Τα ανήλικα θύματα κακοποίησης πολλές φορές έρχονται αντιμέτωπα με το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης. Ένα παιδί ενδεχομένως να χρειαστεί να καταθέσει πολλές φορές στο αστυνομικό τμήμα, στον ιατροδικαστή, σε κοινωνικές υπηρεσίες κ.λπ. Πρόκειται για μια επώδυνη διαδικασία, κατά την οποία τα παιδιά καλούνται να περιγράψουν και να βιώσουν ξανά την κακοποίηση που υπέστησαν.
Στα πλαίσια του σεμιναρίου γίνεται ανάλυση των τεχνικών της δικανικής συνέντευξης όσον αφορά περιστατικά παιδιών με υποψία κακοποίησης. Παρουσιάζονται συγκεκριμένα πρωτόκολλα όσον αφορά τη μορφή της συνέντευξης-εξέτασης καθώς και τα εργαλεία που θα περιλαμβάνει.
Τέλος, γίνεται αναφορά στις διαφορές ανάμεσα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και στο πώς αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται.
ΕΝΟΤΗΤΕΣ:
1. Ορισμός της κακοποίησης
2. Νομικό πλαίσιο
3. Τι είναι η δικανική συνέντευξη;
4. Ηλικιακοί περιορισμοί
5. Τεχνικές εξέτασης (είδη ερωτήσεων, ειδικά εργαλεία)
6. Αληθείς και ψευδείς μαρτυρίες
7. Τι πρέπει να πει και τι πρέπει να αποφύγει ο εξεταστής;
8. Ειδικές περιπτώσεις
9. Τι ακολουθεί μετά τη συνέντευξη;
Παροχές:
- Ολιγομελείς ομάδες, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ένα ζεστό και ομοιογενές κλίμα, το οποίο συνεισφέρει σε μία αποτελεσματική συνεργασία της ομάδας.
- Στους συμμετέχοντες, μετά το πέρας του σεμιναρίου δίδεται πλούσιο υλικό σημειώσεων.
- Βεβαίωση παρακολούθησης.
Εισηγήτρια
Ελένη Τσάνταλη
Η Ελένη Τσάνταλη είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου. Το μεταπτυχιακό της δίπλωμα έχει τίτλο «Στρατηγικές Αναπτυξιακής κι Εφηβικής Υγείας» (Ιατρική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ). Παράλληλα, έχει εκπαιδευτεί σε Δεξιότητες Συμβουλευτικής από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ολοκλήρωσε εκπαίδευση έξι μηνών στην Παιδοψυχιατρική κλινική του Γ.Ν. Παίδων «Πεντέλης» πάνω στις ψυχοσωματικές εκδηλώσεις παιδιών κι εφήβων. Επιπλέον, διαθέτει πιστοποιημένη εκπαίδευση στην Ελληνική Kλίμακα Αξιολόγησης της ΔΕΠ-Υ, στo τεστ νοημοσύνης WISC-III, στις μεθόδους παρέμβασης στον αυτισμό PECS και TEACCH και στην αξιολόγηση και αποκατάσταση ειδικών μαθησιακών δυσκολιών. Τέλος, έχει πιστοποιηθεί στη γραφή Braille από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.
Η ψυχοθεραπευτική της εκπαίδευση είναι πάνω στην Βραχεία Εντατική και Δυναμική Ψυχοθεραπεία και στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία από το Ιατρικό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο.
Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου. Έχει εργαστεί εθελοντικά στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ΑΜΕΑ «Το Εργαστήρι-Λίλιαν Βουδούρη» και στο Γ.Ν. Παίδων «Αγία Σοφία» ενώ έχει συνεργαστεί επαγγελματικά με μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, με κέντρα ειδικών θεραπειών, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και κέντρα δια βίου μάθησης.
Διαθέτει ιδιωτικό γραφείο στο Περιστέρι και είναι επιστημονική συνεργάτης του κέντρου σεμιναρίων Katalinαs life events. Ως προς την ερευνητική της δραστηριότητα έχει εκπονήσει έρευνες που έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια αναπτυξιακής ψυχολογίας και ψυχολογικής έρευνας με βασικό θέμα απτικές και βλεμματικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ γονέων και βρεφών.
Ημερομηνίες & ώρες διεξαγωγής:
Σάββατο 2 Απριλίου 2022, 13:00 – 15:00
Κόστος: 30€
Χώρος διεξαγωγής: Katalinas Life Events – Ζωής Δρώμενα | Αιμιλίου Βεάκη 28, Περιστέρι | Δίπλα στη στάση μετρό ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ.
Για πληροφορίες & κρατήσεις θέσεων
Τ: 211 11 75 845 | 6940778779
Αριθμός ατόμων: Στα πλαίσια της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19, ο μέγιστος αριθμός ατόμων στο σεμινάριο θα είναι 5 άτομα!
Στο Katalinas Life Events θέλοντας να προστατεύσουμε το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους μας τηρούμε τα ακόλουθα:
• Θερμομέτρηση κατά την είσοδο στον χώρο
• Συμμόρφωση με τις ορθές πρακτικές ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής (απολύμανση χεριών & χρήση μάσκας στον χώρο).
• Παρέχουμε αντισηπτικά διαλύματα & υλικά για το στέγνωμα των χεριών (χειροπετσέτες μιας χρήσης)
• Ο χώρος μας απολυμαίνεται πριν και μετά την κάθε δράση.