Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:22 | 31/12/2014
 
Εκατοντάδες κρατούμενοι, στην πλειονότητά τους αντιρρησίες συνείδησης, που παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές της πόλης Χομς, ξεκίνησαν απεργία πείνας προκειμένου να καταγγείλουν τις παρατεταμένες περιόδους κράτησής τους και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όπως ανέφεραν σήμερα ένας κρατούμενος και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

«Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι πραγματοποιούν σε απεργία πείνας εδώ και 4 ημέρες» εξήγησε σε τηλεφωνική επικοινωνία από την φυλακή της Χομς (κεντρική Συρία) ένας κρατούμενος που χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Χόμσι».

«Θέλουμε την ελευθερία μας. Ορισμένοι εδώ έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών μόνο και μόνο επειδή διαδήλωσαν ειρηνικά. Άλλοι κρατούνται αυθαίρετα» προσέθεσε ο ίδιος.

«Βρίσκομαι στην φυλακή εδώ και 7 χρόνια και με έχουν κατηγορήσει ότι έχω διαπράξει βιαιοπραγίες κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Δεν έχει κανένα νόημα όλο αυτό» επισήμανε ο ίδιος. Η επανάσταση ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν συχνά την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ότι απαγγέλλει ψευδείς κατηγορίες εναντίον των κρατουμένων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που επιβεβαίωσε αυτήν την απεργία πείνας, υπολογίζει σε 200.000 τον αριθμό των κρατουμένων από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης το οποίο κατέστειλαν με τη βία οι κυβερνητικές δυνάμεις προτού εξελιχθεί σε επαναστατικό κίνημα.

Έπειτα από 4 ημέρες απεργίας πείνας, «κανείς δεν αντέδρασε στην ενέργειά μας» επισήμανε ο Χόμσι.

«Περίπου 12 άνθρωποι λιποθύμησαν εξαιτίας της έλλειψης τροφής. Μεταξύ των κρατουμένων βρίσκονται γιατροί και φαρμακοποιοί που μας φροντίζουν. Όμως δεν έχουμε κανένα φάρμακο».

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση πολλοί κρατούμενοι στη Χομς έχουν ήδη εκτίσει την ποινή τους. Οι απεργοί πείνας διαμαρτύρονται επιπλέον για «τις κακομεταχειρίσεις και την έλλειψη φαρμάκων».

Οι φυλακές στη Συρία είναι γνωστές για τα βασανιστήρια και τις κακομεταχειρίσεις των κρατουμένων. Σε μία πρόσφατη έκθεση, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπολόγισε σε 12.000 τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από το 2011.

Σήμερα εξάλλου το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι ο στρατός απομάκρυνε δεκάδες οικογένειες από την περιοχή της ανατολικής Γούτα, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες και πολιορκούν εδώ και 1 χρόνο οι στρατιώτες, στα ανατολικά της Δαμασκού.

«Μονάδες του στρατού άνοιξαν το δρόμο για την ασφαλή διέλευση 31 οικογενειών από τη Ντούμα και τη Ζιμπντίν» διευκρίνισε το πρακτορείο. Μεταξύ των προσώπων που απομακρύνθηκαν βρίσκονται γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι όπως επίσης και «ένοπλοι άνδρες που παραδόθηκαν».

Στη βόρεια Συρία, οι αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση 19 φοιτητές του πανεπιστημίου του Χαλεπίου που συνέλαβαν πριν από πολλές ημέρες κατά τη διάρκεια μίας διαδήλωσης με την οποία ζητούσαν την απελευθέρωση των συμφοιτητών τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
 
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis