευρώ).
 
Αφού λοιπόν παραθέτει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα, σημειώνει ότι οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση των μισθών και των συντάξεών τους συνιστά απειλή για την οικονομία διότι θα επιφέρει δημοσιονομικό εκτροχιασμό, διακινδύνευση της ροής χρηματοδότησης της χώρας, αμφιβολίες στις αγορές και διάφορα άλλα. Σημειώνει επίσης ότι σε περίπτωση επαναφοράς των αποδοχών στα προ του Αυγούστου του 2012 επίπεδα δεν θα ήταν εφικτή η επίτευξη πλεονασμάτων, η λήψη μέτρων ανακούφισης μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30% κλπ. Εν ολίγοις η εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι αν η κυβέρνηση έδινε μεγαλύτερα ποσά στους ένστολους, αυτό θα ανέκοπτε τη συνεχιζόμενη αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας!
 
Συνολικά, υπολογίζει τη δαπάνη της τυχόν χορήγησης των αναδρομικών διαφορών αποδοχών και συντάξεων στα 695,2 εκατ. ευρώ για τα στελέχη ΕΔ –ΣΑ για το διάστημα από 1.8.12 έως 30.6.14 και σημειώνει περαιτέρω ότι ακόμα και για το 2015 έχει εκτιμηθεί ότι οι στόχοι του προγράμματος οικονομικής πολιτικής επιτυγχάνονται απολύτως οριακά. Και το ερώτημα είναι αν κινδυνολογεί σκοπίμως για να προκαλέσει κοινωνικό αυτοματισμό και δυσφορία της κοινωνίας κατά των ενστόλων ή όντως έτσι είναι οπότε προς τι οι πανηγυρισμοί και οι αερολογίες του πρωθυπουργού περί εξόδου από τα μνημόνια;
 
Η έκθεση καταλήγει με τα διαθέσιμα επομένως κονδύλια που αποτελούν το 50% των αναδρομικών οφειλών από 1/8/12 έως 30/6/14 σε βάθος τριετίας, δηλαδή 414,7 εκατ. ευρώ αρχής γενομένης από το 2015. (138,2 εκ. ευρώ για έκαστο έτος μαζί με δικαστικούς). Ειδικά για τις διαφορές μισθών και συντάξεων από 1/7/12 έως 31/12 2014 θα χορηγηθούν 91.4 εκ. ευρώ εντός του 2014 για τα στελέχη ΕΔ –ΣΑ. Για δε τις τρέχουσες αποδοχές, επιμένει επίσης ότι η μερική αποκατάσταση είναι επιβεβλημένη διότι τυχόν συνολική αποκατάσταση θα προκαλούσε ετήσια μόνιμη επιβάρυνση 182,8 εκ. ευρώ για το 2014 και 365,6 εκατ. ευρώ για το 2015 και καθένα από τα επόμενα έτη.
 
Κατά συνέπεια θα προέκυπτε ανάγκη για επιβολή μόνιμων ισόποσων επιπρόσθετων μέτρων, που θα επιβάρυναν την ελληνική κοινωνία και θα έπλητταν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας. Δηλαδή, τα σπασμένα να τα πληρώσουν για άλλη μια φορά τα κορόιδα, διότι το να πεις ΟΧΙ στους τροϊκανούς συνιστά αμαρτία...

ΠΗΓΗ:  http://enatokalopaidi.blogspot.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis